Életforma.hu


Itt az idei nyár legmenőbb itala, a jégre töltött pezsgő!

Itt az idei nyár legmenőbb itala, a jégre töltött pezsgő! 

Trendi alkoholos frissítővel debütál idén nyáron a Törley Pezsgőpincészet. A tavaly fennállásának 140. évét ünneplő vállalat Magyarországon elsőként jelenik meg olyan pezsgővel, amelynek illata és zamata kifejezetten jégre töltve teljesedik ki. A termékbevezetést nem mindennapi gerillakampány erősíti, legújabb italuk mása egy négytonnás jégkockában bújt meg. A Törley Ice egészen új trendet teremthet, és alapvetően változtathat a magyarok klasszikus pezsgőfogyasztási szokásain.
A Föld lakosságának háromnegyede koccinthatna Törley pezsgővel

A Föld lakosságának háromnegyede koccinthatna Törley pezsgővel 

140 éves Magyarország legrégebbi pezsgőgyára
Magyar pezsgő sikere Londonban

Magyar pezsgő sikere Londonban 

A világ legnagyobb borversenyén, a Decanter World Wine Awards-on magyar pezsgő nyerte a bronzérmet!
Koktélok a hideg napokra

Koktélok a hideg napokra 

Nyakunkon az ősz, és bár lehet, hogy lélekben még a nyári koktélokat szürcsölgetjük, sajnos azok az idők már elmúltak. De aggodalomra semmi ok, mert rengeteg finom koktél variációt tartogat ez az évszak is. Mutatunk is öt különbözőt!
Idén már olasz pezsgőt locsol szét a Forma-1 győztese

Idén már olasz pezsgőt locsol szét a Forma-1 győztese 

Utolérte a változás szele a Forma-1 világát is: az eddigi champagne helyett ezentúl legalább három éven keresztül olasz pezsgővel koccintanak majd a nagydíjak legjobbjai.
A lockdown az angol szupermarketek pezsgőeladási adatain is nagyot javított

A lockdown az angol szupermarketek pezsgőeladási adatain is nagyot javított 

Minden eddiginél nagyobb forgalmat bonyolítottak le a nagy angliai szupermarket-láncok pezsgőből a karácsonyt és a szilvesztert megelőző időszakban. A kiugróan jó adatokra gyakorlatilag az egyetlen magyarázat, hogy a koronavírus járvány miatt zárva tartó szórakozóhelyek helyett az emberek idén a szigetországban is otthon kényszerültek ünnepelni.
10 kérdés és válasz a pezsgőről

10 kérdés és válasz a pezsgőről 

A szilveszterrel elérkezik a pezsgőzések ideje is. Összegyűjtöttünk 10 érdekes dolgot erről a nem akármilyen italról.
Kezdd a napot kávéval és fejezd be pezsgővel! - tartja a mondás

Kezdd a napot kávéval és fejezd be pezsgővel! - tartja a mondás 

Mi a közös a kiváló minőségű érlelt kávéban és a tradicionális eljárással készült pezsgőben? A kézi szüretelés, a türelmes érlelés, valamint a speciális termőtalaj, ami meghatározza mindkét ital egyedi karakterét.
Ó, ha Bálint ezt tudta volna!

Ó, ha Bálint ezt tudta volna! 

Emlékezetessé szeretné tenni az egyik ismert légitársaság a Valentin-napi utazást. 40 egyedi, szerelmes hangulatot idéző desszertet és fogást kínál a fedélzeten és a 6 kontinenst behálózó reptéri társalgókban. Most elcsöppenünk!
Stílusosan pezsgő magyar világsiker

Stílusosan pezsgő magyar világsiker 

Egyedülálló sikerrel zárta szereplését a Franciaországban megrendezett világversenyen a Hungaria pezsgő egyik „legifjabb” tétele, az üde, mélyrózsaszín színű Hungaria Rosé Extra Dry. Nem „csupán” aranyérmet szerzett, hanem óriási szenzációként a világ TOP10 legjobb pezsgője közt végzett a francia Effervescents du Monde 2019 világversenyen. Ez a különleges pezsgősiker azért is lenyűgöző, mert ez az első alkalom, hogy Magyarország ilyen elismerésben részesült a dijoni megmérettetésen. A Hungaria Rosé Extra Dry mellett pedig csak francia és spanyol versenytársak kerültek a TOP10-es elitkörbe.

Diótörő és champagne: fesztivál a Duna-parton 

Csupa varázslatos élménnyel vár mindenkit az idei adventi vasárnapokon is az InterContinental Budapest. A vendégek ízelítőt kaphatnak a Diótörő szívmelengető történetéből, miközben finom fogásokat kóstolhatnak, és szikrázó champagne-nyal koccinthatnak.

6 dolog, amit tudnod kell a pezsgőzéshöz 

Pazar pezsgők hazája ma Magyarország! Fantasztikus különlegességeket találunk a borbárokban vagy az üzletek polcain, ennek ellenére még mindig december 15. és január 3-a között fogy el a pezsgők több mint 90 %-a. Szik Mátyás, Magyarország háromszoros szommelier bajnoka szerint kár lenne kihagyni a csodálatos nedűket, mert ma már a hazai borászok is tudják, csak minőségi alapanyagokból készíthető igazán jó pezsgő! Segítségül röviden összeszedtem nektek, mit kell tudni ma a pezsgőről, a pezsgőzésről!

Pezsgőt a cipőből? Még ez is lehet! 

Húsvét hétfőn egy igazi frissítő újdonság kezdődik a pezsgőkedvelők legnagyobb örömére! Az italvilág Ferrarija, a champagne mutatkozik be többféle formában az elegancia, a luxus és a kuriózumok kedvelőinek – mert a champagne ma már igazi életérzés.

Pohárfenekére néztek a nébihesek 

Minden vizsgált édes magyar pezsgő átment a NÉBIH szigorú vizsgáján. Csupán egy kapott megrovást jelölési hiba miatt. A Szupermenta program szakemberei 32 különböző alkoholos italt ellenőriztek. Laboratóriumban vizsgálták – többek között – a pezsgők alkohol-, cukor- és sav-, illetve széndioxid-tartalmát, valamint ellenőrizték azok jelölését is.

Nem csinálódik, hanem születik - ilyen az igazán jó bor 

Frissen erjedt borok, buborékok, ünnepi hangulat, sok-sok jó kedélyű, borászttal foglalkozó ember egy kupacban - másodszor rendezett nagyon jól sikerült sajtóbemutatót Budapesten az év új boraiból a Dél-Balatoni borvidéknek a Wineglassn Sajtóklub. Ezúttal a Kaluzál téri vásárcsarnok egyik étterme adott otthont a kóstolónak. Nemcsak a könnyedebb, már lepalackozott friss borokat ízlehettük meg, hanem a későbbi, úgynevezett nagy borok - idézőjelben - bébi formáját is is megkóstolhattuk.  

Ünnepi konyhakémia 

Az ünnepek közeledtével még a szokásosnál is hangsúlyosabbá válik a konyha szerepe. Hamarosan megkezdődnek a nagy bevásárlások, aktuálissá válik az ünnepi menük megtervezése. Mitől lesz jó a sült hús? Hogyan főzzünk jó tojást, tésztát és virslit? Milyen zsiradékot használjunk? Mi történik a kenyérrel sütés közben? A Laboratorium.hu összeállításból kiderül...

Szüret és száguldó vitorlák a Dél-Balatonon 

Huszonnyolcadik szürete a Bujdosó családnak az idei, de az első, amelyiken az alapító szülők nem vehettek részt. A háromgenerációs borászcsalád a Balaton déli partján műveli szőlőit, és készíti borait. Feri, aki gyakorlatilag átvette a pincészet irányítását, és testvére Zsiga nemcsak a Somogyi-dombság, hanem a Balaton szerelmesei is! A vitorlásversenyek népszerű részvevői. Mi lett ebből? Egy igazi matrózos borkollekció!     

Mosolygó buborékok egy pohárban 

Egész életében azon dolgozott a hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője dom. Pierre Pérignon, hogy ne legyenek tavaszra buborékok az üvegekben, mégis erről, vagyis a pezsgőtől vált áldottá a neve. Az akkor selejtnek tartott bor gyorsan vált a francia főúri reggelik és ünnepek kedvencévé a champagne. A pezsgő ma virágkorát éli! Óriási kedvenc, de sajnos Magyarországon még mindig csak szilveszter környékén fogy belőle igazán.       

Őszibarackbólém a közelgő kerti partimra, de ez még titok! 

Mostanában kevésbé divatos ital a bólé, de annál finomabb! Tudni kell, hogy akkor a legjobb, amikor a nyers gyümölcs leve, és az italok aromája, ízvilága megfelelő mélységben keveredik. Csakis jégbe hűtött pezsgőt használj! Ha nem mered bevállalni, helyette önts bele szénsavas ásványvizet a legvégén. Léteznek igazi, nagy bóléstálak üveg merőkanállal, de poharakba öntve is kínálhatod. Ha nagy a meleg a kerti partin, csak tálalás előtt vedd ki a hűtőből, és frissen adagold a poharakba. Így lassabban melegszik fel! Adhatsz hozzá kis színes vagy fa pálcikákat a barackok kipecázásához! 

Ez a titkos kapocs Dom Perignon, Coco Chanel és Bujdosó Ferenc között 

Balaton, nyár, vitorlázás, jó borok és gasztronómia. Valahogy így képzeljük a tökéletes vakációt a magyar tengernél. És hogy még teljesebb legyen az élmény, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet egy igazi, dél-balatoni stílusú tradicionális pezsgővel rukkolt elő. Részemről Coco Chanellel értek egyet, és azonnal megkóstolom!

Igenis mindig kell a kaviár és a pezsgő - ezen a héten biztosan... 

Ismét elhozza a Millenárisra az ország legjobb éttermeit, cukrászdáit, borászatait az OTP Bank Gourmet Fesztivál a hétvégén. Itt lesz a világ 10. legjobb étterme és Latin-Amerika legkiválóbb női séfje és míg május 17-20. között a csúcsgasztronómia ínyencei megannyi állomáson kóstolhatnak, addig a Gasztroszínpad előadásain gyakran azt is megtudhatjuk, hogyan készülnek az ételremekek – például a Zazzi cukrászda leleplezi az Édes Álom receptjét -, de azt is megtudhatjuk, mivel ünnepel az idén 160 éves Gerbaud.

Ez a gombóc biztosan nem akad a torkodon 

Gombóc, kaviár és pezsgő - ez lesz az idei Gourmet Fesztivál központi témája. Ezúttal is érdemes lesz a pünkösdi hétvégén a Millenárisra zarándokolnia a minőségi gasztronómia szerelmeseinek. Magyarország top éttermeit, legjobb cukrászdáit, borászatait, a hazai gasztronómia aktuális finomságait ismerhetjük meg, és ízelítőt kaphatunk a nemzetközi csúcsgasztronómia világából is.  

Pezseg az élet Bujdosóéknál 

Betartotta ígéretét a Bujdosó Pincészet, és megalkotta első pezsgőjét - ezt maga, Bujdosó Feri jelentette be. Az elsők között kezdtek gyöngyözőbort készíteni itthon, de mindig is tervezték, hogy előbb-utóbb tradicionális eljárással készült pezsgő is kerül a kínálatukba. A nyáron már meg is kóstolhatjuk!

Budapest szőlőskertje, Etyek 

Már a rómaiak is foglalkoztak a szőlőműveléssel Etyek környékén. Mára volt kollégám, Rókusfalvy Pál igazi, közösségteremtő erejével magával ragadta a környék gazdáit. Ahogy mondta, ő pénzből teremtett bort, és nem fordítva, ám ez csak a kezdet! Munkája a helyi bor, borkultúra javára vált..., építik a történetet - egy remek, nagy tudású ifjúval!  

Ha február, akkor furmint! 

Ismét egy egész hónapot szentelnek a borkedvelők az egyik legkiemelkedőbb Kárpát-medencei szőlőfajtának tartott furmintnak. Februárban azonban nemcsak a különféle eseményeken, hanem egyre több étterem borlapján is találkozhatnak a fajtával az érdeklődők, mindenkinek érdemes megkóstolnia!

Jó társaságban repül az idő! 

Csak kevesen szilvesztereztek egyedül az idén. Sokan elutaztak, és egyre népszerűbbek voltak a szállodák szilveszteri ajánlatai is. A programtervezés az előző évhez képest későbbre tolódott, a válaszadók majd harmada az év utolsó napját megelőző hétben döntötte csak el, hogyan is töltse december 31-ét. Továbbra is pezsgő pukkant a legtöbb helyen, de a borok is jól fogytak.

Nézzünk a pohár fenekére! 

Miért és hogyan habzik a pezsgő, miről árulkodik a habja? Hogyan jönnek létre a stabil buborékok? Mi a szerepe mindebben a pohárnak? Miért ne tegyük a pezsgőspoharat mosogatógépbe? Fehérjék, cukrok, cellulóz – a habzás főszereplői. Itt a szilveszter, a Laboratorium.hu-n pezsgőkémia következik...

Maga Széchenyi - a PEZSGŐ keresztapja 

Két alkalommal iszom pezsgőt, amikor szerelmes vagyok, és amikor nem! E mondatot Coco Chanelnek, a XX. századi francia elegancia megteremtőjének, a divattervezőnek tulajdonítják. A pezsgő pedig francia honban született! Nálunk kissé mostohán bántak vele az utóbbi évtizedekben, de ma ismét szeretnék életre kelteni a tradicionális pezsgő gyártását, és célul tűzték ki a pezsgőkultúra kiteljesedését is - ez derült ki a Wineglass Sajtóklub résztvevőinek, amikor Budafokon meglátogathatták a Törley Pezsgőpincészetet.     

Most nagy durranás jön! 

Június második szombatja a pezsgőrajongók piros betűs ünnepe lesz! A Winelovers Pezsgő Június Nagykóstolón Magyarországon még sosem látott buborékos választékkal találkozhatnak a vendégek. Nem csupán a kóstolható tételek száma, de azok változatossága és minősége is lenyűgöző: több mint 30 magyar és 40-nél is több nemzetközi pincészet több mint 150 pezsgője, gyöngyöző- és habzóbora várja a látogatókat 2017. június 10-én, a Corinthia Hotel Budapest termeiben a nagy kóstolón.

Indítsd roséval a nyarat! 

Fűben heverni, rosét rendelni, Veled szemezni, egy jó burgert megenni. Egyre csak szeretni, a buliban elveszni, végül egymásra találni!

Már csak tíz napja van a borosoknak 

A januártól hatályos új jövedéki törvény bevezeti a kisüzemi bortermelő kategóriáját, ami a várakozások szerint az eddiginél lényegesen egyszerűbb ügyintézést tesz majd lehetővé. Minden bortermelőnek kötelező bejelentenie, hogy április elsejétől egyszerűsített adóraktári engedélyesként vagy kisüzemi bortermelőként kíván tovább tevékenykedni. A változás a termelők több mint 90%-ának jelenthet könnyítést.

Ez milyen? A pezsgő szólít le Téged? 

Sokszor az utolsó pillanatokra marad az ünnepi pezsgővásárlás, holott, ha időben ébredünk, és nem a sarki boltban vesszük meg a koccintanivaló bubis italt, a kellemes együttlétet megalapozó különlegességekkel lephetjük meg barátainkat!

Kisasszony drága, malária ellen is igyon pezsgőt! 

XIV. Lajos kedvenc itala volt a pezsgő, ő vezette be a pezsgős reggeliket is az udvarban. Nem véletlen, hogy az ital hamarosan a legfelső rétegek egyik kedvelt nedűjévé vált. Manapság sok szállodában kínálnak pezsgőt a reggelihez, szilveszterkor meg pláne! Nálunk is komoly hagyománya van a pezsgőkészítésnek, de mit értünk klasszikus champagne-i eljárás alatt a pezsgők esetében? Most ez is kiderül!

Szilveszteri bólé 

Ha vendégeket hívunk az év utolsó napján, hogy együtt ünnepeljük az új évet, fel kell készülnünk alkoholos italokkal is, nemcsak finomságokkal. A bólét sokan szeretik, ezt ne hagyjuk ki a kínálatból!

Ütött a forralt bor utolsó órája 

Vége a kétes minőségű forralt boros karácsonyi vásároknak és a cipekedésnek – a prémium boros rendezvényeiről ismert Winelovers az ünnepek előtti kóstolás és vásárlás XXI. századi generációját hozza el Budapestre. Indul a Pezsgő és Aszú kóstoló és vásár!

Ezek ma a legjobb magyar pezsgők 

A Winelovers vaktesztjén idén szinte az összes hazai méthode traditionelle, azaz hagyományos champagne-i eljárással készült pezsgő megmérettetett. A 22 versenyző közül egy tízfős szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. Sopron és Etyek domborítottak! Aki engem egy kicsit is ismer, tudja, hogy mennyire szeretem a száraz pezsgőt! Ezért is fogadtam nagy érdeklődéssel ezt a hírt.    

Amikor a legjobb séfek egy szál csírán vitatkoznak 

Egyetlen falat harcsa tálalásának tökéletesítése, a szalvéta hajtogatási módjának kiválasztása, a borok optimális hőfokának és dekantálási időtartamának beállítása is a 11. Magyar Borok Bálját megelőző negyedik hét feladata. Sztárséfekkel, gasztromágusokkal, és a bál törzsvendégeivel lestünk a kulisszák mögé.

Madame Poumpadour már tudta 

Megfeleltek a pezsgők az elvárásoknak! A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal legújabb Szupermenta terméktesztjén a hazai és külföldi száraz pezsgőket vizsgálta. Összesen 30 terméket teszteltek élelmiszerbiztonsági, minőségi és kedveltségi szempontok szerint. Kisebb jelölési hiányosságok miatt ugyan figyelmeztetnie kellett a hatóságnak, de a vizsgált tételek beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői minden estben kiállták a próbát.

A pezsgő, mint szexuális vágyfokozó 

A pezsgő az egyik legkedveltebb kedvcsináló ital a világon. Pezsgővel koccintunk az esküvőkön, a sikeres üzletkötésekkor, a diplomaosztó vacsorákon, a születésnapokon és szilveszterkor is. A benne lévő szénsavnak köszönhetően az alkohol háromszor gyorsabban jut a vérkeringésbe, és ugyanilyen sietősen felpörgeti a szexuális vágyat is.

Kiszorítja a pezsgőt a habzóbor? 

A statisztikák azt mutatják, hogy a karácsonyt és a szilvesztert leszámítva többnyire csak családi ünnepek alkalmából vásárolnak pezsgőt. Borból azonban jobban állnak a magyarok. Van, aki 60 litert is megiszik egy 12 hónap alatt.

Citromfagyis pezsgősorbet kánikulai délutánokra 

A jéghideg pezsgő önmagában is üdítő tud lenni, nem kell alkalmakra várni, hogy igyunk belőle egy pohárral! Ám még frissítőbb, ha egy picit megbolondítjuk, mint ahogyan ezt ez a recept is tanácsolja!

Pezsgőlányok a finishben! 

Élesedik a küzdelem a magyar szépségek között, akik közül az egyik szerencsés a luxus pezsgőmárka, a Freixenet pezsgőlánya lesz. A középdöntőből már csupán 11 lány került tovább és tette meg a következő lépést az ígéretes modellkarrier felé. 

Koccintsunk hát! De miért is? 

Összecsendülnek ma a poharak, koccintunk jókívánságaink közepette. De azt tudják, hogy honnan ered, és mióta él ez a szokás? Most eláruljuk! Valamikor ez több volt egy különösebb jelentőség nélküli gesztusnál. 

Te is lehetsz Pezsgőlány! 

A világszínvonalú pezsgőkülönlegesség, a Freixenet tovább keresi a magyar szépségeket, akik közül a szerencsést, amellett, hogy az exkluzív márka arca lesz, elindítja és segíti a nemzetközi kifutókra vezető úton.

Ettől a véred is pezseg! 

A karácsonytól a báli szezonig tartó időszak menthetetlenül a nagy evések ideje. Ne feledkezzünk meg azonban arról sem, hogy mit iszunk! Legyen mondjuk pezsgő...