
Hozzávalók:
1/2 kg kelbimbó
3-4 virágnyi brokkoli
1 kisebb zellergumó
1 sárgarépa
1 cukkini
3 evőkanál liszt
6 dl tej
5 dkg vaj
reszelt sajt ízlés szerint
só, bors, szerecsendió, fokhagyma
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítottam, a kelbimbót és a brokkolit néhány percig főztem, majd jeges vízben lehűtöttem. A nagyobb kelbimbókat félbe vágtam. A répát, zellert és cukkinit legyalultam.
A vajat felforrósítottam, rászórtam a lisztet, elkevertem, megvártam, míg elkezd habzani. Ekkor ráöntöttem a hideg tejet, felforraltam a mártást, és jó pár percig kevergetve kiforralom. Ízesítem sóval, borssal, fokhagymával, végül a reszelt sajtot is beleszórom. Ebbe a mártásba keverem bele a zöldségeket. Áttelepítem őket egy tűzálló tálba, és 180 fokon addig sütöm, amíg a kelbimbó meg nem puhul. Addigra a többi zöldség is biztosan puha.
Kelbimbós krumplileves gyulai kolbásszal
A burgonya igencsak kedvelt alapanyaga a magyar gasztronómiának, bár nem nevezhetjük ősi magyar éteknek. Mindenesetre a 18–19. század fordulójától már nagyon is elterjedt volt hazánkban, s a kifinomultabb konyhákban éppúgy népszerűvé vált, mint a nép körében. Ki vonná kétségbe, hogy a paprikás krumpli igazán a miénk? Vagy például itt a krumplileves, amelynek egyik változatát tesszük most közzé.