Életforma.hu

GASZTRO

Igenis mindig kell a kaviár és a pezsgő - ezen a héten biztosan...

Ismét elhozza a Millenárisra az ország legjobb éttermeit, cukrászdáit, borászatait az OTP Bank Gourmet Fesztivál a hétvégén. Itt lesz a világ 10. legjobb étterme és Latin-Amerika legkiválóbb női séfje és míg május 17-20. között a csúcsgasztronómia ínyencei megannyi állomáson kóstolhatnak, addig a Gasztroszínpad előadásain gyakran azt is megtudhatjuk, hogyan készülnek az ételremekek – például a Zazzi cukrászda leleplezi az Édes Álom receptjét -, de azt is megtudhatjuk, mivel ünnepel az idén 160 éves Gerbaud.

A Gasztroszínpad mind a három nap ínycsiklandó történetekkel és neves éttermek képviselőivel, séfjeivel várja az érdeklődőket. A műsorvezetők Mautner Zsófia és Jókuti András lesznek. Pénteken 17 órától Szabadfi Szabi, díjnyertes pizzakészítő és Sass Dani műsorvezető nyitják meg a Gasztroszínpadot. Ide süss! c. előadásukban az egyre népszerűbb édes pizzák világába kalauzolnak el bennünket.

Zazzi, az édes álom, Kép: Gourmet Fesztivál

Ezután igazi titkokat ismerhetünk meg: a márciusban 13 év működés után bezárt Zazzi cukrászda két alapítója Varga Margit és Erdős Melinda leplezik le legnépszerűbb – és méltán hiányolt – süteményük, az Édes Álom receptjét, és felidézik beteljesült álmuk legédesebb pillanatait is.

Milyen a vidék gasztronómiája? Többek között erről mesél – és persze főz is - Bicsár Attila, aki tavaly a fővárosból a villányi Sauska Pincészet éttermébe tette át székhelyét.

Az idei Gourmet Fesztivál témája a gombóc, a kaviár és a pezsgő, így ezek sem maradhatnak ki a Gasztroszínpad programjaiból. Szombaton a HER gasztro pop-up Hajdúszoboszló kedvenc nagymamáját, Balla mamát hozza el nekünk, aki az alföldi tájegységre jellemző gombócot készíti majd el a közönség nagy örömére.

A hazai gasztronómia kiválóságai mellett a fesztiválon a nemzetközi gasztro világból is kaphatunk ízelítőt.

Lengyel különlegességek, Kép: Gourmet Fesztivál

Varsóból három Bib Gourmand étterem (a Michelin kalauz „Kiváló minőség mérsékelt áron” leírással definiálja ezt a kategóriát) a Brasserie Warszawka, a Butchery & Wine, valamint a Kieliszki na Próznej séfjei közösen állnak színpadra, hogy meséljenek a kortárs lengyel gasztronómiáról, miközben szezonális zöldségeket felhasználva elkészítenek néhány tipikus tavaszi ételt. Ezeket ízlelgetve garantáltan megjön az étvágy egy kis varsói utazáshoz.

Heinz Reutbauer a világ tizedik legjobb éttermeként számon tartott bécsi két Michelin-csillagos Streierereck séfje. Az elmúlt évtizedben szinte az összes komolyabb díjat besöpörte már. A kiváló séf ezúttal másfél órás bemutatóján öt olyan ételt készít majd el, melyek sztárja a gomba lesz.

A török gasztroforradalom úttörője és alkotásai, Kép: Gourmet Fesztivál

A megújult török gasztronómiába az ország legjobb séfjének választott Maksut Askar vezet majd be bennünket egy tipikus anatóliai fogással. Askar a hazájában zajló gasztroforradalom egyik úttörője, művészetének fontos része a saját értékeik újra felfedezése és azok kortárs bemutatása.

Igaz történet a Kis(s-)testvérekről, akik szót fogadtak…
Egy tál ételt és egy ágyat mindig tudok adni, de, ha ennél több kell, azt nektek kell előteremteni – így bocsátotta útjára fiait egy három gyermekét egyedül nevelő pedagógus édesanya. A fiatalemberek pedig többre vágytak, és a pincérből és a szakácsból ma sikeres étterem tulajdonos lett, amit a legidősebb gépészmérnök báty saját szakmai tudásával támogatott. Elmondásuk szerint mindent az édesanyjuk iránymutatásának, bölcsességének köszönhetnek, de ők is megdolgoztak érte. És ez egy igazi mai magyar sikertörténet, ami nem mese! Tartsatok velem egy kulináris kirándulásra az egyik legismertebb hazai BBQ étterembe!

Csallóköz mindig is az ország éléskamrája volt, halban és vadban gazdag vidék. Ennek ízeit mutatja most be a dunaszerdahelyi Villa Rosa három séfje, Bindics Imre, Czucz Péter és Tatai Róbert, akik főzés közben mesélnek a régi-új régióról.

Hogyan készül a kaviár? Számtalan filmben láttuk és hallottunk róla, talán kóstolásával is próbálkoztunk már, de valljuk be, nem igen tudnánk elregélni miként is kerül az asztalra ez a különlegesség. Eddig! Az Arany Kaviár séfje, Nyíri Szása segítségével ugyanis most mindent megtudhatunk az idei Gourmet egyik kiemelt alapanyagáról, amíg nyomon követjük annak elkészítését. A finom kaviár mellé pedig bizonyára jól fog esni majd egy pohár pezsgő a szombati nap befejeztével.

A fesztivál zárónapján, vasárnap is bőven akad még látni és kóstolni való a Gasztroszínpadnál! A poroszlói Krusper család 2010-ben nyitotta meg büfékocsiját, amiből házi réteseket, lekvárokat és szörpöket kínáltak. A Poroszlói Rétesháznak gyorsan híre ment, most pedig Krusper Tímea bennünket is beavat az igazi házi réteskészítés fortélyaiba.

Vigyázz, kész, főzz! A rajtvonalnál Kárai Dávid és Lakatos Márk, akiknek harminc percük lesz rá, hogy elkészítsék saját korábbi receptjüket, amit a másik a fesztivál tematikájára hangul. Vajon sikerül teljesíteniük a kihívást?

Vendégünk Latin-Amerika, Kép: Gourmet Fesztivál

A versengés után egy igazán különleges vendégé lesz a színpad Kamilla Seidler, Latin-Amerika legjobb női séfjének személyében, aki Dél-Amerika csúcsgasztronómiájáról mesél majd nekünk, amibe bele is kóstolhatunk.

Gerbeaud-finomságok, Kép: Gourmet Fesztivál

Édesszájúak figyelem! A Gerbaud cukrászda idén lesz 160 éves. A születésnap alkalmából a patinás cukrászda tulajdonosai, Pintér Katalin és Niszkács Anna ellátogattak a francia Cacao Barry manufaktúrába, hogy hosszas kóstolás után az ünnepi alkalomra megszülethessen a Cacao Barry Or Noir 1858 csokoládé, amit bonbon, táblás és torta változatban is kóstolhatunk majd. Ennek történetét mesélik majd el a színpadon, de a Gerbaud 160 éves múltját is megismerhetjük.

Ezután a két Michelin-csillaggal is kitűntetett Onyx séfje, Mészáros Ádám, valamint Szabó Ádám keramikus állnak majd színpadra. Amíg a keramikus az agyaggombócból elkészíti az étel szerves részeként megjelenő lebomló ökotányért, addig a séf szilvásgombócot készít, ráadásul kétcsillagosat!

Alig telt el egy év Széll Tamás hihetetlen sikerei óta, itt a hazai Bocuse d’Or utánpótlás: Magyarországot Pohner Ádám, a Kistücsök séfhelyettese képviseli majd a neves szakácsverseny európai fordulóján Torinóban. A júniusi megmérettetés előtt itt találkozhatunk utoljára Ádámmal, aki marhából készít egy igazán eredeti és izgalmas fogást.

Ezt követően már csak a finálé maradt a Gourmet díjátadóval és egy záró koccintással a kiállító éttermekkel és résztvevő gasztrokalandorokkal. A Gourmet díjat tavaly hozták létre, amellyel a közönségszavazatok és a szakmai zsűri döntése alapján is kiemelik és elismerik a fesztivál legjobb kiállítóit és ételeit.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.