1. Mi egyáltalán a pezsgő?
Mint minden bort, a pezsgőt is természetesen szőlőből nyerik cukor és élesztő hozzáadásával. Ahhoz, hogy valamit hivatalosan is pezsgőnek lehessen tekinteni, a francia törvények szerint a franciaországi Champagne-ban termesztett szőlőből kell készülnie. A pezsgő elkészítéséhez három szőlőfajtát használnak: Chardonnay, Pinot Noir és Pinot Meunier (ezek kék szőlők).
2. Mennyi időre van szükség, míg a szőlőből pezsgő lesz?
A palackoknak legalább 15 hónapig kell érlelődniük a pincében, azután távolítják el a felesleges élesztőt és cukrot.
3. Miért drágább a bornál?
A pezsgő világszerte ünnepekhez, például születésnapokhoz, évfordulókhoz kapcsolódik. A pezsgőhöz használt szőlő, ahogy már az előzőekben is írtuk, Champagne-ból való, amely régióban köztudottan nehéz szőlőt termeszteni, mert nagyon fehér a talaj, amely egyedülálló ásványosságot kölcsönöz a szőlőnek (ezáltal a pezsgő és az osztriga mindig tökéletes kombináció), ugyanakkor megnehezítheti a termesztési körülményeket is.
4. A prosecco is pezsgő?
A rövid válasz: nem. A hosszabb válasz: a prosecco habzó bor.
5. Mire kell figyelni, ha pezsgőt vásárolunk?
Ha nem magunknak, hanem ajándékba veszünk egy üveggel, a legfontosabb tényező, hogy akinek vesszük, ő milyen fajtájú és milyen házasítású pezsgőt kedvel. Szárazat? Félszárazat? Talán kizárólag csak édes pezsgőt iszik? Szereti esetleg a rozé pezsgőt is? Számtalan variációt találni a boltok polcain. Jelenleg 358 champagne márka van a piacon az Egyesült Államokban, több mint 500 márka érhető el világszerte.
6. Hány buborék van a pezsgőben?
Rengeteg! A tudományos válasz szerint egy üvegben hozzávetőleg 49 millió buborék található.
7. Hogyan kell kinyitni egy üveg pezsgőt?
Az üveg kinyitásához először távolítsd el a fóliát - óvatosan, éles lehet! Ezután pontosan hatszor csavard el a rajta lévő fémdrótot az óramutató járásával megegyező irányba, majd kicsit lazítsd meg és vedd le. Ezután tedd a hüvelykujjadat a dugóra, fogd meg az üveg alját, és csavard az óramutató járásával megegyező irányba, közben folyamatosan lazítsd a dugót addig, amíg egy csendes pukkanás kíséretében ki nem pattan.
8. Hogyan ne nyisd ki a pezsgőt?
Az üveg felrázása és a dugó kipöccintése nagyon látványos, de egyben 'nagyszerű' módja annak, hogy tönkretegyük vele pezsgőt, nem beszélve arról, hogy könnyen megsebesítheted vele magadat, vagy másokat.
9. Hogyan élvezheted legjobban a pezsgő ízét?
A tulipán alakú poharak a legtökéletesebbek a pezsgőhöz. Formájuk segíti a pezsgőben rejlő aromák koncentrálódását, miközben a buborékok oxidálódását is lehetővé teszik. Természetesen a pezsgő önmagában is tökéletes. Gazdag ízvilágának köszönhetően nagyon sokféle étel mellé párosíthatjuk, köztük sós és fűszeres fogásokhoz, valamint az ázsiai konyhához is jól passzol, az eperrel való párosítáa pedig legendás.
10. Ha sokáig nyitva van a pezsgő, élvezhetetlenné válik?
Sokan úgy hiszik, ha egy palackba beledugnak egy kanalat és úgy tárolják a hűtőben, ez segít abban, hogy ne veszítsen erejéből, azaz a buborékok az üvegben maradjanak. Ki kell ábrándítanunk azokat, akik ezt praktikus megoldásnak hitték, sajnos nem működik a trükk! De minél több pezsgő marad az üvegben, annál kevesebb oxigén jut be, tönkretéve a buborékokat. Tehát az az üveg, amelyet éppen akkor nyitottak ki, amikor a partinak vége lett, még mindig tökéletes lesz reggel is, ha a hűtőben tároljuk.
Cheers!