Életforma.hu

GASZTRO

Maga Széchenyi - a PEZSGŐ keresztapja

Két alkalommal iszom pezsgőt, amikor szerelmes vagyok, és amikor nem! E mondatot Coco Chanelnek, a XX. századi francia elegancia megteremtőjének, a divattervezőnek tulajdonítják. A pezsgő pedig francia honban született! Nálunk kissé mostohán bántak vele az utóbbi évtizedekben, de ma ismét szeretnék életre kelteni a tradicionális pezsgő gyártását, és célul tűzték ki a pezsgőkultúra kiteljesedését is - ez derült ki a Wineglass Sajtóklub résztvevőinek, amikor Budafokon meglátogathatták a Törley Pezsgőpincészetet.     

Degorzsálás utáni pezsgőt kóstolok! Kinn 37, benn 16 fok, Kép: Csomay András

Dom Perignon pincemester dugózta le elsőként a palackos, erjedetlen, cukrot tartalmazó bort a Reims-környéki Szent Benedek Apátságban jó 300 éve! Sokáig titkolták a pezsgőkészítés receptjét, de ez - népszerűségének köszönhetően - nem sikerült, és egyre-másra nyitottak az új pincészetek. Istennek hála - legalábbis részemről. Mert engem nyugodtan össze lehetne kötni e téren is Coco Chanellel...!

A magyar-német fordítónak készülő Törley József sem gondolta volna egykoron, hogy éppen ezzel foglalkozik majd. Reims-ben kitanulta a gyártás mesterségét, a trükköket, és még ott meg is alapította első pezsgőgyárát. 1882-ben tért haza, és a tradícionális pezsgőkészítést zászlajára tűzve Louis François híres pezsgőmester irányításával indította el pincészetét Budafokon. Óriási sikert aratott! Nem csak remek nyelvész, de kiváló pezsgőszakértő, üzlet- és reklámszakember volt. A kor üzletemberei ünnepelték, az ital magyar elnevezését maga Széchenyi találta ki!

Francios pezsgők, Kép: László Márta

A pezsgőkészítés receptje a következő: csak egészen kiváló alapborból készülhet! - derült ki a Lőrik Tamás és Csomay András termékmenedzserek vezette pincelátogatásból. Hihetetlen szakértelemmel magyarázták el a pezsgőkészítési módszereket. Lehetőleg olyan területről származó szőlőt kell választani, ami viszonylag magas savtartalmú, és jó savösszetételű bor készítésére alkalmas. Különösen alkalmas erre például a Chardonnay, a Pinot Noir, a Riesling és a Zöldveltelini.

Törley pezsgők, Kép: László Márta

Törley úr az etyeki borvidéket, Budapest szőlőskertjét választotta, mert adottságait a szakértők is a Champagne-hoz hasonlították. A budafoki pinceegyüttes is jó helyszínnek bizonyult. A terület egykor kőbánya volt. Innen szállították az építőanyagot a Parlament, Vajdahunyad vára és a rakpartok építéséhez is. Budafokon nagyjából 40 km-nyi pincerendszert ismernek. A fele a Törley Pincészeté, a többiben általában gombát termesztenek. A pezsgőüzem tulajdonosai ma is ragaszkodnak az eredeti falakhoz.

Óda az ősi magyar fajtákhoz
Jó terület, adottság, alázat – ez a három dolog kell az igazi jó bor elkészítéséhez – állította Szentesi József borász a Wineglass Sajtóklub tájékoztatóján. Hallagtóként és kóstolóként hozzátenném az elbűvölő humort, a kísérletező kedvet, a tiszta hitet és a végtelen szerénységet.

Szóval a pezsgőkészítéshez kell még Tirage likőr, egy speciális élesztő, és egy úgynevezett expedíciós likőr, amitől az ital édessége függ. A magyarok általában az édes pezsgőt vásárolják, de az utóbbi időben egyre kedveltebbek a szárazak is. Az érleléskor az élesztő maradványa, a seprő végig együtt dolgozik a pezsgővel, és csak azelőtt távolítják el, mielőtt a boltokba vagy az éttermekbe kerül. Törley úr itt is úttörő volt, ő vezette be nálunk az úgynevezett fagyasztásos seprőtlenítést. A műveletet - mint megtudtuk - degorzsálásnak nevezik, ami külön tudomány!

Degorzsálás, és kínálás a Törley Pezsgőpincészetben, Kép: László Márta

Az érlelés után ugyanis a felrázott palackok úgynevezett rázópadokra kerülnek, ahol meghatározott időnként és fokban forgatják a palackokat, ami bizony komoly munkát és figyelmet követel a pincemestertől. Célja, hogy azt a bizonyos seprőt sikeresen eltávolítsák majd a végén! Köszönet egy újabb francia hölgynek! Madame Veuve Cilcquot valamikor XIX. század hajnalán saját ebédlőasztalába fúrt lyukakat az ügy érdekében. Azóta is ezt a módszert használják...

Rázópadon a pezsgős üvegek, melyeket egyenként forgatnak, Kép: László Márta

A pezsgőkészítésnek ma három fő módszere van, amelyeket bárki megismerhet a Törley Pezsgőpincészetben. Az önkormányzat javaslatára minden hónap első szombatján a Belvárosból indul busz egy jó kis budafoki pincelátogatásra. Szerintem aki a pezsgőt szereti, rossz ember nem lehet, de ha valaki még a képzőművészetet is kedveli, akkor pláne! Íme, még egy ok, amiért érdemes oda kimenni!

Lucullusi kút, Kép: László Márta

Az udvaron gyönyörködhetünk a Lukullusi kútban, ami - nem véletlenül - Törley Mária, az egyik Törley testvér dédunokájának alkotása.

Zsolnay falikép a Törley Pezsdgőpincészetben, Kép: László Márta

A Törley Gyűjtemény és Látogatóközpontban pedig a világ második legnagyobb Zsolnay faliképe látható,

Zsolnay falikép a Törley Pezsdgőpincészetben, Kép: László Márta

bal oldalán a hazai pezsgőtörténelem fantasztikus alakítójával Törley Józseffel és feleségével Sacelláry Irénnel! Egész egyszerűen lenyűgöző!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.