- 2 bögre liszt
- 20 dkg fagyos vaj
- 1 csipet (zöldcitromos) só
- 5-6 ek hideg víz
- késes aprító tartálya a robotgépnek (vagy a mostanában oly népszerű, rúd mixer és a tartálya).
A lisztet szitáljuk át, a fagyos vajat kockázzuk fel, centisekre. A vaj felét a liszttel és a sóval pár pillanat alatt járassuk meg a gépben. Akkor jó, ha morzsás lesz. Adjuk hozzá a maradék vajat, és azzal is dolgozzuk össze. Adjunk hozzá kanalanként (jég) hideg vizet, és ha egy gombócba összeáll a tészta, már kész is vagyunk. Burkoljuk be alaposan háztartási fóliába, és tegyük a hűtőbe 25-30 percre pihenni.
Töltelék:
- 4 szép darab alma
- 5-6 ek cukor
- pár csepp vanília kivonat, vagy vaníliás cukor
- 5-6 ek fanyar lekvár (szeder, meggy, csokis-narancsos)
- ½-½ teáskanál gyömbér, fahéj, szegfűszeg, citromhéj, (vagy almás rétes vagy mézes fűszerkeverék)
- pár kocka fagyos vaj, kb. 5 dkg
A kenéshez egy tojás sárgája.
Az almát hámozzuk meg, vágjuk ki a magházát, és negyedekre osszuk. Szeljük fel, vagy gyaluljuk le, kb. ½ centi vastagra. A cukrot, a vaníliát és a fűszereket keverjük össze.
Válasszuk ki a sütőformát, én egy 28 cm-es, üveg pite formában készítettem, abba kényelmesen elfért a pite. Vajazzuk ki alaposan, és tegyük azt is be a hűtőbe 5-10 percre. Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra (alsó-felső sütés és légkeverés. Ha nincs légkeverésünk, akkor állítsuk 195 C-ra a sütőt.)
Vegyük ki a hidegről a tésztát, vegyük félbe, de úgy hogy az egyik darab nagyobb legyen. Ez lesz az alja, a maradékot tegyük vissza addig a hidegre.
Lágyan lisztezett nyújtólapon nyújtsuk ki kerekre, kb. 3-4 centivel nagyobbra, mint a formánk. Igazgassuk bele a tésztát a hideg formába, és az oldalára is húzzuk fel, béleljük ki, a maradékot tegyük félre. Böködjük meg az alját egy villával, majd szórjuk meg a cukros keverék egy negyedével. Erre igazgassuk el az alma harmadával, szórjuk meg egy adag cukorral. Tegyünk kis halmokat a lekvárból, és kis darabka vajakat. Rétegezzük még két rétegben az almát, de a cukorból, a vajból és a lekvárból maradjon felülre is, ezekkel fejezzük be.
Nyújtsuk ki a maradék tésztát (gyúrjuk hozzá az aljából leesett maradékot is) ezzel borítsuk be a tetejét, a szélével gondosan összesodorva. A leeső maradékból készíthetünk díszt a tetejére. Kenjük meg a tojás sárgájával, és tegyük a meleg sütőbe. Süssük 40-45 perc alatt szép pirosra. Ha kész, vegyük ki a sütőből, de hagyjuk az edényben kihűlni, hogy utána tudjuk majd szeletelni.
Sokat dolgoztam Strasbourgban. Ezt az almatortát is ott tanultam. Nincs is jobb annál, mint délután egy pohár újborral és egy szelet almatortával kiülni az Ill folyó partjára, és gyönyörködni a nap őszi sugaraiban! Előre bocsátom, nem vagyok édesszájú, de ezt a desszertet nem lehet megunni, nem lehet kihagyni! Jó étvágyat!