Egytál étel cikkek

Székely káposzta, a téli kedvenc
Itt a tél legnagyobb - és legegészségesebb - kedvence, a savanyú káposzta! Törekedjünk rá, hogy minél többet fogyasszunk belőle, főleg nyersen persze, mert segítségével nagyon hatékonyan vehetjük fel a harcot a téli megbetegedések ellen.

Töltött paprika light - az alakformáló
A töltött paprikát most darál pulykahússal, barna rizzsel és frissen főzött paradicsomból készítettük. A burgonyát most kifelejtjük mellőle, így barátságosan diétás, alakformáló egytál ételünk lesz ma. vacsorára.

Húsos káposzta gerslivel
Tartalmas, gazdag egytálétel. Érdemes nagyobb adagot készíteni, hiszen jól eltárolható, és mint minden káposztás ételre, erre is igaz, hogy minden újraforraláskor teljesebbé válik az íze. Ha nagyon savanyú a káposzta, akkor mindenképpen öblítsük át, hogy nem nyomja el a többi ízt.

Póréhagymás, rizses csirke
Néhány egyszerű alapanyagot választottunk a csirke mellé, és nagyon finom egytál étel lett a végeredmény. A póréhagyma és a fehér bor alapjáraton nagyon illik egymáshoz.

Burgonya curry báránnyal
Egy csodás, melengető curry mindig jól jön, amikor más hűvösebbek a napok. Valószínűleg a bárányhúst le lehet cserélni könnyebben hozzáférhető húsfélére is, de báránnyal isteni!

Kata féle katalán paella
Miután Barcelonából haza jöttünk, még égett bennem a paella láz, így nem törődve az itthoni hőséggel természetesen nekiláttam az itthoni elkészítésnek. Azt érdemes tudni, hogy a paella mindenképpen tengerből jövő finomságokkal kell, hogy készüljön.
Rakott kel
A kelkáposztát sokan nem kedvelik, ennek ellenére nekik is ajánljuk a rakott kelt, amiben sokkal inkább dominál a darált húsos ragu és a rizs, mint a kelkáposzta.

Húsos, borsós rakott tészta
A rakott tészta azért jó találmány, mert szinte bármit képes befogadni, amit a hűtőben találunk, legyen az hús, zöldség, sajt, tojás. Max ebben a tésztában pulykahúst és borsót használt.

Sajtos rakott cukkini
Szinte nincs is olyan típusú étel, amit cukkiniből ne lehetne elkészíteni. Jól alátámasztja ezt az állítást az alábbi recept is, ami amilyen egyszerű, olyan finom.

Sült rizs csicseriborsóval és spenóttal
Időnként meglepődöm, hogy hihetetlenül egyszerű hozzávalók társításával milyen remek ételek varázsolhatók a tányérba. Így jártam most is, amikor szembe jött velem egy recept, azt mondja: csicseri, rizs és spenót. Hm. Kicsit variáltam rajta, kipróbáltam beleszerettem.
Darált húsos gombócok - tepsiben kisütve
Megközelítőleg olyan gombócokat gyúrtunk, mint amilyen a töltött paprikába vagy káposztába való, ám mégis valami különlegesség lett belőle. A gombócok a tepsiben landoltak, és sajtos öntetet kaptak. A sütőnk kifejezetten örült a látványnak, a családról nem is beszélve!
A legeslegjobb rakott krumpli
Ez most más egy kicsit. Mint ahogy mindenki rakott krumplija más. Sőt, azt kell mondanom, én magam sem tudok két egyforma rakott krumplit csinálni, hiszen itt nemcsak egy összetevő minősége meghatározó a végeredmény szempontjából, hanem az összesé. Ha a krumpli vizes, ha a kolbász nem elég zsíros, vagy túl zsíros, ha a tejföl ócska, ha a tojás gyári, ha a szalonna silány, sőt, végső soron ha a só nem elég sós, a rakott krumplink már nem lesz tökéletes. Nagyon úgy tűnik, hogy az összeállítás módja szinte másodlagos az alapanyagok minősége mellett.
Kolbászos, babos egytál
Vegyünk egy pár jófajta sütni való kolbászt, egy kis zöldséget, babot, tésztát, házasítsuk össze édes paradicsommal, főzzük meg őket, és élvezzük!
Mogyoróvajas csirke
Tudom, hogy sokan tágra meredt szemmel olvassák a receptet. Nemcsak a mogyoróvaj, mint hozzávaló szokatlan, de az egész recept úgy, ahogy van. Pedig érdemes barátkozni az ismeretlen ízekkel.
Vörösboros marha casserole
Hogy mi az a casserole (ejtsd: keszrol)? Valójában egy vasedény, de az abban készült rakott, lassan sült ételeket is így hívják. Ez a vörösboros marharagu a világ egyik legjobb étele, az angol konyha remeke, és ebben a kategóriában azért nem sok étel indulhat a címért.
Sajtos-sonkás rizs
Ez amolyan retró étel, de nagyon finom, ráadásul sok teendőnk sincs vele azon kívül, hogy a füstölt húst meg kell főzni, de hát az fő magától, nem kell mellette állnunk. Akár hétvégére is ajánlom, amíg kitakarítjuk a lakást, elkészül az ebéd.
Almás-sajtos csirkemell
Sokan kedvelik a hús-gyümölcs párosítást, az alma-sajt duó pedig mindig is nyerő volt. Ha ezt a három alkotóelemet összehozzuk, nagyon szép harmóniában játszanak egymással, kellemes, különleges étel lesz belőle. Akár előző nap is összeállítható, ha vendégeknek szánjuk.
Hortobágyi húsos palacsinta, a családi sztár
Ritkán fordul elő, hogy van annyi maradék csirkepörkölt itthon, amennyiből érdemes lenne nekiállni a hortobágyi húsos palacsintának, de ennek az ételnek a kedvéért nagyon szívesen nekiállok "maradék" pörköltet főzni. Ízléstől függ, a csirke melyik részéből készítjük a paprikást, ajánlom, hogy legyen benne comb is a mellen kívül, nehogy túl száraz legyen a töltelékünk.
Rizses hús
A rizses hús nem dekoratív étel, de nagyon finom, a magyar konyha klasszikusa, bár más konyhák is ismerik a hasonló ételeket. A lehető legegyszerűbben készíthető, azonban állagát eltalálni nem is olyan könnyű. A magam részéről - ha már választani kell - inkább kedvelem a szárazabb megjelenési formát, mint a szottyosat. Sajnos nemigen tudok mennyiségi tanácsokkal szolgálni, ki kell tapasztalni a hogyanját.
Csőben sült zöldségek
Remek köret ez a csőben sült besameles zöldségtál, ami egytálételnek is kiváló persze, ha úgy döntünk, hogy valami egyszerűbb ebédet vagy vacsorát tálalunk. Mivel nagy kedvenc a kelbimbó és a brokkoli, az étel gerincét is ez képezi, de természetesen minden jó bele, használjuk bátran azokat a zöldségeket, amiket otthon találunk. Diétásnak sajnos nem mondható, mert a besamel mártás elég ütős, ami a kalóriákat illeti, ezért olyanoknak ajánlom, akik nem kénytelenek határok közé szorítani napi fogyasztásukat.
A jó öreg pásztor pite
Az angol konyha ikonikus szereplője, eredeti nevén cottage pie. A 18. század óta van jelen az angol otthonokban, kétféle változatban készítik, a cottage pie marhahúsból, a shepherd's pie bárányhúsból készül. Semmi faxni, néhány zöldség, darált hús, krumpli, mindössze ennyi az alapanyag szükséglete.
Füstölt húsos babos egytál - cserépedényben
A receptet egy Szerbiában élő ismerősömtől kaptam. Vali konyhájában nem babgulyás fő, hanem ez a cserépedényes finomság. Ez az egy tál étel bizonyára a magyar konyhák kedvence is lesz. Csak a cserépedényt kell elővenni hozzá!