Életforma.hu

GASZTRO

Ez a gombóc biztosan nem akad a torkodon

Gombóc, kaviár és pezsgő - ez lesz az idei Gourmet Fesztivál központi témája. Ezúttal is érdemes lesz a pünkösdi hétvégén a Millenárisra zarándokolnia a minőségi gasztronómia szerelmeseinek. Magyarország top éttermeit, legjobb cukrászdáit, borászatait, a hazai gasztronómia aktuális finomságait ismerhetjük meg, és ízelítőt kaphatunk a nemzetközi csúcsgasztronómia világából is.  

Nemzetközi sztárok a Millenárison

- Az idei év nemzetközi “headlinere” Heinz Reitbauer, a bécsi Steirereck tulajdonos-séfje” – meséli Nemes Richárd, a Gourmet főszervezője. - És elmondhatjuk azt is, hogy nemcsak a környező országok sztárséfjei látogatnak el hozzánk, a színpadon is láthatjuk, és exkluzív vacsorát is ad majd például Latin Amerika legjobb női séfje, Kamilla Seidler, aki a Noma társtulajdonosa, Claus Meyer által alapított La Paz-i Gustu étterem executive séfje volt ezidáig, jelenleg többek között egy új étterem nyitásán dolgozik.

Anyukám Mondta, Kép: dining Gide

Isztambul egyik legjobb étterme, a Neolokal executive séfje, Maksut Askar is tiszteletét teszi Budapesten. Ő a The Diners Club World’s 50 best restaurants tavalyi török felfedezettje, aki éttermével régi alapanyagokat hoz vissza épp a török gasztroköztudatba és újraértelmezi az anatóliai konyhát, Askar exkluzív vacsorát ad és a színpadon is fellép a Gourmet-n - tette hozzá a főszervező.

Exkluzív ebédek és vacsorák

Tavaly mutatkoztak be nagy sikerrel a legjobb hazai konyhák, és a vendég sztárséfek által adott exkluzív ebédek és vacsorák, melyekre előzetes regisztrációval lehet jelentkezni. Idén több ilyen lehetőség is nyílik a Gourmet-n. Így például egy lengyel Bib Gourmand vacsorára hívja a vendégeket Varsó 4 Bib Gourmand minősítésű étterme. A Bib Gourmand kategóriát a Michelin kalauzban hozzák nyilvánosságra, a definíció szerint azok az éttermek kapják, melyek kiváló minőséget nyújtanak - mérsékelt árakon.

Platán, Kép: Dining Gide

Telt házzal és óriási sikerrel indult útjára tavaly a Gourmet “vidéki ebéd” sorozata, amelyben a legizgalmasabb nem budapesti éttermeket mutatják be. Idén is sok száz kilométernyi utazást és rengeteg időt spórolhat meg az, aki jegyet vált a programra, amelyen a ma már zarándokhelynek számító encsi Anyukám mondta, a nagy tiszteletnek örvendő Pesti István vezette tatai Platán, és a régiójuk legjobbjainak számító soproni Erhardt, az egri Macok és a pannonhalmi Viator séfjei járulnak hozzá a minden bizonnyal megismételhetetlen gasztronómiai élményhez. Az ételeket a séfek által kiválasztott kiváló magyar borok kísérik.

Különleges alkalom, ha egy másik kontinens csúcsgasztronómiájával ismerkedhetünk meg, főleg, ha egy olyan számunkra egzotikus földrészről van szó, mint Dél-Amerika. Kamilla Seidler a kétcsillagos Mugaritz-ot hagyta ott, hogy a többször is a világ legjobb éttermének választott Noma társtulajdonosával, Claus Meyerrel megnyissa Bolívia fővárosában, La Paz-ban a Gustu-t. Helyi és szezonális alapanyagokat felhasználva autentikus, de egyben modern konyhát hozott létre, és a siker nem maradt el.Nemrég világ körüli útra indult, hogy népszerűsítse a bolíviai és latin-amerikai konyhát. A menühöz a séf kérései alapján Kató András, nemzetközi borakadémikus választott természethű borokat.

Viator, Kép: Dining Gide

- Tartva magunkat küldetésünkhöz, mely szerint mindenből a legjobbat kínáljuk, azokat az éttermeket is igyekszünk bevonni programjainkba, amelyek valamilyen oknál fogva nem tudnak kiállítani a fesztiválon, így ők sem maradnak ki a kínálatunkból – mondta el a főszervező. - A legjobb fővárosiakat összegyűjtve, a Baraka, a Csalogány 26, a Mák, a Rosenstein és a St. Andrea Wine & Gourmet Bar séfjeit kértük most fel, hogy egy közös vasárnapi ebéd kedvéért látogassanak ki a fesztiválra, és készítsenek együtt egy ötfogásos menüt vendégeink számára. Az ebéd különlegessége, hogy borok helyett zöldség- és gyümölcsleveket szolgálnak fel minden fogáshoz - tette hozzá Nemes Richárd.

Az elmúlt évtizedben Törökország hatalmas fejlődésen ment keresztül a gasztronómia területén, amelynek fontos része saját értékeik, alapanyagaik újra felfedezése, és azok kortárs feldolgozása, tálalása. E területen abszolút éllovasnak számít Maksut Askar, az isztambuli Neolokal executive séfje, akit az anatóliai konyha modern úttörőjeként tartanak számon. Az ország legjobb séfje díjat is elnyerő Askar menüje elsősorban a belső anatóliai régióra koncentrál, az ételek mellé pedig autentikus török borok kerülnek a résztvevők poharaiba.

Szombaton jön Pataki Ádám cukrászmester, aki lányaival egy családi workshop keretében húznak egy fincsi ívet a grissinitől a málnás tiramisuig, és fellép a hazai színjátszás egyik legnépszerűbb alakja, Anger Zsolt is. A vasárnapi workshop a Street Kitchen bemutatja: Jancsa Jani marha jó burgerei, nemcsak marhából! című programmal indul.

Mák, Kép: Holdvölgy

Gasztroszínpad: programok

Izgalmas előadások sorát hallgathatjuk meg idén a gasztroszínpadon is Mautner Zsófia és Jókuti András műsorvezetők segédletével. Ott lesz például Szabadfi Szabi, a díjnyertes pizzakészítő és Sass Dani műsorvezető, akik az édes pizzák világába kalauzolnak bennünket. Nutellás pizzát készítenek pisztáciával és málnakaviárral, Szabi világklasszis pizzatésztájából. 13 év működés után, idén márciusban végleg bezárt a Zazzi. A két alapító, Varga Margit és Erdős Melinda most leleplezik legnépszerűbb süteményük, az Édes Álom receptjét és felidézik beteljesült álmuk legédesebb pillanatait. A magyar vidék gasztronómiájáról mesél, és persze főz is a közönség kedvéért majd Bicsár Attila, aki a fővárosból vidékre, a villányi Sauska Pincészet éttermébe tette át székhelyét.

Aki az egész Balaton-régió fellendítéséről álmodik
Ha nyár, akkor Balaton, ha Balaton, akkor Kistücsök Étterem Balatonszemesen! Az ország egyik legjobb konyhája és borlapja, aki pedig minderről mesélt nekünk: Csapody Balázs tulajdonos, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökségi tagja. Fogadjátok szeretettel legújabb interjúnkat, és látogassatok el a Kistücsökbe, ahol kiváló balatoni borok mellett akár a kedvenc Holdvölgy borotokat is megkóstolhatjátok a különleges ebéd vagy vacsora mellé!

Szombaton a A HER gasztro pop-up közreműködésével Hajdúszoboszló kedvenc nagymamája, Balla mama egy klasszikus ételt, az alföldi tájegységre jellemző gombócot készít a színpadon, történetekkel megspékelve. A vasárnapi programban az immár országos hírű Poroszlói Rétesház tulajdonosai mutatják meg, hogyan készül az igazi rétes. Ezután Kárai Dávid és Lakatos Márk áll a Gourmet színpad rajtvonalához, hogy harminc perc alatt elkészítse saját korábbi receptjét.

160 éves a Gerbeaud cukrászda. 2017. tavaszán a Gerbeaud tulajdonosai, Pintér Katalin és Niszkács Anna ellátogattak a francia Cacao Barry manufaktúrába, hogy hosszas kóstolás, válogatás és egyeztetés után megszülessen a patinás cukrászda 160. születésnapjára az egyedi Cacao Barry Or Noir 1858 csokoládé, amely megjelenik bonbon, táblás és torta változatban is. A színpadon a csokoládé születését, valamint a születésnapi termékek készítését kísérhetik végig a nézők. Ezután az immár 2 Michelin-csillagos Onyx séfje, Mészáros Ádám és Szabó Ádám keramikus lép színpadra. Amíg a keramikus az agyaggombócból elkészíti az étel szerves részeként megjelenő lebomló ökotányért, addig a séf szilvásgombócot készít, ráadásul kétcsillagosat. Alig telt el egy év Széll Tamás hihetetlen sikerei óta, máris itt van a hazai Bocuse d’Or utánpótlás: Magyarországot Pohner Ádám, a Kistücsök séfhelyettese képviseli majd a neves szakácsverseny európai fordulóján Torinóban. A júniusi megmérettetés előtt a Millenárison találkozhatnak utoljára Ádámmal, aki marhából készít egy igazán eredeti és izgalmas fogást. Tehát Gourmet Fesztivál május 17-től 20-áig! Jó szórakozást!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.