Életforma.hu

GASZTRO

Szüret és száguldó vitorlák a Dél-Balatonon

Huszonnyolcadik szürete a Bujdosó családnak az idei, de az első, amelyiken az alapító szülők nem vehettek részt. A háromgenerációs borászcsalád a Balaton déli partján műveli szőlőit, és készíti borait. Feri, aki gyakorlatilag átvette a pincészet irányítását, és testvére Zsiga nemcsak a Somogyi-dombság, hanem a Balaton szerelmesei is! A vitorlásversenyek népszerű részvevői. Mi lett ebből? Egy igazi matrózos borkollekció!     

Bujdosó Feri, Kép: László Márta

A legszerencsésebb és a legboldogabb családnak tartják magukat, mert egész életükben azt csinálhatják, amit a legjobban szeretnek. Így foglalta össze sikerük titkát a pincészet képviseletében Bujdosó Feri, aki a Wineglass Sajtóklub meghívására válogatott össze egy gyönyörű kollekciót. Kevés borász ér rá szüretkor, de Feri, aki 2013 óta a Balatonboglári Hegyközség elnöki tisztét is betölti, fontosnak tartja, hogy szakszerűen népszerűsítse a dél-balatoni borvidék kincseit.

Rendhagyó módon nem bor-, hanem must- és szőlőkóstolással kezdődött a találkozó. Gyerekkorom óta nem volt lehetőségem mustot inni, és úgy ízlett, hogy rögtön lehúztam vagy két pohárral belőle. A nagy melegben frissítően hatott, és csak úgy símogatta a torkomat!

Ez a titkos kapocs Dom Perignon, Coco Chanel és Bujdosó Ferenc között
Balaton, nyár, vitorlázás, jó borok és gasztronómia. Valahogy így képzeljük a tökéletes vakációt a magyar tengernél. És hogy még teljesebb legyen az élmény, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet egy igazi, dél-balatoni stílusú tradicionális pezsgővel rukkolt elő.

A Bujdosó család ültetvényei a Somogyi-dombság északi vonulatain futnak, mikroklímája egészen különleges a Balaton felől érkező légmozgások és a somogyi erdők hűs lehelete jótékonyan hat az ültetvényekre. Nem véletlen, hogy ez az egyik leggazdagabb fajtaválasztékú borvidékünk.

2017-es Zöld gyöngyözőborral indult a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet felfedezése. A száraz, frissítő finomság háromféle borból készült: Irsai Olivérből, sárga muskotályból és Sauvignon blanc-ból. Frissessége főleg a fiataloknak tetszett a nyáron. Kevés készült belőle, és a nyári fesztiválozók kedvence volt. A gyöngyözőbor készítése a pezsgőgyártás előszobája. Kíméletes feldolgozást igényel. A Bujdosó család régi vágya volt, hogy elkészítse első saját pezsgőjét is, és ez is sikerült!

A pezsgő, Kép: Furmint Photo

A 2016-os évben végre minden adott volt rá, hogy megalkothassák a méthode traditionelle-t, a Bujdosó Brut Rosé Pezsgőt. Összesen 5000 palack készült belőle Garamvári Vencel budafoki pincéjében.

- Nem kifejezetten csontszáraz, mert a pezsgő nemcsak a savakról, hanem a gyümölcsről is szól. Az a dosage, amit végül használtunk, felerősíti a gyümölcsös ízeket, és így saját, dél-balatoni stílusú, tradicionális pezsgőnk lett. Nem a champagne-hoz akarjuk mérni magunkat, és bevallom kíváncsi is voltam, hogy az egyik kedvenc fajtám, a királyleányka hogyan viselkedik - árulta el Bujdosó Ferenc. Nagyon szeretem a pezsgőket, és azt kell mondanom, egy igazán elegáns ital kerekedett belőle, aminek hagulatát már megjelenése is előre sugallja. Ezt a címkét is Ipacs Géza grafikus készítette, mint a nemes Bujdosó borok egész matróz sorozatát.

Bíbor bor, Kép: László Márta

A 2016-os Cirkálóhoz a délnyugati fekvésű Csiriptetőről hozták a Rajnai rizlinget. Igazi gyümölcsös bor, feltétlenül meg kell kóstolni. A nagyon forró 2013-as nyár adott lehetőséget először a Nemere készítésére. Négyféle bor házasításának eredénye, a domináns a chardonnay ízvilága. Ez a szőlő kicsit érzékeny a lisztharmatra, de remek pezsgőalap is. Matacsdűlőből származik a 2013-as Matacs Szürkebarát. A területet még Feri gyerekkorában telepítették. A dűlőszelektált bor kellemesen selymes, olyan, mintha az őszt kóstolná meg az ember. Gyönyörű bíborszínű a 2017-es Kalóz Kékfrankos. A napokban kezdik szüretelni, de a hozzá való rozét már leszedték. Számomra egy igazán karateres, ínyenceknek való bor. Balatonboglár Kokashegyén terem a Katamaránhoz való. Mi a 2015-öst kóstoltuk meg. Ez a dűlőszelektált bor újhordós érlelésű, simán lecsúszik a torkon, elegáns, igényes  hölgyeknek ajánlom. Igazi prémiumbor a 2013-as Sirocco.

Kóstolósor, Kép: László Márta

Cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasodott össze a hordóban. Elképesztően fűszeres ami cabernet franc-nak köszönhető, ha sokáig várnak a szürettel. Egyszerre érződik az áfonya, a szeder, a meggy, a málna vaníliával és szegfőborssal kísérve. Lassan párolt marhasülthöz és vargányás rizottóhoz egyszerűen pompás választás!

Egészségünkre!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.