Facebook hozzászólás
2 927

GASZTROFORRADALOM

Tegyünk pulykasonkát a húsvéti asztalra!

A legtöbb családnál a húsvéti hagyományhoz hozzátartozik a hús, a tojás és a kalács, hiszen már az ünnep neve is a böjt végét jelzi. Nagyszüleinknél a húsvéti főfogást a disznóból készült sonka jelentette, azonban ma mára egyre népszerűbb a pulykahúsból készült főtt-füstölt sonka. Elmondjuk, hogy miért?

A pulyka húsa könnyed, egészséges választás a nagy lakomák idején. Garai András, a legismertebb magyar pulykafeldolgozó marketingvezetője segít, hogy a lehető legjobb falatot tehessük szeretteink elé húsvétkor.

– Örömmel tapasztaljuk, hogy egyre több a tudatos fogyasztó, aki az egészséges, klasszikus receptúra alapján készített termékeket keresi, és szívesen áldoz a minőségi, akár prémiumkategóriás húsfélékre. Azt tanácsoljuk, hogy mindenképpen magyar gyártótól, minél magasabb hústartalmú, kevés hozzáadott adalékanyagot tartalmazó sonkát válasszon! –

Húsvéti töltött kalács, Kép: Gallicoop
Kép: Gallicoop

Egészséges választás

Azért jó alternatíva, mert füstölt változatában ugyanolyan ízletes fogás, mint a disznóból készült sonka, viszont szervezetünknek sokkal kedvezőbb. Gyerekeknek is ideális, hisz ők ösztönösen kerülik a nehéz fogásokat, ezért sokkal szívesebben választják a pulykasonkát. Ha nincs kedvünk mindenkinek mást főzni, válasszuk a szárnyasokat! Egy hagyományos sertéssonka több kilós, amit húsvét után még hetekig eszik a család. Az egykilós pulyka ellenben ripsz-ropsz elfogy.

Változatos praktikák

A gasztroforradalom jelentős hozadéka, hogy egyre többen mernek kísérletezni a konyhában. Húsvétra főtt-füstölt, kötözött pulykacomb-sonkával is találkozunk a boltok polcain. Ha kedveljük a különleges ízvilágot, akkor érdemes kipróbálni, hogy a szobahőmérsékletű pulyka alsó-, felsőcombot forró sütőben lepirítjuk, amelyből így egy különlegesen zamatos, ízes főételt készíthetünk. Ez az elkészítési forma a Távol-Keleten nagyon népszerű.

Milyen sört igyunk a húsvéti sonkához?

Sör sonkával, Kép: Sör Mi Több
Kép: Sör Mi Több

A Magyar Sörgyártók Szövetsége szerint természetesen magyart. A “Sör mi több”’ sörgasztronómusát hívtuk segítségül, hogy ajánljon a húsvéti sonkával tökéletes párt alkotó söröket. Kiderült, hogy többféle sörtípus harmonizál a húsvéti menüvel, sőt, létezik sör-hímestojás is.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!