Champagne csak Champagne-ból jöhet, 1936 óta eredetvédelem alatt áll. Három szőlőfajta engedélyezett: a pinot noir, a pinot meuiner és a chardonnay. A XVIII. századi metódus az egész világot meghódította. Champagne a házasítás művészetéről lett világhírű – a kifinomult ízlésű emberek legnagyobb örömére.
Magyarországon Törley József és Etyek nevéhez fűződik a pezsgőkészítés hagyományának megteremtése. A külföldről hazatért szakember gyorsan rájött, hogy a főváros szőlőskertjének nevezett vidék adottságaiban erősen hasonlít Champagne-éhoz, ami jó alapot jelent az iparág meghonosításához.
Mindig nagy izgalom kíséri a pezsgőbontást. Kevesen tudják azonban, hogy pontosan 6 felet kell tekerni a dróton a kinyitáshoz. És hogy miért van „gallérja” a pezsgősüvegeknek? A magyarázat rém egyszerű. Egykor kizárólag kézimunka volt a pezsgőkészítés. Az úgynevezett degorzsálás, amikor a seprűt kilőtték az üvegből, nem is sikerülhetett egyformán.
Köszöntsük most egy korty pezsgővel az őszt, a szeptembert, és természetesen a szüretelőket!
Két alkalommal iszom pezsgőt, amikor szerelmes vagyok, és amikor nem! E mondatot Coco Chanelnek, a XX. századi francia elegancia megteremtőjének, a divattervezőnek tulajdonítják. A pezsgő pedig francia honban született! Nálunk kissé mostohán bántak vele az utóbbi évtizedekben, de ma ismét szeretnék életre kelteni a tradicionális pezsgő gyártását, és célul tűzték ki a pezsgőkultúra kiteljesedését is – ez derült ki a Wineglass Sajtóklub résztvevőinek, amikor Budafokon meglátogathatták a Törley Pezsgőpincészetet.