Életforma.hu


Hullámmozgás napjaink halottaiért

Hullámmozgás napjaink halottaiért 

Tadashi Endo butoh táncművész lép fel a Holdújév estéjén, szombaton Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban a Bozsik Yvette Társulattal.
Tarte flambée – egy ropogós, igazi elzászi finomság

Tarte flambée – egy ropogós, igazi elzászi finomság 

Mit tehetek, ha több mint húsz éve európai parlamenti tudósítóként pont ez jutott eszembe ezen a napon! Pompás szállásadóm szakácsára csak kacsintottam, és már hozta is! Hmmmmm! Frissen maga a csoda! Szóval, ha már mind döntöttetek Európa jövőjéről, akkor itt egy remek recept Strasbourgból! Már annyiszor forgattam Elzászban és környékén, annyi jó bort kóstoltam hozzá, hogy megérdemli a borvidék, hogy ezúton is népszerűsítsem klasszikusnak mondható különlegességüket, ami mellesleg kísértetiesen hasonlít a magyar langallóhoz, vagy akár az olasz pizzához.
Ide megyünk nyalakodni

Ide megyünk nyalakodni 

Idén először nemcsak az éttermeket, hanem a cukrászdákat is listázta a Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz. A 10 legjobb cukrászda között több a vidéki, mint a budapesti. Az étteremkalauz munkatársai és a szerkesztőség egy-két tagja is tesztelt, de fontosnak érezték az idei külföldi zsűri elnök Enrico Cerea és a tavalyi zsűri elnök Giancarlo Perbellini szakértő véleményét is, hiszen mindketten 3-4 generációs családi TOP cukrászdákat üzemeltetnek Olaszországban. Nekik köszönhetően nemzetközi szaktekintélyek is részt vettek a folyamatban.
Öt mesébe illő látványosság Izlandról

Öt mesébe illő látványosság Izlandról 

Vastag jégtakaróval borított fjordok, kristálytiszta források és felhőfátyol mögé rejtett vulkánok – Izland természeti csodái eredeti formájukban, az emberi kéz által érintetlenül várják a szigetországba látogatókat. De vajon hogy sikerült megőrizni a természet szépségeit, és hogy tanultak meg az őslakosok együtt élni a zord időjárással és a vulkánokkal? A DoQ-n október 14-én debütáló Izland - Az ősi vizek forrása című díjnyertes, Kiss Róbert filmből ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatunk választ, miközben közelebbről is megismerhetjük az ország lenyűgöző látványosságait.
Mi mikor ünnepelünk végre egy villát?

Mi mikor ünnepelünk végre egy villát? 

Tudtad, hogy Japánban augusztus 4. az evőpálca napja? Aliz, a Japánspecialista vloggerének legújabb videójában az 1500 éves pálcikaetikettet mutatja be, megtudhatod hogyan lehet és hogyan tilos az evőeszközt használni?
Maga Széchenyi - a PEZSGŐ keresztapja

Maga Széchenyi - a PEZSGŐ keresztapja 

Két alkalommal iszom pezsgőt, amikor szerelmes vagyok, és amikor nem! E mondatot Coco Chanelnek, a XX. századi francia elegancia megteremtőjének, a divattervezőnek tulajdonítják. A pezsgő pedig francia honban született! Nálunk kissé mostohán bántak vele az utóbbi évtizedekben, de ma ismét szeretnék életre kelteni a tradicionális pezsgő gyártását, és célul tűzték ki a pezsgőkultúra kiteljesedését is - ez derült ki a Wineglass Sajtóklub résztvevőinek, amikor Budafokon meglátogathatták a Törley Pezsgőpincészetet.     
Koleszterinbomba reggelire - csak úgy angolosan Readingben

Koleszterinbomba reggelire - csak úgy angolosan Readingben 

Angliában reggelizni egész egyszerűen egy különleges élmány a gasztronómiában. A tányéron olyan falatok halmozódnak, amelyekből csak egy is elegendő lenne ahhoz, hogy ebédig elteljünk. A csodás reggeli alkotó elemei azonban annyira csábítóak, hogy nem lehet ellenállni! Az igazi angol reggeli, azaz English Breakfast így aztán vacsoráig kitart!! Jó étvágyat Readinből!
Jó kis üzlet a cseresznye, de ennyire?

Jó kis üzlet a cseresznye, de ennyire? 

A Japán Meteorológiai Ügynökség március 21-én hivatalosan is bejelentette a Sakura kezdetét, ugyanis ekkor bontott virágot a tokiói Yasukuni-szentély előtt álló világhírű cseresznyefa. Ezzel kezdetét is vette Japán egyik legnagyobb ünnepe, a „hanami”, vagyis a cseresznyevirág-nézés, amely előtt a legnagyobb világmárkák is limitált szériás termékekkel tisztelegnek. Ezekből válogattunk a Japánspecialista Japánban élő szakértőjével.
A hagyomány tisztelete

A hagyomány tisztelete 

A Fény utcai Auguszt Cukrászdában az idén is a hagyományoké, a klasszikus, monarchiabeli süteménykultúráé a főszerep. Auguszt József neve és személye a garancia arra, hogy a cukrászdában kapható édességek összetételükben, ízvilágukban és küllemükben méltók a közel 150 éves cukrászdinasztia hírnevére.
Momiji – az ősz ajándéka

Momiji – az ősz ajándéka 

Nem sok hely van a Földön, ahol az évszakok változását olyan látványos természeti csodák kísérik, mint Japánban. Ami tavasszal a cseresznyevirág, az ősszel a vörösre festett levelek, vagyis Momiji tarka kavalkádja a szigetországban.

Latkesz, a zsidó lángos 

A laktesz, egy tradicionális zsidó lángosféle, ami rendhagyó módon inkább édes ízvilágú, hiszen ezt eredendően almaszósszal eszik. A latkesz tésztája a krumplitól lesz ropogós, a pikáns mézzel, rozmaringgal és citrommal ízesített almaszósztól pedig mennyeien ízes és szaftos.

Szekérfesztiválra hívunk - egyszerűen, zölden és boldogan! 

Szekérfesztivált rendeznek július 2-án Budapesten a Krisna-hívők. Indiai zene és tánc, színdarabok, előadások, gyermekfoglalkozások, jógabemutatók, ökológiai és környezetvédelmi témák, filozófiai és önismereti programok, vegán és vegetáriánus finomságok, az indiai gasztronómia különlegességei, valamint indiai bazár várja az érdeklődőket.

Klubot alakítottak Japán szerelmesei 

Új, Japánspecialista Klub elnevezésű programsorozatot indított útjára a Japánspecialista utazási iroda a Komachi Bisztróban. Az eseménysorozat szervezői azt szeretnék, hogy hasznos ismeretekkel segítsék a Japán iránt érdeklődőket, és az országba készülőket egyaránt. Az első összejövetel a gasztronómiai kalandozás jegyében telt.

Magyar öltöztetőnő sikere Japánban 

Tóth-Vásárhelyi Réka, magyar kokeshiművész nyerte a japán gazdasági, kereskedelmi és iparügyi miniszter díját. A Shiroishiben rendezett 58. Japán Országos Kokeshi Versenyen az „Öltöztetős kokeshi-szekrénnyel” vitte el a pálmát a magyar művész - adta hírül a Japánspecialista.  

Embereken, tájakon és időn túl 

A Koreai Kulturális Központ és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum közös időszaki kiállításának művészeti formanyelve a kortárs dokumentumfotó, melyet most először, Korea hét neves fotográfusának 125 alkotásán keresztül ismerhet meg az európai közönség. KANG Woongu, KWON Taegyun, KIM Jungman, PARK Jongwoo, LEE Gapchul, CHO Daeyeon és SEO Heunkang koreai fotóművészek utazó kiállítása Európában hat helyszínen kerül bemutatásra az adott ország Koreai Kulturális Központjával együttműködésben. A vándorkiállítás első állomása Budapest, melyet Berlin, Varsó, Brüsszel, Asztana és Madrid követ.

Márti parasztos töltött káposztája 

Ez aztán igazán "emberes" menü, ahogy mondani szokták. Zagyvarékason, egy Szolnok megyei faluban tanultam. Parasztossága leginkább abban leledzik, hogy nem kis apró, a meleg ételeket is kínáló fogadásokon ismert falatkákat készítek, hanem - mondjuk úgy - nagyobbacskákat... Előre is össze lehet állítani, a többszöri felmelegítés csak jót tesz neki - bár ez nálunk ritkán éri meg a másnapot!   

Egészség, tradíció, szertartás, művészet, barátság - találd ki, mi az? 

Válaszd a holdfényt, a lankás hegyoldalt, a lágy szellőt, a kellemes zenét, a szilvafa virágának illatát, a tökéletes vizet, az avatott szemmel válogatott leveleket, és máris majdnem minden kész egy tökéletes teaszertartáshoz! A teázás ugyanis nem csak egy pár perc felfrissülést jelent, vagy, hogy valamit iszom, ha beteg vagyok! Ez egy 2000 éves hagyományokon nyugvó kínai művészet, amiből fantasztikus ízelítőt kaptak azok, akik a hétvégén ellátogattak a Chaina Smart Expo Kínai Teakultúra Fesztiváljára.