Életforma.hu

GASZTRO

6 dolog, amit tudnod kell a pezsgőzéshöz

Pazar pezsgők hazája ma Magyarország! Fantasztikus különlegességeket találunk a borbárokban vagy az üzletek polcain, ennek ellenére még mindig december 15. és január 3-a között fogy el a pezsgők több mint 90 %-a. Szik Mátyás, Magyarország háromszoros szommelier bajnoka szerint kár lenne kihagyni a csodálatos nedűket, mert ma már a hazai borászok is tudják, csak minőségi alapanyagokból készíthető igazán jó pezsgő! Segítségül röviden összeszedtem nektek, mit kell tudni ma a pezsgőről, a pezsgőzésről!

Először  is, dobd el a jegyzeteidet, amit valaha is készítettél a pezsgőről, mert ha Szik Mátyást hallgatod, pillanatok alatt szertefoszlik minden romantikus ismereted. Az is igaz, hogy az általa varázsolt világ talán még izgalmasabb, mint az eredeti volt…A történelemkönyvek szerint az első pezsgőt 1670 – 1715 között Reims közelében, a champagne-i borvidékhez tartozó Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője dom Pierre Pérignon készítette úgy, hogy parafa dugóval zárta le a borosüveget, amelyet viaszba mártott, és drótkengyellel erősített az üvegre. Szik Mátyás szerint ez csak legenda, e helyen ma mindössze egy kis emléktábla áll, csak a mese megőrzésének kedvéért.

Champagne csak Champagne-ból jöhet, 1936 óta eredetvédelem alatt áll. Három szőlőfajta engedélyezett: a pinot noir, a pinot meuiner és a chardonnay. A XVIII. századi metódus az egész világot meghódította. Champagne a házasítás művészetéről lett világhírű – a kifinomult ízlésű emberek legnagyobb örömére.

Törley pezsgő plakátja, Kép: wikimedia

Magyarországon Törley József és Etyek nevéhez fűződik a pezsgőkészítés hagyományának megteremtése. A külföldről hazatért szakember gyorsan rájött, hogy a főváros szőlőskertjének nevezett vidék adottságaiban erősen hasonlít Champagne-éhoz, ami jó alapot jelent az iparág meghonosításához.

Mindig nagy izgalom kíséri a pezsgőbontást. Kevesen tudják azonban, hogy pontosan 6 felet kell tekerni a dróton a kinyitáshoz. És hogy miért van „gallérja” a pezsgősüvegeknek? A magyarázat rém egyszerű. Egykor kizárólag kézimunka volt a pezsgőkészítés. Az úgynevezett degorzsálás, amikor a seprűt kilőtték az üvegből, nem is sikerülhetett egyformán.A seprű eltávolításakor hol picit több, hol kevesebb nedű maradt az üvegben. De hogy a polcokon jól mutassanak a flaskák, egyszerűen letakarták egy „gallérral”, és így mind egyformának tűnt!Ma is vitáznak a divathóbortok követői, hogy miből illik, vagy miből kell inni a pezsgőt. Kezdetben a kehely alakú poharak vitték prímet, majd jöttek flőték, vagyis a felfelé karcsú, sokszor tölcsér alakú, elegáns ám törékeny típusok. Akkor azt mondták, hogy látványában csodás az ital. Ma már ez is túlhaladott gondolat.Most az a cél, hogy ne csak látványában, hanem ízében is tökéletes élményt nyújtson az ünnepek itala. Szik Mátyás azt mondja, az úgynevezett burgundi poharak a legjobbak a kóstoláshoz. A talpas, felül kissé szűkülő forma tökéletesen kiadja a pezsgő minden ízét, zamatát!

Köszöntsük most egy korty pezsgővel az őszt, a szeptembert, és természetesen a szüretelőket!

Kép: szelfi

Két alkalommal iszom pezsgőt, amikor szerelmes vagyok, és amikor nem! E mondatot Coco Chanelnek, a XX. századi francia elegancia megteremtőjének, a divattervezőnek tulajdonítják. A pezsgő pedig francia honban született! Nálunk kissé mostohán bántak vele az utóbbi évtizedekben, de ma ismét szeretnék életre kelteni a tradicionális pezsgő gyártását, és célul tűzték ki a pezsgőkultúra kiteljesedését is – ez derült ki a Wineglass Sajtóklub résztvevőinek, amikor Budafokon meglátogathatták a Törley Pezsgőpincészetet.   


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.