- 1,2 kg burgonya (új krumpliból nem lehet csinálni!)
- 40 dkghttps://eletforma.hu/receptek/tejfolos-sargarepa-salata/
- só
- 2 fej vöröshagyma kis kockára vágva
- zsír vagy olaj (vaj nem jó nagyon megég)
Elkészítés:
A hámozott kockára burgonyát sós vízben, annyiban, hogy egy jó ujjnyira lepje el, megfőzzük puhára.
Levében összetörjük, és apránként adagolva keverjük bele a lisztet.
A legkisebb energia menjen alatta, és közben folyamatosan dagasszuk. Kedvesem adagolja a lisztet. Addig kell keverni míg az összes lisztet elnyeli, és egy szaggatható kemény tésztát kapjunk, ami nem folyik le a kanálról.
Ha kész a massza, akkor egy kicsit még menjen alatta a takarék energia, kb. 5 percet, közben a zsiradékon kezdjünk a hagymából pirítani egy adagot.
Nagy galuskákat szaggatunk, és beleforgatjuk a pirított hagymás zsiradékba. Ha egy kicsit megpirult, egy sütőedénybe szedjük, majd folytatjuk a szaggatást. Ha elfogy a hagyma pirítsunk belőle új adagot, és addig ugyanígy, amíg el nem fogy a massza.
Ha kész, vagy megtelt az edény, akkor sütőben egy kicsit összesütjük, és már lehet is tálalni.
Ehhez kíván jó étvágyat: Somogyi Zoltán Max
Hal és burgonya (Fish&Chips), a klasszikus, más kivitelben, levesként. Nyilván amelyik páros sütve jól illik egymáshoz, az főzve sem lehet ellenség. Ismét egy olyan leves, ahol meg lehet mutatni a hal ezernyi arca közül egy újabbat. Ha ki tudunk lépni a halászlé, sült hekk (sicc!) és harcsapaprikás háromszögből, és egy kicsit nyitottak vagyunk, akkor rájövünk, mennyi minden kihozható egy jó alapanyagból.