Vaj cikkek

Künefe, az 1001 éjszaka csábítása
Nagyon sok kedvenc török sütim van de a künefe volt az első, ami elrabolta a szívemet –írja Pammer Lívia. A Simone Gasztroságainak szerzője kilenc éve kóstolta ekőször Side – Manavgat városában, és azóta is rajong érte. Többször megsütöttem itthon is, de eredeti török alapanyagokból most először készítettem. A desszert hagyományosan kadayif tésztából készül, ennek hiányában azonban a mi cérnametéltünkkel pótolhatjuk.

Omlós csokis almatorta
Hol vannak már azok az idők, amikor például csak zsíros töltött káposzták kerülhettek az ünnepi asztalra! Sőt! Már ahhoz sem kell konyhatündérnek lenni, hogy minden fogást ügyesen átvariáljunk - már csak sudár alakunk kedvéért is. A maxkonyhaja.hu éppen ebbe sorba illeszkedik bele ezzel az ünnepi desszerttel. Minden alkalomra tökéletes! Előkészíthetjük, frissen és langyosan tálalhatjuk!

Gyors almatorta - lépésről-lépésre
Almatorta gyorsan, egyszerűen, lépésről-lépésre. Alapja egy amerikai „Classic Crispo” omlós linzertészta, a tölteléke pedig egy egyszerű almás ragu. Amíg a hűtőben pihen a tészta, addig pont elkészítheted ragut. Igazi, férfias desszert Somogyi Zoltán Maxtól.

Vajas spárga húsvétra
Idényzöldségünk a spárga, bár sokan nem tudnak vele okosan bánni! Pedig a spárga vitamin és ásványi tartalma nagyon jelenetős! Igazából a feje a legízletesebb. Ha a piacon válogatsz, vedd elő a "körömpróbát"! Ha ugyanis a körmöd nem megy bele a héjába, ne vedd meg, mert az már keserű lesz! Ez tényleg az ünnepi asztalod dísze lesz, és nem is hízlal!

Köménymagos krumpli egy kártyapartihoz
Tudom, hogy a drasztikusan emelkedő krumpliárak mellett meggondoljátok: kipróbáljátok-e ezt a receptet, de én mindenkit bátorítok! Nagyon egyszerű, isteni, csak pár mártogatós, egy jó pohár sör és néhány barát kell hozzá. Kezdjünk neki! Ez a pasiknak is menni fog!

Újkrumpli, amit most kell enni!
Ho-hó, barátaim! Ez az a köret, amit egyszerűen nem lehet visszautasítani! Hát persze, mert újkrumpli csak most van! A titka, hogy másként kell vele bánni, mint idősebb testvéreivel! Csakhogy, az idősebb testvérek mindig készenlétben állnak. Az ÚJKRUMPLI meg csak ilyenkor!

Marton Adrienn klasszikus francia citromtortája
Zárnak az iskolaajtók, nyílnak a táborok, megkezdődik a strandszezon, a piacok pedig fantasztikus zöldségekkel, gyümölcsökkel bódítanak el. A JOY #gasztrovagyok kategóriájának jelöltjei ebből a kínálatból állították össze nyárindító receptjeiket. Ez egy páratlan finomság!

Nektarinos muffin
Annyira szeretem a muffin recepteket, olyan sokféle módon variálhatóak, annyi mindennel lehet turbózni őket, legfeljebb két edényt kell használnunk az összekeveréséhez, ha ügyesek vagyunk, 35-40 perc alatt el is készül.

Túrófánk nagymamám szakácskönyvéből
Nagyon szeretjük a túrófánkot, több receptem is van hozzá, de ez a kedvenc, amit nagymamámtól örököltem. Nyáron is elkészíthető, egy jó fejtettbableves utáni fogásnak egyszerűen tökéletes.

Sütés – olajozottan
Mi a különbség a zsír, az olaj, a vaj és a margarin között? Milyen kémiai tulajdonságok befolyásolják a konyhában betöltött szerepüket? A Laboratorium.hu Konyhakémia rovatának legfrissebb cikke tudományos magyarázattal, táblázatokkal ad választ arra, mikor, melyiket érdemes használni. Hasznos tanácsok mindenkinek!
Mokka brownie
Ha egy igazán édes kényeztetésre vágysz, jó választás a brownie. Szinte minden recept azzal kezdik : olvassz meg jó sok csokit jó sok vajjal. Ne álljunk ellen a csábításnak, néhanapján belefér ennyi luxus az életünkbe!
Egyszerű francia töltött tészta
Omlós tészta az alapja ennek a jó kis hétvégi francia quiche-nek (ejts: kis), aminek a töltelékét megszámlálhatatlan módon variálhatjuk kedvünk - és a hűtőnk tartalma - szerint.
Zebra keksz
Egy-két csomag keksz, egy kis keverés, egy kis kutyulás, és kész az isteni finom, házias nassolni való. Vendégségre is tökéletes, de piknikre is jó, vihetjük magunkkal az irodába, vagy csomagolhatjuk az uzsonnás dobozba is.
Tejes-vajas zsemle
Mindig jó, ha van a tarsolyunkban néhány kipróbált, bombabiztos péksütemény recept, hogyha a körülmények miatt magunkra lennénk utalva, hogy ellássuk a családot szendvicsnek valóval. De ha szeretünk sütni, és nemcsak végszükség esetén állunk neki zsemlét készíteni, akkor különösen jól használhatjuk a receptet.
Sajtos ropogós
Hiába no, sajttal minden jobb! Megpirult sajttal meg pláne... Judit sajtos ropogós receptje nagyon egyszerű, a végeredmény viszont zseniálisan finom. Akkor jársz a legjobban, ha rögtön dupla adagot készítesz.
Túrós süti Judittól
Egyszerű, ízletes túrós sütemény, nem igényel különösebb gyakorlatot az elkészítése. A teljes kiőrlésű búzaliszttől állaga kissé el fog térni a megszokott fehér lisztes sütikétől.
Otthon is süthetsz vadítóan jó croissant-t
Megvadulok a jó croissant-ért. Természetesen akkor a legjobb, ha Párizsban ehetem, mellé cappuccinot lehet hörpölni, de Pesten sem söprök le a tányéromról egy-egy jófajta francia kiflit.
Szilveszterre még elkészül: füstölt sajtos ropi
Szilveszterkor a legnyerőbb receptek a sós rudacskák különböző változatai. Nálunk is sok ilyet találtok, na de miért is ne lehetne eggyel több?
Gesztenyekocka - a sütés nélküli desszert
Az ünnepi édességek között is jól mutat, de a hétköznapok kedvenc desszertje is lehet ez a sütés nélküli gesztenyés finomság. A hagyományos püré helyett ajánljuk.
Vajas pogácsa
Tegye fel a kezét, aki nem szereti a pogácsát! Szerencsére egy kezet se látok a magasban, ezért megosztom az egyik kedvenc pogácsa receptemet az olvasóval. Másnap is kellemes, puha pogácsa a végeredmény. Van benne anyag rendesen, az már biztos, de a végeredmény sem mindennapi!
Citromos, mákos keksz
Bizony ez is egy olyan kekszes-dobozba-vele típusú finomság, aminek a sütéséhez 12 perc kell, az összekeverése még annál is kevesebb, a legtöbb időt a hűtése veszi igénybe. Ám van egy remek hírem! Ez a tészta istenien fagyasztható, elég a rudakat betenni a mélyhűtőbe, és csak elő kell kapni belőle, ha szükség mutatkozik egy jó kekszre.
Ischler
Én évtizedekig azt hittem, nem szeretem az ischlert. Aztán egy véletlen folytán kiderült, hogy nagyon is szeretem - azt, amit én sütök. Még jobb cukrászdákban is csak fűrészpor szárazságú darabokat lehet kapni, pedig az ischler egy csoda sütemény, ha minden benne van, aminek benne kell lennie.
Kuglóf, a békebeli sütemény
A kuglóf alapvetően egy magas, kerek, nagyjából bő 22 cm átmérőjű, szeletekben kínált, tartalmas, édes kalácsféle, amely tradicionálisan élesztővel, sok tojással és vajjal készül.
Sült hal citrom mártással
A magyarok sajnos kevés halat esznek, hiába, nem vagyunk tengerparti nemzet sajnos. Ünnepek táján azért megugrik a halfogyasztás, ehhez mutatunk most egy nagyon kellemes receptet. Tengeri halból is nagyon finom, de ha ahhoz nem jutunk hozzá, fogasból is kiváló.
Lotharingiai quiche
Az omlós tészta készítésének van néhány szabálya, amit betartva biztosak lehetünk a kitűnő végeredményben. Hideg vaj és hideg kéz kell hozzá, no meg hűtőben való pihentetés. Ennyi az egész. Akkor dolgozunk a legeredményesebben, ha egy késes betétű aprítógépet hívunk segítségül, és addig nyomogatjuk a gombját, míg labdává nem dolgozza a hozzávalókat anélkül, hogy mi a meleg kezünkkel megolvasztanánk a vajat gyúrás közben.
Gluténmentes vajas piskóta eper krémmel
A lisztérzékenyeknek az a jó étrend, hogy a glutént úgy iktatják ki az ennivalókból, hogy más tápanyagokból ne szenvedjenek hiányt. Ennek jegyében álmodta meg ezt a receptet is Vámos Judit és Vasas Nelli.