Életforma.hu


Mári nénje tejfölös-almás libalevese

Mári nénje tejfölös-almás libalevese 

Mári nénje minden húsos levesébe főzött almát. Hol birsalmát, hol savanykás őszi almát. Megváltoztatta a leves ízét, valami csodás kémiai hatással, amit talán senki sem érett, csak annyit tudtunk, a leves az almától finomabb lett. Különös ízt ad még a hagymába szúrt szegfűszeg is a levesnek.
Almakrémleves

Almakrémleves 

Ősszel százféle finomnál finomabb almát lehet kapni a piacon, édesebbet, savanyúbbat, mindenki megtalálja közöttük, amit igazán szeret. Egy finom, fűszeres almaleves a legjobb ilyen szürke, hideg időben.
Tejben sült zöldfűszeres tojás

Tejben sült zöldfűszeres tojás 

Egy tipikusan gyors és könnyű vacsora. Krémes tejszín és tej keveréke, amiben megsütünk két tojást. Laktató étel, aki szeretné, a végén a krémes szaftot ne hagyja a tál alján. Törjünk egy darabka bagettet vagy pirítóst, és azzal itassuk fel. 
Füstölt halas szendvicskrém

Füstölt halas szendvicskrém 

Füstölt hal, tonhal, egyre megy, ha arról van szó, hogy egészséges ételeket, szendvicskrémet, salátát készítsünk. Érdemes velük megbarátkozni, hiszen remekül színesítik konyhai repertoárunkat amellett, hogy egészségünknek is jót tesznek.
Húsos káposzta gerslivel

Húsos káposzta gerslivel 

Tartalmas, gazdag egytálétel. Érdemes nagyobb adagot készíteni, hiszen jól eltárolható, és mint minden káposztás ételre, erre is igaz, hogy minden újraforraláskor teljesebbé válik az íze. Ha nagyon savanyú a káposzta, akkor mindenképpen öblítsük át, hogy nem nyomja el a többi ízt.
Gyömbéres teában pácolt tojás, a partik kedvence

Gyömbéres teában pácolt tojás, a partik kedvence 

Nagyon finom, egyszerű, mégis különleges pácolt tojás. Aki szereti a főtt tojást, annak ajánlom. A gyömbér és a teafű csodálatosan megfűszerezi a tojást. Ad hozzá egy kis pluszt, amitől kedvet kapunk kipróbálni más teákkal is. Hidegtálak, partik izgalmas szereplője lehet.
Őszibarackos, kék sajtos crostini

Őszibarackos, kék sajtos crostini 

Krémes ízletes kéksajt, az édes, de mégis fanyar barack, ami kívül már puha, de belül érezhetjük a gyümölcs húsának roppanását. Még találunk kemény, ízletes őszibarackot érdemes kipróbálni ezt az íz kombinációt. Nem kell nagyon érett kéksajt, mert az nagyon domináns lenne, inkább keressünk valami frissebbet.
Almás túrós sütemény

Almás túrós sütemény 

Se tésztagyúrás, se nyújtás, se szaggatás, csak keverés és kavarás. Ebben a sütiben az a jó - a végeredményen kívül persze -, hogy a tepsi mellett egyetlen edény elég az elkészítéséhez, amiben összekeverjük az alapanyagokat.
Paradicsomos halleves

Paradicsomos halleves 

Érdemes friss halból készíteni, ezért választottam az afrikai harcsát. Magyarországon tenyésztett, semleges ízű, nagyon jó állagú hal. Készíthetjük tengeri halfiléből is, de figyeljünk, hogy tömör húsú hal legyen, az nem esik szét főzés közben. Tálaláskor tortilla helyett adhatunk hozzá pirítóst.
Sopa de maiz  - a mexikóiak kukoricalevese

Sopa de maiz - a mexikóiak kukoricalevese 

Még lehet kapni a piacon zsenge csemegekukoricát, érdemes abból is kipróbálni, de persze nem tragédia, ha a fagyasztotthoz, vagy a konzervhez folyamodunk. Igazi különlegesség, amit érdemes kipróbálni.

Kólás muffin 

Első hallásra és ízlelésre mindenki a Cola ízét keresi. Igazából itt az üdítő ital szénsav tartalmát használjuk térfogatnövelőnek, ezzel könnyítve a tésztát. A másik problémát a tejszín és Cola ízének összepárosítása okoz. Ez sokaknak okoz egy kis visszatartó erőt, a recept kipróbálásában. Tapasztalatból mondom, ez a két ellentétesnek tűnő alapanyag nem érződik a kész tésztában. 

Török tojásos lepény 

Tipikus nyári reggeli. Könnyed, könnyű elkészíteni, igazi egzotikus fogás, biztosan sikeresek leszünk vele. Elkészíthetjük előre, akár vihetjük piknikezni is. Tökéletes dobozos ebéd is lehet a munkahelyünkön. Igazi keleti kényeztetés, friss és üde. 

Grillezett garnélarák 

Mediterrán falatka, vagyis tapas. Beszélgetős, csipkedős és mártogatós, igazi parti étel. Szerencsére nagyon jó minőségű rákokat lehet már kapni, hűtött vagy fagyasztott kivitelben, és egészen elérhető áron. Érdemes belőle tartani a fagyasztóban, mert rövid előkészülettel, pompás mediterrán falatokat tudunk készíteni.

Mediterrán sült paradicsom 

Kitűnő, ugyanakkor pofonegyszerű recept, még a hirtelen jött szeptemberi zegernyében is nekiállhatunk, egyrészt a felfűtött sütő jótékony meleget ad, másrészt a piacon van még megfelelő paradicsom barátságos áron, úgyhogy nem érdemes sokat gondolkodni a dolgon, essünk neki a sütésnek!

A nagyi meggyes mandula tortája 

A mandulás krém és a meggy teszi ezt az omlós tésztát olyan ellenállhatatlanná, hogy az év bármely szakában kedvünk legyen megsütni. Egy kis gyakorlattal rendelkezőknek nem fog problémát okozni az elkészítése.

Málnás paradicsom kompót 

Pár évvel ezelőtt részt vettünk egy Andalúz főzőkurzuson, ahol egy spanyol fiatal séf, Enrique Sánchez tanított nekünk pár ételt. Közöttük volt ez a pikáns lekvár, egy élesztős, sonkás fánk köreteként. Elsőre kicsi távolságot tartottunk, de mikor megkóstoltuk, na, akkor hamar elfogyott. Azóta a grill szezonban, többször elkészül ez a lekvár/kompót.

Sajtos és kolbászos andalúz fánkok 

A spanyol, a katalán, az andalúz konyha mind nagyon izgalmas, mindegyik nagy barátja az apró falatoknak. Ilyen tapa (tapa=falat, tapas= falatok) ez a fánkocska is, amihez csodás paradicsom kompót dukál.

Ropogós almás rizstorta 

Ropogós réteslapba burkolt, almás-rizses sütemény. Egy kis előkészülettel, kevés időráfordítással tudunk egy különleges desszertet készíteni. Tejberizst főztünk, annak a maradékából készült. A rétegek a vajtól és a porcukortól lesznek ropogósak. Érdemes kemény húsú almát választani, így finom, érezhető darabokkal találkozhatunk evés közben.

Hokkaido kalács 

Hogy miért Hokkaido? Hát annyi biztos, hogy tök nincs benne, inkább arra tippelek, hogy Japánból indult hódító körútjára egy szép napon a recept. Tésztája sokkal inkább a foszlós kalácshoz hasonlítható, mintsem egy kenyérhez, könnyű, puha és vattás, mégis stabil szerkezetű, kihűlve pedig szépen szeletelhető

Ribizlikrémleves galuskával 

Szerintem a ribizli alulértékelt gyümölcs, talán azért, mert megtisztítása, a szárról való eltávoltása kicsit macerás. Adok egy jó tippet, próbáljátok villával lehúzni a szemeket a vékony kis szárakról, sokkal könnyebb úgy, mint kézzel csipegetni a szemeket.

Argentín húsos táska 

Nagyon szeretjük a réteslapot, mert szinte mindent bele lehet burkolni. Nemcsak a szokásos rétes töltelékeket, de fűszeres darált húst is. Mutatjuk, hogyan csináld!

Bagettini al mascarpone 

Másnap este is puha a tészta, és nem morzsálódik a belőle készült bagett. Készítés közben könnyű vele dolgozni, nagyon jó állagú a tészta, szívből ajánljuk.

Csokis tejberizs 

Csokoládé és tejberizs? Az egyik legjobb párosítás. A langyos rizsbe beleolvad a csoki... mi lehet ennél jobb? Max megmutatja, hogyan készítsd el ezt az egyszerű, ízletes desszertet.

Lecsókrémleves 

Lecsókedvelők figyelem! Újragondolt étel, amely készülhet friss lecsóból, vagy felhasználhatjuk a nyáron eltett, esetleg boltban vett konzervet. Somogyi Zoltán Max zseniális receptje. Többi finomságát itt találjátok.

Kukoricás-fokhagymás buci 

Egy tökéletes szendvics alap. A kukoricaliszttől jó állagú, és szép színű lesz a tészta, és beltartalmi értéke is magas. A fokhagymától pompás illata lesz. Diétázóknak és tudatosan táplálkozóknak változatosságot nyújt. És amikor sül, hmmmmm, azt hiszem a vámpírok messze elkerülik a konyhánkat.

Bolyhos galuskaleves 

Mindig tisztelettel adóztam az őseink maradékhasznosító gondolkodásmódjának. Megbecsülve minden maradékot, a száradt végeket, hasznosítottak mindent. Itt egy nagyon jó példa, ahol a szikkadt kenyér újjáéled egy nagyon finom levesben. Szeretném, ha az ilyen levesek teret nyerhetnének a tasakos levesek mellett. Munkában nem sokkal több, de itt tudjuk, mit teszünk bele, és mit eszünk.

Serpenyős pizza 

Ha elkészítettük a pizzatésztát, mindösszesen 8 percre van szükségünk a sütéshez, és már tálalhatjuk is kedvenc feltétünkkel megpakolt vacsoránkat!

Brokkolis-krémsajtos-sonkás tészta 

Jó, ha van az ember tarsolyában néhány életmentően gyors és egyszerű recept, amiből hadiállapotok idején 20 perc alatt vacsorát varázsolhat a családnak. Ez is egy ilyen recept, ha brokkoli nincs is mindig otthon, a munkából hazafelé megvehető, a többi pedig egy átlagos háztartásban általában megtalálható.

Húsos, borsós rakott tészta 

A rakott tészta azért jó találmány, mert szinte bármit képes befogadni, amit a hűtőben találunk, legyen az hús, zöldség, sajt, tojás. Max ebben a tésztában pulykahúst és borsót használt.

Csokoládés, narancsos zabpelyhes gombóc 

A zabpehely - és a zabpehely liszt - óriási segítség az inzulinrezisztensek és cukorbetegek életében, sőt, ha garantáltan gluténmentes környezetben készítik, még a gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Ezért örülünk minden egyes új receptnek, ami zabpehellyel készül.

Fűszeres camembert-rel töltött táska 

Szeretem a camembert sajtot, minden formában. Ezt a franciás beütésű, pillekönnyű tésztát egyszerűen imádom. Nagyon gyorsan elkészíthető, és jól variálható étel.

Sváb kapros kovászos uborka 

Egy nagyon egyszerű savanyúság, ami hihetetlen karriert futott be. Ki ne emlékezne gyermekkorából a napon sütkérező, hatalmas üvegekre. Ablakban, erkélyen vagy a bejárat mellett a lépcsőn ott csücsültek az üvegek, bennük a haragos zöld, vágott végű uborkák, csokorba szedett kaporszálak és a tenyérnyi nagyságú kenyérszeletek. Mikor megbontották a kellőképpen megérett uborkát, már rakták is össze a következő üveggel, hogy legyen ideje annak is összeérni. Ha elfogyott az uborka, a levet leszűrve, a hűtőben őrizték, és a meleg nyári estéken isteni hűsítő ital volt.

Halfilé, sült zöldségágyon 

Évek óta halljuk, hogy kevés halat eszünk. Ennek az egyik oka az, hogy viszonylag nehéz friss halat beszerezni. Szerencsére, a nagyobb kereskedelmi láncok már dolgoznak a megoldáson. A hal maga is megosztó, hát még a fajtája, vagy éppen a származási helye. Azt gondolom, hogy kompromisszumot kell kötnünk. El kell fogadni, hogy inkább egy magyar afrikai vagy szürkeharcsa, esetleg kecsege, balin kerüljön a tányérunkra, mint egy ki tudja, hol és milyen módon „előállított” pangasius vagy tilápia filé. A lényeg, hogy találjuk meg a nekünk tetsző, ellenőrizhető származású, friss halat, és készítsük el.

Nyári gyümölcskrémleves 

Ennék levest, de be nem gyújtom a tűzhelyt! Ugye milyen ismerős? Akkor melegebb napokon készítsünk hideg gyümölcs krémlevest. Tetszés szerint variálható, adott időszak gyümölcseivel, vagy befőttekkel. Én a puncsos krémport választottam, csodás alapszint adott a levesnek. Természetesen jó sűrű, tartalmas, utána egy adag palacsinta, és biztosan kibírjuk a strandon estig.

Fasírtgolyók tejszínes zöldségágyon 

A recept lényege és előnye az, hogy a húsgolyók nem olajban sülnek ki, hanem a saját és a bacon zsiradékában, így nem tudnak plussz olajat felszívni.