Alap tészta:
- 1 ek olíva olaj
- 5 dl tej
- 3 tk cukor
- 2 tk só
- 10 dkg rétesliszt
- 40 dkg sima liszt
- 50 dkg kenyér liszt
- 18 gr szárított élesztő (vagy 5 dkg sima élesztő, én egy kicsi és egy nagy zacskót szoktam rátenni)
Elkészítés:
Tészta programon indítom, de a dagasztás után, kb. 1 ó 20 perc körül, tehát kb. 30 perc van még vissza, vagy nagyon jön az "nézőke/kémlelő lyuk" felé, akkor kiveszem az üstből, és megformázom.
Bagett: megformázom egy kb. 5-6 cm-es hengerré, azt 8 részre vágom, egyenként kis gömbökké (mint a zsemlénél) formázom, és azokat sodrom formára. Bevágom a tetejét és gőzben kelesztem kb. 30 percet. Sütés: 12 percig max. hőfokon ( kb. 240 c ) aztán vissza veszem 210 C-ra és még kb. 16-18 perc.
Zsúrkenyér: a tésztát kétfelé veszem, és kis szögletes formában 30 percet kelesztem, nagyon jó szendvics alap. Sütés ugyanúgy mint a bagettnél, de itt kb 20-25 percig sütöm.
Kifli: kinyújtom a tésztát egy téglalap alakúra, és azt vágom fel egyenletes kis háromszögekre, ebből a mennyiségből kb. 20-24 db-ot hozok ki. Felsodrom, patkó alakra hajtom, kelesztés gőzben 20 perc, majd magas hőfokon sütöm kb. 15-18 percet.
Kicsit megnőttek, lehet hogy sokáig kelesztettem, elfelejtettem indítani az órát, de azért jól sikerült. Vacsira terveztem, van egy kis házi májas krém, azzal fogjuk enni :-)).
Jó étvágyat kíván hozzá: Somogyi Zoltán Max
Olyan kevés időm van mostanában főzni, kenyeret pedig már nem is tudom mikor sütöttem utoljára. Tegnap este összeállítottam egy gyökérkenyeret, hogy reggel legyen friss kenyerünk, és a tervezett ebédhez is pont passzolt. Nincs párja a frissen sült ropogós kenyérnek, az biztos! Kezdőknek is bátran ajánlom az elkészítését – írja Pammer Lívia!