Hozzávalók az alma töltelékhez (16 db párnácskához):
- 3-4 közepes alma, hámozva, kockázva
- 2 ek barna cukor
- reszelt citromhéj, mézes fűszerkeverék
- kandírozott narancs kocka (opciós)
- 3 tk keményítő 1 ek vízben feloldva
Elkészítés:
Az almát előkészítettem, egy kis vizen karamellizáltam a cukrot, majd ebben pároltam a gyümölcsöt. Állandóan kevergetve pároltam pár percet, ízesítettem, majd hozzáadtam a narancs kockákat és a citromhéjat. A keményítőt feloldottam a vízben, és kevergetve besűrítettem a szószt. Félre tettem hűlni.
Hozzávalók a tésztához (16 db-hoz):
(ez nálunk a bukta tészta, de most tettem bele 20 dkg öregtésztát, amit aztán mikor formáztam a táskákat, akkor pedig kivettem, és eltettem a hűtőbe)
- 2 dkg só
- 6 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 2 egész tojás
- 3 dl tej
- 20 dkg öregtészta (elhagyható, de ha van nyugodtan használjuk)
- 1,5 dkg friss élesztő, vagy 7 gr szárított (ha nem teszünk öreg tésztát, akkor lehet hogy a friss élesztő lehet 2 dkg is.)
- 60 dkg liszt
- a kenéséhez egy tojás és pár csipet cukor a szórásához
Elkészítés:
Érkezési sorrendben tettem a kenyérsütő üstjébe ahozzávalókat, az élesztőnek csináltam a liszbe egy kis krátert, le a folyadékig, és abba tettem bele, majd rá még liszt. Tészta programon indítottam. Kivettem 20 dkg tésztát a hűtőbe, a maradék tésztát ketté vettem. Kinyújtottam jó vékonyra, a felét felosztottam 8 kockára, a felvert tojással kijelöltem a határokat, és oda púpoztam a tölteléket. Vissza hajtottam rá a tészta másik felét, és lenyomkodtam egymásra. Elvágtam pizza vágóval a darabokat, és egyesével kinyomkodtam belőle a levegőt. Megböködtem villával a tetejét, és langyos helyen kelesztettem egy órácskát. Megkentem a tetejét tojással, megszórtam egy kis cukorral, dekorációként. 175 c-on, sütöttem 20-25 percet, majd (gitter)rácson hagytam kihűlni. Jó étvágyat kíván: Somogyi Zoltán Max!