Elkészítés:
A hozzávalókat összevegyítettem, nem dagasztottam csak egyneművé kevertem-dolgoztam, majd letakarva a konyhapulton hagytam 3 órán keresztül érni, túlkelni.
Hozzávalók a cipóhoz:
- 50 dkg BL 80 liszt
- az előzőleg elkészített gyorskovász
- só
- 1 ek zsír (kacsazsír, sertészsír vagy libazsír)
- 2,8 dl langyos víz
Az úgy volt, hogy Madeirán nyaralunk. Aztán jött egy frankó kis tüdőgyulladás – nyáron -, és keresztülhúzta a terveket, én maradtam, a család utazott… Azért kiadtam az utasítást, hogy a kenyerükről információkat szerezzenek be a helyiektől – írja Pammer Lívia ajánlójában. Aztán mikor felépült, megsütötte a madeirai kenyeret, amit meleg szívvel ajánl mindenkinek, mert nagyon finom. A bolo do caco egy édesburgonyából és lisztből kelesztéssel készült madeirai kenyér, amit vaslapon sütnek, és fokhagymás fűszervajjal kínálnak, de bármiféle feltéttel, édessel és sóssal is egyaránt kitűnő! A recept Madeiráról származik, az elkészítését egy portugál videón néztem meg – tette hozzá a gasztrobloger.
A hozzávalókból rugalmas, nem ragacsos, de nem is kemény tésztát dagasztok. (Alaposan kidolgozott, sima felületű tésztát dagasszunk!) Kelesztőtálban majdnem a duplájára kelesztettem, ezután lisztezett deszkára borítottam, kézzel óvatosan kilapogattam, és cipó formájúra alakítottam. Szilikonos sütőpapírra helyeztem, konyharuhával letakartam majd hagytam körülbelül a duplájára kelni. A vaslábast 230 fokon előmelegítettem, majd a cipó tetejét pengével bevágtam, és a sütőpapírral együtt a forró vaslábasba helyeztem (kezekre vigyázni!). A vaslábas tetejét visszatettem, és a forró sütőtérbe helyeztem. 15 perc elteltével a hőfokot 210 fokra mérsékeltem. A teljes sülési idő körülbelül 45 perc. A kész cipócskát rácson hűtöttem.
Jó étvágyat és kellemes ünnepet kíván: Pammer Lívia!