Facebook hozzászólás

A LIBA főpróbája az ünnepek előtt

Nekem a liba mindig sikerül, főként ha gyümölcsökkel együtt dolgozom össze! Ezt a pazar ínyencséget is a minap készítettem, és annyira finom lett, hogy eldöntöttem, a karácsonyi menü része lesz! Variálhatod például naranccsal, grapefuittal, szőlővel is, egy biztos, nem lehet benne csalódni! Úgy lehetsz király saját konyhádban, hogy észre sem veszed!  

Libacombok, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Hozzávalók:

Elkészítés:

Sütés előtti nap a libacombokról levagdosom a felesleges zsíros-bőrös darabkákat, és apró kockára vágom őket. A combokat ferdén, keresztben, ahogy a képen is látod, bevagdosom, majd sóval, borssal, majorannával jól bedörzsölöm. Így szépen elalszik a hűtőben másnapig. És ekkor beindul a gépezet: a leesett libadarbkákat serpenyőbe teszem, a kicsi libazsíron kiolvasztom. Szűrőlapáttal ki- és félreszedem a friss libatepertőt. A maradék zsiradékon enyhén megkapatom a combokat, majd a bevádosott felükkel lefelé mindegyiket beleteszem a tepsibe. Köréjük szórom a megmosott, kimagozott, felcikkezett gyümölcsöket, a vöröshagymát, a megpucolt fokhagymagerezdeket, majd a kis rozmaringágakat.

Elgágogom, milyen a libaleves Mártinál
Nemcsak Márton-napkor lehet libát enni, és nem feltétlenül csak valami sültben kell gondolkodni! Itt van például az én libalevesem! Szinte átmelegíti a torkot, a lelket. Némi ügyességet csak a májgombóc elkészítése igényel, de ahhoz is adok egy tippet! Lássunk neki!

Rájuk öntöm a kisütött libazsírt, hozzá a bort, jöhet egy jó kis fólia, és légkeveréses sütőben kb. 170-180 C° fokon szép lassan sütöm. A fóliát túl gyakran ne emelgesd, mert elszáll az isteni boros-gyümölcsös aromájú pára belőle! A tűpróba most is fontos a húsnál! Amikor már majdnem kész, fosszuk meg a tepsit az alufóliától, fordítsuk meg a combokat, majd gyakori locsolgatás mellett, magasabb hőfokon süssük aranybarnára. Helyezzük az egészet a kínálótálra, halmozzuk köré a lecsöpögtetett gyümölcsöket. Krumplipürét kínáltam hozzá. A végén a libazsírt leszűrtem egy tálkába. (Másnap isteni finom a friss libatepertő, az egyszerű libazsíros pirítóssal se rossz! … Pedig csak kisütöttem négy libacombot!) Jó étvágyat!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Ennyi volt! Lejárt a néma leventék ideje

Már senki sem kérdőjelezheti meg a férfi és a női agy működésének eltérését, mégis a párkapcsolati kommunikáció, az érzelmek közvetítése sokaknak okoz otthon gondot. Érdemes a különbségekre építve…
1 / 211

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 144

Ünnepi receptjeink

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!