- 18 dkg rétesliszt
 - 42 dkg sima liszt
 - 6 dkg olaj
 - 2 dkg só
 - 2 dkg cukor
 - 32 dkg langyos víz
 - 2 dkg friss élesztő
 - 1 kk búzasikér (elhagyható)
 
Töltelék:
- 10 dkg natúr krémsajt
 - 2 ek tejföl
 - 2 ek joghurt
 - 3 ek reszelt, kemény sajt (parmezán)
 - 10 dkg házi, füstölt sonka
 - 1 marék aprított medvehagyma
 
Elkészítés:
Puha, rugalmas tésztát dagasztunk, majd lefedve, 30 percet kelesztjük. Keverjük ki a tejfölt, a joghurtot a krémsajttal, majd adjuk hozzá a reszelt sajtot. Vegyük a tésztát három egyforma részre. Nyújtsunk belőle, egy 40 centi hosszú, 20 centi széles lapot. Kenjük meg a krémmel, erre tegyük a felcsíkozott sonka 1/3-át, és a medvehagymát. Tekerjük fel szorosan, majd vágjuk négy egyforma darabra. A csónakok közepébe vágjunk bele egy éles késsel (borotvapenge), de vigyázzunk, hogy ne vágjuk végig. Tegyük előmelegített sütőbe, és 180 C-on süssük szép pirosra. Rácson hagyjuk kihűlni.
                    
A legtöbb családnál a húsvéti hagyományhoz hozzátartozik a hús, a tojás és a kalács, hiszen már az ünnep neve is a böjt végét jelzi. Nagyszüleinknél a húsvéti főfogást a disznóból készült sonka jelentette, azonban ma mára egyre népszerűbb a pulykahúsból készült főtt-füstölt sonka. Elmondjuk, hogy miért?