A rendezvény célja egyrészről az volt, hogy a gasztronómia képviselőinek figyelmét felhívja a dél-balatoni borászatok szakmai elismertségére és a régió borainak kiváló minőségére, másrészről, hogy a balatoni „borszezon” meghosszabbításának szükségességét hangsúlyozza. A dél-balatoni pincészetek abban is egyetértenek, hogy a gasztroturizmusban már megszokott nyári szezon mellett pincéiket a téli időszakban is nyitva tartsák, ezzel folyamatos elérhetőséget és kikapcsolódási lehetőséget adjanak az érdeklődőknek.
A Balaton déli partjának nagy múltú szőlőtermő területeiről származó helyi termékek egyre keresettebbek a vendégek körében. Sajnos azonban még mindig akad jó néhány olyan balatoni vendéglátóhely, ahol más borrégiók borait részesítik előnyben, noha a dél-balatoni borok minősége és elismertsége méltán okot adna arra, hogy a Balaton borait népszerűsítsék.
- Az elv, hogy „balatoni bor kerüljön a balatoni poharakba” természetesen nem zárja ki más borrégiók borainak promotálását, de úgy véljük, hogy rendkívüli adottságainkat és lehetőségeinket ki kell használni. A dél-balatoni vörösborok rangos nemzetközi és hazai elismerésekkel büszkélkednek, ezért fontos – ennek kiaknázása egyébként a Dél-Balatonon tapasztalható összefogás révén már sikerrel kezdetét vette –, hogy ezt ne csak külföldön vagy a fővárosban, hanem a Balatonon is figyelembe vegyük és méltassuk” – nyilatkozta Gádor Dénes, a Dél-balatoni Borút Egyesület elnöke.
Florian Zaruba, a rendezvénynek helyet adó dél-balatoni Kristinus Borbirtok ügyvezetője köszöntőbeszédében azt hangsúlyozta, hogy a korábban Ax&Ax márkanéven működő kéthelyi borászat is elkötelezett az összefogás mellett, és a Dél-Balaton egyik exkluzív helyszíneként a jövőben is arra törekszik, hogy minél ismertebb legyen itthon, és a világban.
Az egyesület a Balaton déli partja mentén mintegy negyven minősített borúti állomáson, pincészetekben, éttermekben, szálláshelyeken, és kézműves műhelyekben várja a borvidék kultúrárja és hagyományai iránt érdeklődőket - egész évben!
Hogy kell lezárni egy boros palackot? Csavarosan, vagy dugósan? Itt elolvashatod!