Facebook hozzászólás

GASZTROFORRADALOM

Tegyünk pulykasonkát a húsvéti asztalra!

A legtöbb családnál a húsvéti hagyományhoz hozzátartozik a hús, a tojás és a kalács, hiszen már az ünnep neve is a böjt végét jelzi. Nagyszüleinknél a húsvéti főfogást a disznóból készült sonka jelentette, azonban ma mára egyre népszerűbb a pulykahúsból készült főtt-füstölt sonka. Elmondjuk, hogy miért?

A pulyka húsa könnyed, egészséges választás a nagy lakomák idején. Garai András, a legismertebb magyar pulykafeldolgozó marketingvezetője segít, hogy a lehető legjobb falatot tehessük szeretteink elé húsvétkor.

– Örömmel tapasztaljuk, hogy egyre több a tudatos fogyasztó, aki az egészséges, klasszikus receptúra alapján készített termékeket keresi, és szívesen áldoz a minőségi, akár prémiumkategóriás húsfélékre. Azt tanácsoljuk, hogy mindenképpen magyar gyártótól, minél magasabb hústartalmú, kevés hozzáadott adalékanyagot tartalmazó sonkát válasszon! –

Húsvéti töltött kalács, Kép: Gallicoop
Kép: Gallicoop

Egészséges választás

Azért jó alternatíva, mert füstölt változatában ugyanolyan ízletes fogás, mint a disznóból készült sonka, viszont szervezetünknek sokkal kedvezőbb. Gyerekeknek is ideális, hisz ők ösztönösen kerülik a nehéz fogásokat, ezért sokkal szívesebben választják a pulykasonkát. Ha nincs kedvünk mindenkinek mást főzni, válasszuk a szárnyasokat! Egy hagyományos sertéssonka több kilós, amit húsvét után még hetekig eszik a család. Az egykilós pulyka ellenben ripsz-ropsz elfogy.

Változatos praktikák

A gasztroforradalom jelentős hozadéka, hogy egyre többen mernek kísérletezni a konyhában. Húsvétra főtt-füstölt, kötözött pulykacomb-sonkával is találkozunk a boltok polcain. Ha kedveljük a különleges ízvilágot, akkor érdemes kipróbálni, hogy a szobahőmérsékletű pulyka alsó-, felsőcombot forró sütőben lepirítjuk, amelyből így egy különlegesen zamatos, ízes főételt készíthetünk. Ez az elkészítési forma a Távol-Keleten nagyon népszerű.

Milyen sört igyunk a húsvéti sonkához?

Sör sonkával, Kép: Sör Mi Több
Kép: Sör Mi Több

A Magyar Sörgyártók Szövetsége szerint természetesen magyart. A “Sör mi több”’ sörgasztronómusát hívtuk segítségül, hogy ajánljon a húsvéti sonkával tökéletes párt alkotó söröket. Kiderült, hogy többféle sörtípus harmonizál a húsvéti menüvel, sőt, létezik sör-hímestojás is.

A legegyszerűbb megoldás

Húsvét előtt a legnépszerűbb a kötözött pulykasonka és a pácolt, füstölt-főtt alsó-, felsőcomb. A pácolás és a valódi füstölés mellett meg is fő a sonka, tehát szépen szeletelhetők, azonnal tálalhatók.

Címke kisokos

Vásárláskor érdemes alaposan tanulmányozni a jelöléseket. Érdemes figyelni, hogy hagyományos pácolással, vagy gyorspácolással készült-e a termék, valamint, hogy a jelölésen a „füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e. Utóbbinál ugyanis mesterséges füstaromát juttatnak a húskészítménybe. Pulykasonkák esetén keressük a Magyar Termék védjegyet! Az így megjelölt termékek szigorú minőségellenőrzésen esnek át, kizárólag magyar farmokon, magyar takarmánnyal nevelt baromfiból készülnek, a végtermék minden alapanyag magyar.

Így válassz húsvéti sonkát

Húsvéti-sonka, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Húsvét előtt sokunknak fejtörést okoz, milyen sonkát vegyünk, hol vásároljuk meg, mire figyeljünk oda a sonka kiválasztásakor. Ehhez adunk némi segítséget, ugyanis a sonkavásárlás egyáltalán nem nehéz feladat, ha az ember tudja, milyen szempontokat vegyen figyelembe.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Szívás a hízás

Kifogyhatatlan a téves hitek tárháza a kismamáknál. Most a dohányzást és a hízást vesszük nagyító alá Ratkó Tünde…

4 jó tipp a vérszívók ellen

Előfordulhat, hogy haza már többen érkezünk a kirándulásról, mint amennyien elindultak. Ahhoz, hogy az illegális…
1 / 1 483

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!