Életforma.hu

GASZTRO

A majdnem kínai csirkecomb

Azért majdnem, mert honosítottuk. Vidéken nehéz a különleges élelmiszerek beszerzése. Nincs ám kulináris, gyarmati különlegességek háza, meg keleti áruk boltja. Sőt még a gazdaságos nemzetek konyhája is olyan rövid,  mint egy bevásárló kocsi. Van rajta 2 féle pancake por, indiai fűszerkeverék 5 féle, görög szölőlevél konzerv, és juharszirup. A kínai felsőfok a kacsás-tésztás instant leves. Így született meg a piros- aranyos-szezámmagos csirkecomb filé Max konyhájában.

Kép: Somogyi Zoltán Max

Hozzávalók:

  • 8 db csirke felsőcomb (kicsontozva, bőrözve, lehet belőle főzni egy jó csontlét!)
  • 4 db tojás
  • 3 ek piros-arany csemege
  • 1 tk piros-arany csípős (lehet helyette őrölt chilli, de el is hagyható)
  • 4 púpos ek étkezési keményítő
  • 3 ek szezámmag

Elkészítés: 

Előző este bepácoljuk: a húst megmossuk, leszárítjuk, és 3 darabba vágjuk őket. Kikeverjük a tojásokat a piros-arannyal,

Tipp&trükk:
Ha a hűtőböl vesszük elő, és úgy sütjük, először fel kell melegednie, különben csak párolódik és nem sűl roppanósra a "panír".

és kanalanként feloldjuk benne a keményítőt (ha hígnak találjuk adjunk hozzá még keményítőt, akkor jó, ha a kanálon az ujjunkkal húzunk egy csikot a szószban, és az ottmarad). Simára keverjük, aztán bele a szezámmagot, majd a husit átforgatjuk benne, folpack, és mehet a hűtőbe.

Másnap kb. 1-1 1/2 órával a sütés előtt kivesszük a hűtőből és átkeverjük. Kevés olajban, mondjuk wokban süssük, mert a lehulló szezámmag hamar elég , és az tönkre teszi az olajat. Kézzel tegyük a meleg/forró olajba, forgatni szűrő lapáttal, az nem nyúzza le a bevonatot a húsról.

Tipp&trükk 2:
Készítsük változatosan a pürét. Lehet vízben főzve, lehet pároló edényben párolva, ízesítsük tejföl-vaj kombinációval, vagy vaj-forralt tejjel. Sokféle különleges ízt ismerhetünk meg, de játszhatunk a fűszerezéssel is. Só-bors, vagy ételízesítő, vagy csak őrölt szerecsendió.

Vigyázzunk hamar megég, igazítsunk a hőfokon.

Ropogós pirosra sütjük, leitatjuk. Tálalhatjuk párolt rizzsel, de finom burgonyapürével is. Savanyúság vagy kompót illik hozzá, de nagyon finom a cézár saláta ezersziget salátaöntettel is. Finom light vacsora egy marék salátával, de nagyon illik hozzá egy ropogós bagett is. Jó étvágyat kíván Max!

Kínai csirkemell póréhagymával
Már akkor szerettem a távol-keleti konyhát, amikor csak egymásnak küldözgetett receptes füzetekből ismerkedtem vele. Majd úgy hozta az élet, hogy ott tölthettem fél évet, és több ország gasztronómiai különlegességeit is végigkóstolhattam! Ma már nálunk is kapható szinte minden fűszer vagy alapanyag, azért néhány receptet némileg – úgymond – magyarosítottam. Íme itt egy remekül sikerült példány!

 

 


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.