Somogyi Zoltán cikkei
Almás-ananászos csirkesaláta
Szerepelt már ez a saláta a maxkonyhaja.hu blogon, de most újragondolta a szerző. Készíthető bármilyen maradék szárnyas sültből, vagy akár egy kis grillcsirke maradékból is. Hozzá egy jó majonézes öntet, ropogós alma, és kész a laktató saláta. Dúsíthatjuk a kedvenc félkemény sajtunkkal, pár kanál ricottával vagy egy kis körtével is. És a végeredmény: hmmmmm...!
Gyors édes-savanyú csirkeleves
Keleti ihlet, magyarra átdolgozva, kicsit egyszerűsítve, lábaskában. Inkább a combfilét, mint mellét, az szerintem száraz ebben a formában. Tudom, kicsit soknak tűnik az ananász, de azt is tudom, hogy aztán mikor tányérba kerül, keressük majd a gyümölcs darabokat. Ezekkel a gondolatokkal ajánlja Max Nektek ezeket a finom falatokat.

Vadas gomba nudlival
Vadas mártás, kicsit átdolgozva, könnyítve. Egy rendezvény kapcsán jött az ötlet, készítsünk ilyet. Ha sült kolbászkarikákkal és kenyérpudinggal kínáljuk, akkor ő a Gyenesi Vadóc. Borvacsorákon sokszor kerül az asztalra, jól illik hozzá egy könnyű, gyümölcsös fehérbor – derült ki Max konyhájában.

Sonkás-medvehagymás csónakok
„Anyuéktól kaptunk egy nagy adag medvehagymát. Csináltunk belőle pesto alapot, fagyasztottunk leaprítva és levélben, tettünk el olajba, de frissen is ettünk belőle. Tettünk a szendvicsre és csináltam ezt a csónakot. Füstölt, házi sonkával és medvehagymával. Már sütéskor vonzó az illata, hát még az íze!” Így ajánlja receptjét Somogyi Zoltán Max.

Gyors almatorta - lépésről-lépésre
Almatorta gyorsan, egyszerűen, lépésről-lépésre. Alapja egy amerikai „Classic Crispo” omlós linzertészta, a tölteléke pedig egy egyszerű almás ragu. Amíg a hűtőben pihen a tészta, addig pont elkészítheted ragut. Igazi, férfias desszert Somogyi Zoltán Maxtól.

Brokkolis-krémsajtos-sonkás tészta Max konyhájából
Már megszokhattuk, hogy Max imád a brokkolival dolgozni. Ez most egy igazán hangulatos recept, és még annak is ízleni fog, aki nem annyira kedveli ezt a zöldséget. Nosza, töltsünk egy pohár sört vagy rozét, és indulhat a munka!

Gyorsan valami...brokkolist!!!
Az úgy volt, hogy brokkoli krémlevest szerettem volna enni. Eddig jó, a krémleveshez megvolt itthon minden, csak a brokkoli hiányzott. Amikorra szerettük volna a levest, az egyéb családi események miatt nem jött össze, de most eljött a pillanat. Somogyi Zoltán Max most lerántja a leplet!

Tejszínes halleves burgonyagombóccal
Hal és burgonya (Fish&Chips), a klasszikus, más kivitelben, levesként. Nyilván amelyik páros sütve jól illik egymáshoz, az főzve sem lehet ellenség. Ismét egy olyan leves, ahol meg lehet mutatni a hal ezernyi arca közül egy újabbat. Ha ki tudunk lépni a halászlé, sült hekk (sicc!) és harcsapaprikás háromszögből, és egy kicsit nyitottak vagyunk, akkor rájövünk, mennyi minden kihozható egy jó alapanyagból.

Vega répa dog (húsmentes „hot-dog”)
Kalandozás a mentes világba, ez egy kényszer szülte recept. Egy nagyobb társaság jelentkezett be borkóstolóra, és azt kérték, hogy a társaság hölgy tagjai valami könnyűt kaphassanak. Gondoltam, törjünk ki egy kicsit a párolt/grillezett zöldségek témájából. És ami még fontos, hogy ez a recept 25-30 perc alatt elkészül.

Sonkás-burgonyás serpenyős
Szeretem az egy edényes, serpenyős ételeket. Semmi túlzás, elkészült, és abban az edényben mehet is az asztalra. Van benne tartalom, energia, és egy baráti összejövetel része lehet. Max szerint 30-35 perc alatt tálalhatod!
Kókusztejes csirkeleves
Csirkeleves, keleties ízesítéssel, egyszerűen. Készülhet estére, vagy a „dolgozóba” egy üvegben (vagy esetleg a mostanában oly népszerű, színes étel boxok valamelyikében) elvinni. Somogyi Zoltán Max szerint 25-30 perc alatt kész!
Déli (Cajun) stílusú csirkemell, tojásos tortillával
Amerika déli államaiban hasonló módon készítik a csirkesültet. Az, hogy ez most Cajun, Soul, Kreol vagy éppen Tex-Mex stílus, annak eldöntése nem az én dolgom. Több étterem készíti a csirkesültet, főleg New Orleans környékén. A különböző hagyományok, stílusok már alaposan összekeveredtek. Ez a fajta „rántott hús” kevésbé tudja megszívni magát olajjal, sütés közben. A végén a panírozásból maradt lisztből és tojásos-tejből, lepényeket sütnek, és zöldsalátával a sült mellé tálalják.
Max házi krémese
Ismét egy gyöngyszem Cicaanya süti gyűjteményéből. A nagy kedvenc a házi krémes: igazából nem egy nagy kunszt, de el lehet cseszni. Rendesen, de Cicaanyának, hála az égnek, megy. Jól megy! Maxnak jól megy, most Ti jöttök!
Sonkás-burgonyás serpenyős Max konyhájából
Szeretem az egy edényes, serpenyős ételeket. Semmi túlzás, elkészült, és abban az edényben mehet is az asztalra: van benne tartalom, energia, és egy baráti összejövetel része lehet. Max szerint 30-35 perc alatt el is készül!
Burrito koszorú Maxtól
Töltött tortilla, kicsit másképpen. Nagyon szeretjük a tortillát, legyen töltve bármivel. Ez most egy szárazabb töltelék, nem annyira szaftos, de ha tálaláskor megöntözzük egy kis tejföllel, akkor pompás lesz a végeredmény - ajánlja egyik legfrissebb receptjét Max.
Besameles halfilé, cukkíni pestóval, csőben sütve
Ez egy bármilyen fehérhúsú halfiléből elkészíthető, "gyors kaja". Lehet villantani, ha vendég jön, vagy ha a párunkat akarjuk elkápráztatni, már ha szereti a halat. Variációk száma: több ezer, én most a cukkíni pestóval takartam be, de lehet gyári pestó is, vagy akár egy fűszerkeverék, jó sok kaporral. Somogyi Zoltán Max két éhes szájra tervezte ezt a halas csodát.
Sodrófás rétes
Alapja az élesztő nélküli leveles tészta. Sokan kérdeztétek, hogyan készül. Könnyű tészta, ami nem szárad ki hamar, Max szerint könnyebb vele dolgozni. A blogszerző gyakorlatból tudja, nagy előnye hogy hamarabb elkészül vele, mintha normál, húzott (házi rétest) készítene. Viszont a bolti, gyári rétes tésztánál sokkal finomabb. Ez a tészta jól használható töltött tészta kosárkák készítéséhez, vagy mint ebben a receptben is, krémes töltelékkel való felhasználáshoz.
Télapóváró kosárkák
Volt nálunk egy baráti beszélgetős este - írja Max. Kóstoltunk finom borokat, ettünk néhány kanapét, és beszélgettünk. Mindenképen olyan ételt kellett készíteni, amit csak az asztalra kell tenni és fogysztani. A (egyik) kiválasztott: a leveles tészta kosárka. Jól variálható, és elrejthető benne bármilyen maradék a hűtőböl. Ez a recept a Mikulásvárásra is nagyon alkalmas! Feltétlenül próbáld ki!
Karácsonyi mézes fűszerkeverék
Tudom hogy ilyet többféle változatban is meg lehet vásárolni. De azért ha összeállítunk, egy, a saját ízvilágunkat, ízlésünket tükröző keveréket, és ezt használjuk, az azért más. A másik fő indok, hogy a készen vásárolt fűszerkeverékek hordozó anyaga (fő összetevője) a cukor. Hogy milyen cukor, és mondjuk milyen vanillin (aroma), az meg egy másik kérdés. Ezért készített Max inkább egy saját összeállítást. Erős, aromás keverék lett, olyan angol stílusú, karakteres ízekkel. Többször és többen is kipróbáltuk, és szinte mindenkit megfogott az illata. Így karácsony előtt a barátaidat is meglepgheted vele! Csak egy csinos kis doboz vagy szalagos zacskó kell hozzá.
Egyszerű borsókrémleves Max konyhájából
Figyelgetve a gasztronómiai változásokat készült el Max levese. Követi a trendet, ezért nem rántással sűrített. Manapság vagy magával, az alapanyaggal, vagy más zöldséggel érjük el ufgyanzt a célt. Jelen esetben a burgonya segített.
Szüretre: túrós-szőlős rétes
Nem mondanám hogy tradicionális rétesről van szó, hiszen pár éve kezdtük el sütögetni, próbálgatni. Nem járunk szüretelni sem, azért az elnevezés, mert ilyenkor találni finom, zamatos szőlőt, ami elengedhetlen a szőlős-túrós réteshez. Előre bocsátom, ennél a receptnél mindenki a saját kedvére módosítja az arányokat. Most mutatom Max eredeti verzióját.
A majdnem kínai csirkecomb
Azért majdnem, mert honosítottuk. Vidéken nehéz a különleges élelmiszerek beszerzése. Nincs ám kulináris, gyarmati különlegességek háza, meg keleti áruk boltja. Sőt még a gazdaságos nemzetek konyhája is olyan rövid, mint egy bevásárló kocsi. Van rajta 2 féle pancake por, indiai fűszerkeverék 5 féle, görög szölőlevél konzerv, és juharszirup. A kínai felsőfok a kacsás-tésztás instant leves. Így született meg a piros- aranyos-szezámmagos csirkecomb filé Max konyhájában.
Őszibarackos-kéksajtos crostini
Krémes, ízletes kéksajt, az édes, de mégis fanyar barack, ami kívül már puha, de belül érezhetjük a gyümölcs húsának roppanását. Még találunk kemény, ízletes őszibarackot érdemes kipróbálni ezt az ízkombinációt. Nem kell nagyon érett kéksajt, mert az nagyon domináns lenne, inkább keressünk valami frissebbet. Max azt ígéri, hogy 10-15 perc alatt összedobod!
Gyömbéres teában pácolt tojás az ünnepre
Egy nagyon finom, egyszerű és különleges pácolt tojást ajánlok figyelmetekbe abból az alkalomból, hogy ma van a tojás világnapja. A Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg minden év októberének második péntekére A TOJÁS VILÁGNAPJÁt. Több mint 30 tagországban ezzel hívják fel a tojás fontosságára a figyelmet. Aki tehát szereti a főtt tojást, annak ajánlja Max ezt a gyömbéres teafüves csodát. Ad hozzá egy kis pluszt, amitől kedvet kapunk kipróbálni más teákkal is. Hidegtálak, partik izgalmas szereplője lehet, tessék kipróbálni!
Dagasztás nélküli mditerrán kenyér Maxtól
Max konyhájából most ezt a vidót választottam. Mindenki szereti a jó kenyeret, de nem mindenki tudja jól meg is sütni. Akkor most tegyünk egy újabb próbát együtt!
Füstölt fokhagyma, na meg 7 tipp
Mióta tavaly volt szerencsém megkóstolni egy olyan padlizsánkrémet, ami füstölt fokhagymával készítettek, azóta vágyom egy fej füstölt fokhagymára. Végre ez az óhajom is teljesült, mert Apuék készítettek egy kis füstölőt, ahol a sajtok mellett mást is lehet füstölni. Kaptam is a frissen füstölt fokhagymából 3 fejet. Max most azon töri a fejét, hogy mit készítsen belőle.
Egy laza almás Max konyhájából
Meséltem már arról, hogy kaptunk a sógoroméktól almát, de sokat az Alföldről. Leraktuk a garázsba, de kezdett romlani, úgyhogy el kellett használni. Született belőle egy kicsit karácsonyis kicsit max-os almás pite ( nem amerikai pite... Max szerint ilyen a rothadó almák mentőöve.
Almás táska, a nyár íze
Hanyatlásnak indult a sógoroméktól kapott alma, így a hasznosításáról kellett döntenem. Régóta terveztem az egyik multinál látott úgynevezet kelt almás puffancs kopírozását, így most szerét ejthettem. A benne elrejtett alma tölteléket frissen készítettem, de a régebbi betétekkel ellentétben itt nem szerettem volna péppé főzni. Így amikor elérte az általam elképzelt párolási fokot, de még hersegett az alma, megkötöttem egy kis keményítővel. Nagyon jó lett az állaga, és a tésztát sem áztatta el - írja Somogyi Zoltán Max.
Batyuban sült camembert
Gyors vacsora, vagy beszélgetős-mártogatós-kenegetős. Nem kell hozzá csúcs francia sajt, mert az ízeket fokozzuk a fűszerezéssel. Tehetünk rá pár csepp vörösbort, ízesített olívaolajat, fokhagymakrémet, vagy balzsamecet-sűrítményt is. A lehetőségek korlátlanok, egyedi ízesítéssel pompás vendégvárós ételt készíthetünk, és pár perc alatt elkészülhet - állítja Somogyi Zoltán Max.
Nyúlhúskrém, almás répasalátával és házi kenyérrel:
Igazi vendégvárós húskrém Max konyhájából. Mint megszokhattuk, ismét egy remek kis receptet kapunk! Tehát, szálasra vágott húsból készül, óvatosan fűszerezve, megőrizve a nyúlhús értékeit.
Almás kelt puffancs
Kaptunk a sógoroméktól almát. Sokat. Így kezdődött Somogyi Zoltán Max egyik kedvenc almás receptje. Ezt a kelt puffancsot a muffinsütőben készítheted, Ebből a mennyiségből 12 darab kerekedik ki. Köszönjük a sógor úrnak is az ihletet.
Almás-málnás morzsás lepény Max konyhájából
Alma van, szilvát meg elfelejtettem venni... Van viszont egy kis málna, mandarin, és egy darabka friss gyömbér. Jó, akkor ebből lesz a mutatvány. Max szerint ez a süti nagyon jóóóó!
Fűszeres almával töltött csirke
Hová is tettem a kipirított szalonnát a kukó levesből? Hát ebbe a csirkébe. Régóta szerettem volna egy olyan almával töltött csirkét csinálni, hogy a benne megpárolodott almát köretkén meg lehessen enni. Annyit bővítettem a dolgokon hogy tettem hozzá még 4 db felső combot, amit alulra raktam, és így pároltam meg, és azt másnap felhasználtam egy almás-csirkés-ananászos salihoz. Készíthető bármilyen kacsasütőben, vagy római tálban, de azt ne felejtsük legalább 1 órára beáztatni - írja Somogyi Zoltán Max.
Málnavarázs - Max konyhájából
Íme Maxék kedvenc szülinapi tortája. Van ugyan egy barát a családban, aki történetesen cukrász, de mi, halandók bizony mindent lefordítunk a magunk nyelvére. Max is így gondolta, és így született meg egy hamisíthatatln nyári süti! Isteni!
Sógorék Kornspitze
A bámulatos osztrák reggelik elmaradhatratlan része ez az isteni péksütemény, ami eredendően rozsból készül (Korn), és csúcsos a vége (Spitz). Vajjal megkenve, sonkával, sajttal, paradicsommal megtöltve, vagy csak úgy magában egyszerűen feledhetetlen! Max konyhájából most ezt ajánljuk!
Nagyi meggyes mandulatortája
Omlós tészta talpon, meggyes töltelékkel, a tetején pedig ropogós mandulás tető. Csak természetes anyagokat tartalmaz, úgy készül ahogy a Nagyim szokta készíteni. Nagyon szerettem ezt a süteményt mindig, egyszerű ám mégis nagyon finom. Jól harmonizál benne a meggy és a mandula, nem véletlen, hogy bekerült Max Nagyijának kézzel írt receptes füzetébe. Különben is, itt a meggy-szezon!
Tejben sült zöldfűszeres tojás Max konyhájából
Egy tipikusan gyors és könnyű vacsora. Krémes tejszín és tej keveréke, amiben megsütünk két tojást. Laktató étel, aki szeretné, a végén a krémes szaftot ne hagyja a tál alján. Törjünk egy darabka bagettet vagy pirítóst, és azzal itassuk fel.
Így kell felültetni egy csirkét
Ezt az ételt, ha jól emlékszem, egy dél-amerikai főzős műsorból vettem, csak át alakítottam - írja Max. A lényege, hogy a sülés közben a felszálló sörös-fűszeres gőzben puhul a husika. Bátran állíthatom, hogy jó módszer. Én is használtam, csak akkor borosüveggel és újévi malaccal. Az is remekül sikerült!
Rozmaringos sült burgonya Maxtól
Max mindig meg tud lepni minket! Most egy olyan receptet kaptunk, amelyet köretként vagy egy tükörtojással egy egyszerű vacsoraként is tálalhatod. Na, ezt nevezem én fregoli kajának!
Max meséje a világ (egyik) legszebb gyümölcséről
A dolog úgy kezdődött, hogy a hétvégéről maradt egy kis doboz gyönyörű eprem. Belemásztam kedvenc oldalaim közé, és ott bukkantam Max isteni, angol ihletésű receptjére.
Gyorsan valami....tojásost!!! a farmer reggelije
Farmer reggeli, vagyis vacsora lett belőle, ami igazából elkésett egy ebéd volt - írja Max. Mindegy, tette hozzá, finom volt, és ez a lényeg. És emberes adag lett volna, ha nem hárman ettük volna. Eredendően csak két éhes szájhoz tervezte a fogást Somogyi Zoltán, és azt is - úgymond - kicsit kérek csak-ra, de hárman laktak jól, vagyis úgy eltűnt a tányérokból minden, mintha nem is lett volna. Amúgy hűtőtakarításra is remek egy fogás!
Cicaanya magos-rozsos kenyere
Sokszor előfordul velünk, hogy jó lenne összedobni egy jó kis reggelit vagy vacsorát, de mit? Max konyhájában erre remek példákat találunk, de hogy csigázzam a kíváncsiságotokat, először a - mondjuk így - köretet mutatom meg. Pár nap, és jön hozzá a többi!
Almás lepény friss narancskrémmel
Különleges tészta, amit egy kicsit vastagabbra sütünk, mint a palacsinta. Ha friss narancsból készítjük a krémet hozzá, annak a héjából pedig készítsünk cukrozott, szárított narancshéjat. Ez is lehet egy jó kis ünnepi finomság Max konyhájából.
Illatos teafüvön füstölt libamell, salátaágyon, narancsos teamártással
A nők ünnepén igazán meglephetnéd kedvesedet valami finomsággal, hisz megérdemli! Max konyhájából ajánlom ezt az egzotikus ételt. A füstölt csirkemelltől egy kicsit eltérő módon készült. Különleges étel, egy kellemes teafű felhasználásával. Készíthetjük kacsahúsból vagy tömörebb húsú halból, bár akkor érdemes más ízű teát választani. Most az úgynevezett téli varázslat nevű teát választottuk, ami hibiszkusz, alma, csipkebogyóhéj, mazsola, rooibos, szilva, fahéj keveréke, remekül illik a libamellhez! Van még időd elkészíteni!
Kapros-füstölthalas szendvicskrém Max konyhájából
Nagyon szeretjük a halakat - legyen az akár egy frissen füstölt lazac vagy egy pácolt pisztrángos szendvics. Sokszor szerepelt a füstölt hal a Darnay pince borvacsoráin, rendezvényein is, és egy-két esküvői menüben is előkelő helyet kapott! Nincs bántóan hal íze, inkább olyan kicsit figyelem felhívó, hogy mit is lehet egy jó füstölt halból készíteni. Évek óta népszerű téma, hogy kevés halat eszünk, itt az ideje, hogy ezen a fronton is erősítsünk! Együnk halat! És igaza van Somogyi Zoltán Maxnak! Együnk!
Padlizsánnal töltött focaccia
A focaccia az olasz konyha egyik közkedvelt tagja, nem más, mint egy lisztből, élesztőből és vízből álló lapos kenyér. Számtalan variációban létezik, de a világ szinte minden táján sütnek hasonló lepényféleséget hasonló tésztából.
Zalai gombás ludaskása
A régi (zalai) konyha egyik igazi gyöngyszeme. A hízott szárnyas aprólékát levesnek megfőzték, és abból a zöldségek és a hús felhasználásával, egy kis kiegészítéssel készítettek egy csodás egytál ételt. Ezt a laktató, ízletes ételt nem csak Márton napjára készítették, gyakori szereplője volt az akkori étkezésnek. Talán a mai táplálkozásnak is jót tenne, ha többször fogyasztanánk a csirkén és pulykán kívül más szárnyast is.
Bakonyi libazúza
A Márton-napi libás ételek között sajnos, kicsit eltűnnek a másodlagos hús termékek. Szépen fogy az egész liba, a comb, a mell, a máj, a nyak és a szárnytő. De mit készítsünk például a liba zúzából? Készítsük el bakonyi módra!