Életforma.hu

GASZTRO

Kisasszony drága, malária ellen is igyon pezsgőt!

XIV. Lajos kedvenc itala volt a pezsgő, ő vezette be a pezsgős reggeliket is az udvarban. Nem véletlen, hogy az ital hamarosan a legfelső rétegek egyik kedvelt nedűjévé vált. Manapság sok szállodában kínálnak pezsgőt a reggelihez, szilveszterkor meg pláne! Nálunk is komoly hagyománya van a pezsgőkészítésnek, de mit értünk klasszikus champagne-i eljárás alatt a pezsgők esetében? Most ez is kiderül!

Pezsgős reggeli, Kép: pixabay

Szerte a világon a francia Champagne borvidékén kialakított módszer szerint megszülető, úgynevezett tradicionális készítésű (méthode traditionnelle) pezsgők élvezik a legmagasabb presztízst, és persze árat is. Mindez a munkaigényes, összetett és hosszúra nyúló készítési folyamatnak és az így létrehozható magas minőségnek köszönhető - olvasható a Pezsgő és Aszú sajtóanyagában. Tehát, vegyük sorra az öt legfontosabb lépést!

Madame Pompadour tudta!
Madame Pompadour, Kép wikimedia

XIV. Lajos királyi szerelme, egyben nagyszerű szellemi társa imádta a pezsgőt! Neki tulajdonítják a mondást: „A pezsgő az egyetlen olyan bor, amitől a nő azután is szép marad, hogy ivott belőle.” Hölgyeim, legyen így!

  1. A kiindulópontot a szárazra kierjesztett alapborok kiválasztása és házasítása jelenti. A legtöbb champagne több évjáratból származó alapborok házasításából születik meg annak érdekében, hogy évről évre kiegyenlítetté váljon a minősége, és megfogalmazható legyen az adott pezsgő stílusa. A kiemelkedő évjáratok terméséből ugyanakkor kisebb tételszámban készítenek évjáratos champagne-okat, amelyeket jellemzően hosszabb érlelésnek vetnek alá.
  2. Következhet a második erjesztés. Azért nevezzük ezt második erjesztésnek, mert egy fermentáció már lezajlott annak érdekében, hogy a mustból száraz bor szülessen. A száraz bort az úgynevezett liqueur de tirage-zsal, azaz tirázslikőrrel együtt palackba töltik, majd koronazárral – ilyet használnak a sörösüvegeken is – lezárják. A tirázslikőr cukrot és élesztőt tartalmaz, amely újbóli erjedést indít el a borban.

A második erjesztés célja, hogy a fermentáció melléktermékeként szén-dioxid kerüljön a borba, amely a kívánt buborékokat szolgáltatja. Ezzel párhuzamosan megnő az immár pezsgőnek nevezhető bor alkoholtartalma is.

  1. Ezután következik a tradicionális pezsgőkészítés leghosszabb munkafázisára, a finomseprőn való érlelés. Ehhez lényegében semmi mást nem kell tenni, mint a palackot jó tárolási körülmények között hosszú időre elfektetni.
    Egykori orvosi tétel:
    Kép: pixabay

    Szakértők szerint volt egy pontosabban be nem határolt időszak, amikor az orvosok állították, hogy a pezsgő buborékai gyógyítják a maláriát! A gyógyulási eredményekről még nem kaptunk hírt!

  2. A pezsgőnket természetesen nem szeretnénk úgy inni, hogy abban az elhalt élesztő után maradt üledék úszkáljon, ezért a következő fontos lépés a degorzsálás, a seprő eltávolítása a palackból. Ezért az üledéket a pezsgősüveg nyakába rázzák, ami hosszú hónapokig is eltarthat, és sok helyen még ma is kézzel végzik!
  3. A degorzsálás folyamatának végén lefagyasztják az üveg nyakát, így könnyedén eltávolíthatóvá válik az oda került üledék. Ezután a hiányzó folyadékmennyiséget pótolni kell. Ilyenkor állítják be a végső cukortartalmat az úgynevezett expedíciós likőr felhasználásával, ami bor és cukor oldatát jelenti.
    Napoleon tragédiája
    Napóleon, Foto: wikimedia

    Hadtörténészek szerint Napóleon gyerekkorától kezdve ivott a csaták előtt pezsgőt. Kivétel csak egy volt! Nem hiszed, de Waterloonak nevezzük ma is ezt a csatamezőt!

Bár manapság divatosnak számítanak a brut nature/brut zero/ultra brut/nature/zéro dosage tételek, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak cukrot, sok pezsgőszakértő egyetért abban, hogy néhány gramm cukor hozzáadása meghosszabbítja az ital élettartamát, a végeredményt pedig élvezetesebbé teszi.

Nos, ezeket döntsétek el Ti, és koccintsatok egy jót a - remélhetőleg - szerencsés, és boldog 2017-re!!!

Ezek ma a legjobb magyar pezsgők
A Winelovers vaktesztjén idén szinte az összes hazai méthode traditionelle, azaz hagyományos champagne-i eljárással készült pezsgő megmérettetett. A 22 versenyző közül egy tízfős szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. Sopron és Etyek domborítottak! Na, ezt olvasd el, nehogy késő legyen!

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.