Múlt héten a Stand 25-ben jártunk, hogy megkóstoljuk Széll Tamás legendásan finom rakott krumpliját, ennek ürügyén próbáltam meg reprodukálni az ott kóstolt krumplit. Nagyon odafigyeltem az alapanyagok vásárlásakor - szerencsémre épp volt itthon igazi tanyasi tojás Csemőről -, megvettem a nálunk kapható, vagy fogalmazzak úgy, általam ismert legmasabb zsírtartalmú, 25 %-os tejfölét, és tejszínből is egy nagyágyút választottam a maga 33 %-os zsírtartalmával. A kolbász őstermelőtől való, ahogy a krumpli is. Ez lett a végeredmény.
Hozzávalók 3 személyre:
4 db közepes burgonya
6 db keménytojás
20 dkg füstölt kolbász
550 gr 20 (vagy 25) %-os tejföl
220 ml min. 30 %-os tejszín
só
Elkészítés:
A krumplikat meghámozzuk, és 1 mm vastag szeletekre vágjuk. Fontos, hogy minden szelet egyforma vastag legyen, nyilván nem probléma, ha az egyik 1 mm, a másik 1,2 mm, de ha az egyik 1 mm, a másik 2, az nem jó. A tojásokat felkarikázzuk, a kolbászt szintén. A tejszínt belekeverjük a tejfölbe.
Összerakási módja a szokásos, nyers burgonya karikák, kolbász és tojás karikák, só, majd a réteget vékonyan lefedjük a tejszínes tejföllel. Minden réteggel így járunk el. A magam részéről maximum 4 réteg krumplit gondolok ideálisnak, ezért sütöttem két kisebb edényben az adagokat, hogy ezt betarthassam. Az utolsó burgonya réteget a maradék tejföllel lefedjük, igyekezzünk úgy tenni ezt, hogy sehol ne látszódjék ki a krumpli. 130 fokos sütőben 160 percig sült.