Facebook hozzászólás
4 976

A VENDÉGEK ÁLMA

Leveles tepertős pogácsa a kamrából

Minden pogácsa receptje olyan, mint a népmese! Mindenki hozzátesz valamit, vagy épp elvesz belőle, és persze a család szája íze szerint formálja. A kamra javának, vagyis a tepertőnek a csomagolópapírja ezúttal is segített, mert most egy olyan egyszerű recept következik, amit igazán nem lehet elrontani. Próbáld ki, és kápráztasd el szeretteidet!

Hozzávalók:

Tepertős pogácsa, Kép: wikipedia
Kép: wikipedia

Elkészítés:

Egy deci, picit cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Összegyúrjuk a lisztet 1 egész tojással, egy kevés sóval, az élesztős tejjel és a zsírral. Jól kidolgozzuk. Akkor jó, ha már majdnem rétestészta szerű az állaga. Kinyújtjuk 1-1,5 centi vastagságúra, és egyenletesen rákenjük a töpörtyűt. Félóránként hajtogatjuk, és pihentetjük háromszor. Ettől lesz a tésztánk gyönyörű, leveles! A harmadik pihentetés után kinyújtjuk körülbelül 2 cm-es vastagra, a sodrófa segítségével bevágdossuk a tetejét, tojással megkenjük, és kiszaggatjuk. Közepes tűzön (170-180 fokon) megsütjük. Gyönyörű leveles pogácsát kapunk! Jó átvágyat!

Túró és tárkony, avagy a jó értelemben vett érdekesség

Tárkonyos, túrós kifli, Kép: Steffel Csaba
Kép: Steffel Csaba

A napokban eszembe jutott, egy szlovén kollégák által kedvelt, illetve Szlovéniában gyakori, hagyományos, népi, klasszikus ízesítés, amit kalács, és hasonló kelt tészták töltelékénél használnak. Gondoltam, rákeresek a neten, és nagy (na, azért nem olyan nagy) meglepetésemre nemigen találtam rá hivatkozást, illetve receptet. Sőt! No, gondolhatjátok, hogy több se kellett nekem hogy közkincsé tegyem, ezt a pompás és meglepő íz-varázslatot – ez a története ennek az őrölten jó receptnek.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!