Életforma.hu


Ezért kell most a Balcsira menni

Ezért kell most a Balcsira menni 

Ilyenkor is sok minden történik a Balatonon, erről az itteni pincészetek, éttermek és más vállalkozások gondoskodnak. Noha mindig szívesen megyünk bármilyen rendezvényre az országban, sokkal jobban szeretnénk, ha ide, hozzánk jönnének el az emberek, még télen is - írja az ismert pincészet vezetője Bujdosó Feri honlapján. Nézzünk körül mi is!
Nem csinálódik, hanem születik - ilyen az igazán jó bor

Nem csinálódik, hanem születik - ilyen az igazán jó bor 

Frissen erjedt borok, buborékok, ünnepi hangulat, sok-sok jó kedélyű, borászttal foglalkozó ember egy kupacban - másodszor rendezett nagyon jól sikerült sajtóbemutatót Budapesten az év új boraiból a Dél-Balatoni borvidéknek a Wineglassn Sajtóklub. Ezúttal a Kaluzál téri vásárcsarnok egyik étterme adott otthont a kóstolónak. Nemcsak a könnyedebb, már lepalackozott friss borokat ízlehettük meg, hanem a későbbi, úgynevezett nagy borok - idézőjelben - bébi formáját is is megkóstolhattuk.  
Szüret és száguldó vitorlák a Dél-Balatonon

Szüret és száguldó vitorlák a Dél-Balatonon 

Huszonnyolcadik szürete a Bujdosó családnak az idei, de az első, amelyiken az alapító szülők nem vehettek részt. A háromgenerációs borászcsalád a Balaton déli partján műveli szőlőit, és készíti borait. Feri, aki gyakorlatilag átvette a pincészet irányítását, és testvére Zsiga nemcsak a Somogyi-dombság, hanem a Balaton szerelmesei is! A vitorlásversenyek népszerű részvevői. Mi lett ebből? Egy igazi matrózos borkollekció!     
Ez a titkos kapocs Dom Perignon, Coco Chanel és Bujdosó Ferenc között

Ez a titkos kapocs Dom Perignon, Coco Chanel és Bujdosó Ferenc között 

Balaton, nyár, vitorlázás, jó borok és gasztronómia. Valahogy így képzeljük a tökéletes vakációt a magyar tengernél. És hogy még teljesebb legyen az élmény, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet egy igazi, dél-balatoni stílusú tradicionális pezsgővel rukkolt elő. Részemről Coco Chanellel értek egyet, és azonnal megkóstolom!
Pezseg az élet Bujdosóéknál

Pezseg az élet Bujdosóéknál 

Betartotta ígéretét a Bujdosó Pincészet, és megalkotta első pezsgőjét - ezt maga, Bujdosó Feri jelentette be. Az elsők között kezdtek gyöngyözőbort készíteni itthon, de mindig is tervezték, hogy előbb-utóbb tradicionális eljárással készült pezsgő is kerül a kínálatukba. A nyáron már meg is kóstolhatjuk!
Ha február, akkor furmint!

Ha február, akkor furmint! 

Ismét egy egész hónapot szentelnek a borkedvelők az egyik legkiemelkedőbb Kárpát-medencei szőlőfajtának tartott furmintnak. Februárban azonban nemcsak a különféle eseményeken, hanem egyre több étterem borlapján is találkozhatnak a fajtával az érdeklődők, mindenkinek érdemes megkóstolnia!
Szelíd lankák, kiváló borok - ahol Téged kényeztetnek...

Szelíd lankák, kiváló borok - ahol Téged kényeztetnek... 

Ahogy véget ért a szüret, mindenkinek felszabadult egy kis ideje a borvidéken, és végre Lellén is elkezdődött a közös gondolkodás az őszi, téli és tavaszi programokról. Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Pincészet ismert vezetője részt vett a Turizmus Summit konferenciáján, ami több szempontból volt inspiráló számára. Sok jó gondolatot hallott, és azzal teljesen egyet értett, hogy ha valaki jó vendéglátó akar lenni, szeretnie kell a környezetét. Ezzel nálunk nincs gond, az egész család szerelmese a Balatonnak és a Somogyi-dombságnak, a legtöbb hétvégéjüket a környéken töltik.
Isteni lesz ez az évjárat a Dél-Balatonon - itt a nagy BUMM!

Isteni lesz ez az évjárat a Dél-Balatonon - itt a nagy BUMM! 

Valamivel kevesebb a termés, a tavalyinál, de a minősége CSÚCS - egybehangzóan ezt állították 2017-ről a dél-balatoni borászok, akik épp Márton-nap előtt tartottak kóstolót Budapesten. A szakmai közönség elismerően szólt a tartályokból és hordókból frissen kikerült újborokról. Már most markánsan érezhető, hogy ezt az évjáratot még sokig emlegetjük! 
Elindult a szüret Bujdosóéknál is

Elindult a szüret Bujdosóéknál is 

Elérkezett, amit egész évben vártak a szakemberek: a múlt héten az Irsaival megkezdték az idei szüretet. A nyár a balatoni borászoknak elég sűrű, hiszen ilyenkor rengeteg a vendég, és nagy feladat helytállni a fesztiválokon is. Ilyenkor gyakran jönnek a borászkollégák más borvidékekről is, hogy szívesen megnéznék a Bujdosó Pincészet borait, az elmúlt hetekben több villányi termelőt is vendégül láttak. Ha ez nem lenne elég, a korai érésű fajták, mint például az Irsai Olivér, végleg minden pihenést kizárnak – ha bekerült a szőlő a pincébe, onnantól már komolyan kell figyelni rá!
A borbarátok télen sem szomjaznak

A borbarátok télen sem szomjaznak 

 Immár ötödik alkalommal rendezték meg a Márton-napi újborkóstolót, melyen 16 dél-balatoni pince remek idei borait kóstolhatták meg az érdeklődők.

Magyar Európa első bormozija! 

A dél-balatoni Kristinus Birtokon válthatunk jegyet Magyarország, sőt, Európa első bormozijába - adta hírül a turizmus.com! Kéthelyen, a Vinocinoban nemcsak díjnyertes borok és remek filmek várják az érdeklődőket.      

Tradicionális sonkafőzés Bujdosó-módra 

A húsvét az egyik legfontosabb keresztény ünnepünk, amelyhez számos sokszínű hagyomány kapcsolódik, így például a húsvéti sonka elkészítése. A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet követi a hagyományokat, így nem telhet el a húsvét e tradicionális sonka elkészítése nélkül.

Elégedett borászok a Dél-Balatonon! Irány a régió! 

Immár negyedik alkalommal rendezték meg a Dél-balatoni Borút Egyesület újbor-mustrával egybekötött média és üzleti találkozóját. Ezúttal a kéthelyi Kristinus Borbirtok adott otthont az újborok bemutatójának. A régió szinte valamennyi borászata képviseltette magát.

Olivér már rendben, de a Királyleányka még kéreti magát 

Szüretel a Bujdosó család is az ősz beköszöntével. A pincészet filozófiája, hogy kiváló szőlőt termeljen, minimális beavatkozással jó ivású borokat készítsen. A termést illetően a tavalyi év nem volt könnyű számukra sem, az esős és változékony időjárás nem kedvezett a szőlőnek. Idén viszont semmi okuk aggodalomra, egészséges a szőlő, átvészelték az olykor viszontagságos időjárási körülményeket, és a szőlőbetegségek sem támadták meg a szemeket.