Hozzávalók:
- 25 dkg puha, lágy vaj
 - 12 dkg porcukor
 - 1 nagyobb tojás
 - 20 dkg sima liszt
 - 20 dkg fehér tönkölyliszt
 - 1,5-2 dkg vaníliás cukor
 - 1 kávéskanál só
 
A töltelékhez:
- 1 kg alma
 - 5-6 dkg barnacukor
 - 10 dkg süthető étcsokoládé
 - 3-4 evőkanálnyi vaníliás pudingpor
 - 1 kávéskanál mézes fűszerkeverék
 
Elkészítés:
- A lágy vajat habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral majd a sóval felvert tojással is. Adjuk hozzá a lisztet, és gyúrjuk össze. Lapítsuk el, és háztartási fóliába csomagolva, tegyük a hűtőbe.
 - Az almát meghámozzuk, kivágjuk a magházat, és nagyobb darabokra aprítjuk. Összekeverjük a cukrot, a fűszert és a pudingport, majd ebbe beleforgatjuk az almát.
 - Vágjuk össze nagyobb darabokra az étcsokoládét is, és keverjük az almához. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
 - Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 28 cm-es tortaformát. A tésztából egy tojásnyi darabot tegyünk félre a hűtőbe. A tésztát nyomkodjuk bele a formába, úgy hogy 3-4 cm magas pereme legyen. Terítsük bele az almás keveréket, és a kis darab tésztát pedig reszeljük rá a tetejére. Forró sütőben 40-45 perc alatt süssük meg. Tálaláskor díszítsük porcukorral és mandulával.
 
Jó étvágyat kíván hozzá!
Max
                    
Kaptunk a sógoroméktól almát. Sokat. Így kezdődött Somogyi Zoltán Max egyik kedvenc almás receptje. Ezt a kelt puffancsot a muffinsütőben készítheted. Ebből a mennyiségből 12 darab kerekedik ki. Köszönjük a sógor úrnak is az ihletet.