Hozzávalók:
- 25 dkg puha, lágy vaj
- 12 dkg porcukor
- 1 nagyobb tojás
- 20 dkg sima liszt
- 20 dkg fehér tönkölyliszt
- 1,5-2 dkg vaníliás cukor
- 1 kávéskanál só
A töltelékhez:
- 1 kg alma
- 5-6 dkg barnacukor
- 10 dkg süthető étcsokoládé
- 3-4 evőkanálnyi vaníliás pudingpor
- 1 kávéskanál mézes fűszerkeverék
Elkészítés:
- A lágy vajat habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral majd a sóval felvert tojással is. Adjuk hozzá a lisztet, és gyúrjuk össze. Lapítsuk el, és háztartási fóliába csomagolva, tegyük a hűtőbe.
- Az almát meghámozzuk, kivágjuk a magházat, és nagyobb darabokra aprítjuk. Összekeverjük a cukrot, a fűszert és a pudingport, majd ebbe beleforgatjuk az almát.
- Vágjuk össze nagyobb darabokra az étcsokoládét is, és keverjük az almához. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
- Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 28 cm-es tortaformát. A tésztából egy tojásnyi darabot tegyünk félre a hűtőbe. A tésztát nyomkodjuk bele a formába, úgy hogy 3-4 cm magas pereme legyen. Terítsük bele az almás keveréket, és a kis darab tésztát pedig reszeljük rá a tetejére. Forró sütőben 40-45 perc alatt süssük meg. Tálaláskor díszítsük porcukorral és mandulával.
Jó étvágyat kíván hozzá!
Max
Kaptunk a sógoroméktól almát. Sokat. Így kezdődött Somogyi Zoltán Max egyik kedvenc almás receptje. Ezt a kelt puffancsot a muffinsütőben készítheted. Ebből a mennyiségből 12 darab kerekedik ki. Köszönjük a sógor úrnak is az ihletet.