Életforma.hu

GASZTRO

Lila álom, sárga vadítás - P&P módra

Fiatal kolléganőm extravagánsnak tűnő recepttel rukkolt elő a minap. Nem merészség, ötletesség kell egy ilyen remek fogáshoz! Online-os főszerkesztőnk, Timár Gigi ezúttal is kitett magáért, a selymesen ragyogó lila, és a vadító sárga színt választotta őszi menüje főszereplőjének! Ámulat!  

- Azt mondják, az ősz a színekről szól, gondoltam, kipróbálom a piacon egyre több helyen megjelenő, elsőre furcsa színűnek tűnő zöldségeket. Került a kosárba lila karfiol és lila burgonya is, némi zöldnek pedig egy brokkoli. - E vallomás a Piac és Profit online adásának főszerkesztőjétől, Timár Gigitől származik! Fogadjátok szeretettel, és vágjatok bele bátran!

 Hozzávalók:

Kép: Timár Gigi

  • 1/4 kiló lila burgonya
  • 1 kis fej lila karfiol
  • 1 kis fej brokkoli
  • 1 fej hagyma
  • 2 nagy evőkanál zöld curry paszta
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • maréknyi friss koriander levél
  • 5-6 lime-levél
  • 2 dl kókusztej
  • só, bors

Elkészítés:

A zöldségeket megmosom, megtisztítom és falatnyi darabokra szedem. A hagymát apróra vágom és kevés olajon megpárolom (nem kell lepirulnia!). Ráteszem a currypasztát és belereszelem a gyömbért, majd pár percig hagyom sisteregni, közben kavargatom. Ha már isteni illata van, felöntöm egy pohár vízzel és a kókusztejjel, belerakom a lime leveleket (ázsiai boltokban kapható, fagyasztóban sokáig eláll a csomag) és egy fél marék apróra vágott friss koriandert. Beleteszem a krumplit, majd, ha az félig megfőtt, hozzáteszem az apróra szedett karfiol és brokkoli rózsákat is. Ha kevésnek tűnik a leve, további vizet adok hozzá. Csak addig főzöm, hogy a rózsák még éppen roppanósak maradjanak. Miután levettem a tűzről, belekeverem a koriander másik felét - így az még egy kis friss ízt ad az ételnek.

A curry meglehetősen csípős fűszer, erre érdemes felkészülni! Bár ebben az ételben a kókusztej és a friss lime és koriander kellemesen lágyítja az ízeket, azért csak az kóstolja, aki bírja a tüzes ételeket!

Bár ebben az ételben épp a szokatlan színű zöldségek a leginkább látványosak, természetesen hagyományos karfiolból és burgonyából is épp ilyen jól elkészíthető. Ugyanígy, bár a legjobb wokkal dolgozni, de egy sima mély serpenyőben is működik a dolog!

Ha imádod a lilát itt egy remek "lila köd"!

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.