Hozzávalók:
- 150 g rétesliszt
- 500 g sima liszt
- 250 g mascarpone
- 25 g cukor
- 40 g friss élesztő
- 300 ml langyos tej
- 1/2 kiskanál só
- 50 g olvasztott vaj
A kenéséhez: tojás sárgája és tej
Elkészítés:
Lágy tésztát dagasztok az alapanyagokból, lefedve kelesztem 35-40 percet. Lisztezett nyújtólapra teszem, kettéveszem. Kinyújtom kb. fél centi vastag kör alakra. Felvágom 12 egyforma háromszögre. Szorosan feltekerem, és sütőpapírral bélelt tepsire rakom őket. Egyszerre 8 db-ot teszek, megkenem a tojásos tejjel, és kelesztem még egy negyed órácskát.
Előmelegített sütőben, 180 C-on szép pirosra sütöm.
Bolyhos galuskaleves
Őseink megbecsülve minden maradékot, a száradt végeket, hasznosítottak mindent. Itt egy nagyon jó példa, ahol a szikkadt kenyér újjáéled egy nagyon finom levesben. Szeretném, ha az ilyen levesek teret nyerhetnének a tasakos levesek mellett. Munkában nem sokkal több, de itt tudjuk, mit teszünk bele, és mit eszünk.