Életforma.hu

GASZTRO

10 kérdés és válasz a pezsgőről

A szilveszterrel elérkezik a pezsgőzések ideje is. Összegyűjtöttünk 10 érdekes dolgot erről a nem akármilyen italról.

1. Mi egyáltalán a pezsgő?

Mint minden bort, a pezsgőt is természetesen szőlőből nyerik cukor és élesztő hozzáadásával. Ahhoz, hogy valamit hivatalosan is pezsgőnek lehessen tekinteni, a francia törvények szerint a franciaországi Champagne-ban termesztett szőlőből kell készülnie. A pezsgő elkészítéséhez három szőlőfajtát használnak: Chardonnay, Pinot Noir és Pinot Meunier (ezek kék szőlők).

(Fotó: Pixabay)

2. Mennyi időre van szükség, míg a szőlőből pezsgő lesz?

A palackoknak legalább 15 hónapig kell érlelődniük a pincében, azután távolítják el a felesleges élesztőt és cukrot.

3. Miért drágább a bornál?

A pezsgő világszerte ünnepekhez, például születésnapokhoz, évfordulókhoz kapcsolódik. A pezsgőhöz használt szőlő, ahogy már az előzőekben is írtuk, Champagne-ból való, amely régióban köztudottan nehéz szőlőt termeszteni, mert nagyon fehér a talaj, amely egyedülálló ásványosságot kölcsönöz a szőlőnek (ezáltal a pezsgő és az osztriga mindig tökéletes kombináció), ugyanakkor megnehezítheti a termesztési körülményeket is.

4. A prosecco is pezsgő?

A rövid válasz: nem. A hosszabb válasz: a prosecco habzó bor.

5. Mire kell figyelni, ha pezsgőt vásárolunk?

Ha nem magunknak, hanem ajándékba veszünk egy üveggel, a legfontosabb tényező, hogy akinek vesszük, ő milyen fajtájú és milyen házasítású pezsgőt kedvel. Szárazat? Félszárazat? Talán kizárólag csak édes pezsgőt iszik? Szereti esetleg a rozé pezsgőt is? Számtalan variációt találni a boltok polcain. Jelenleg 358 champagne márka van a piacon az Egyesült Államokban, több mint 500 márka érhető el világszerte.

6. Hány buborék van a pezsgőben?

Rengeteg! A tudományos válasz szerint egy üvegben hozzávetőleg 49 millió buborék található.

Egy pohárban akkor hány millió buborék lehet? (Fotó: Pixabay)

7. Hogyan kell kinyitni egy üveg pezsgőt?

Az üveg kinyitásához először távolítsd el a fóliát - óvatosan, éles lehet! Ezután pontosan hatszor csavard el a rajta lévő fémdrótot az óramutató járásával megegyező irányba, majd kicsit lazítsd meg és vedd le. Ezután tedd a hüvelykujjadat a dugóra, fogd meg az üveg alját, és csavard az óramutató járásával megegyező irányba, közben folyamatosan lazítsd a dugót addig, amíg egy csendes pukkanás kíséretében ki nem pattan.

8. Hogyan ne nyisd ki a pezsgőt?

Az üveg felrázása és a dugó kipöccintése nagyon látványos, de egyben 'nagyszerű' módja annak, hogy tönkretegyük vele pezsgőt, nem beszélve arról, hogy könnyen megsebesítheted vele magadat, vagy másokat.

9. Hogyan élvezheted legjobban a pezsgő ízét?

A tulipán alakú poharak a legtökéletesebbek a pezsgőhöz. Formájuk segíti a pezsgőben rejlő aromák koncentrálódását, miközben a buborékok oxidálódását is lehetővé teszik. Természetesen a pezsgő önmagában is tökéletes. Gazdag ízvilágának köszönhetően nagyon sokféle étel mellé párosíthatjuk, köztük sós és fűszeres fogásokhoz, valamint az ázsiai konyhához is jól passzol, az eperrel való párosítáa pedig legendás.

10. Ha sokáig nyitva van a pezsgő, élvezhetetlenné válik?

Sokan úgy hiszik, ha egy palackba beledugnak egy kanalat és úgy tárolják a hűtőben, ez segít abban, hogy ne veszítsen erejéből, azaz a buborékok az üvegben maradjanak. Ki kell ábrándítanunk azokat, akik ezt praktikus megoldásnak hitték, sajnos nem működik a trükk! De minél több pezsgő marad az üvegben, annál kevesebb oxigén jut be, tönkretéve a buborékokat. Tehát az az üveg, amelyet éppen akkor nyitottak ki, amikor a partinak vége lett, még mindig tökéletes lesz reggel is, ha a hűtőben tároljuk.

Cheers!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.