Életforma.hu

GASZTRO

Nem csinálódik, hanem születik - ilyen az igazán jó bor

Frissen erjedt borok, buborékok, ünnepi hangulat, sok-sok jó kedélyű, borászttal foglalkozó ember egy kupacban - másodszor rendezett nagyon jól sikerült sajtóbemutatót Budapesten az év új boraiból a Dél-Balatoni borvidéknek a Wineglassn Sajtóklub. Ezúttal a Kaluzál téri vásárcsarnok egyik étterme adott otthont a kóstolónak. Nemcsak a könnyedebb, már lepalackozott friss borokat ízlehettük meg, hanem a későbbi, úgynevezett nagy borok - idézőjelben - bébi formáját is is megkóstolhattuk.  

Dél-Balaton szőlői, Kép: Furmint Photo

Kevés ember mondhatja el magáról ma Magyarországon, hogy az alkotókon kívül először kóstolhat meg egy új hazai pezsgőt!

Kóstolóm, Kép: selfi

Nos, ez a tisztesség engem ért, és rendkívül büszke is vagyok rá!!! Az Ikon Pincészet 100 % Pinot Noirból, 13,5 %-os alkoholtartalmú pezsgője azonnal lenyűgözött!, kicsit úgy is érzem, hogy egy picit a kersztmamája lettem! A nedü az osztrák Szigeti Pincészetben nyerte el végső arculatát - hiszen a két család rég igazán bennsőséges kapcsolatokat ápol.

Már hagyománya van a borvidéken a különböző habzóboroknak. Még 1965-ben a Balatonboglári Állami Gazdaságban töltötték le az első gyöngyözőbort Magyarországon. A rendszerváltás után, 1990-ben alapították meg a főleg a pezsgőiről ismert Garamvári Szőlőbirtokot, ami mellé aztán felzárkózott a borvidék, és most már évről évre egyre több borászat készít buborékos borokat.

- Ma már szinte megszokott, hogy minden borászatnál van gyöngyözőbor, és egyre többen készítenek tradicionális pezsgőt is. A sok tematikus kóstoló és műhelymunka eredményeképpen az itteni borászoknak világos képük van arról, milyen az ideális dél-balatoni buborékos bor. Nem Champagne-t akarjuk utánozni, az itteni adottságok és a szőlőfajták változatossága miatt nem is lehetne. Van, aki rajnai rizlingből készít pezsgőt, pinot blanc-ból vagy furmintból, a saját, idén debütált brut rosénk pinot noir és királyleányka házasítása. A borvidékünknek pont a sokszínűsége az erőssége – foglalta össze a tapasztalatait Bujdosó Ferenc, a Dél-Balatoni borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Márton-nap után, de még karácsony előtt kóstolhattuk meg a Dél-Balaton idei gyöngyszemeit. A vidék számos szőlőfajtának ad otthont, és ott is erőteljesen felértékelődött az utóbbi időkben a biogazdálkodás.

Kép: László Márta

Az igazán jó bor nem csinálódik, hanem születik - mondta egy híres magyar sommelier az egyik legifjabb dél-balatoni borászat munkatársainak a napoknban,

Mustáros céklaleves karamellizált szőlővel
Forrón, langyosan és hidegen is isteni ez a céklaleves – mondja Bodrogi Eszter, aki ezt varázsolta elénk a nagygombosi rozék kísérőjeként, és persze mondanom sem kell, hogy a must és a szőlő is Nagygombosról érkezett.

ahol már pont e bigazdálkodás szellemében dolgoznak. A balatonkersztúri Rubin Borászat 2017-ben palackozott először, de már most rendkívül ígéretesnek tűnnek biometrikus művelésű szőlőskertjeik. 2018-as irsai olivérük egyelőre meglepően egyszerű, de a pinot noir rozé egyszerűen remek! Igazi, nyáresti, balatoni naplementéhez illő kényeztetés.

Kép: László Márta

Általában százaz borokkal kényztet a Rádpusztai Szőlőbirtok. Az ott készült chardonnay, és rajnai rizling igazán jól illik egy vadpörkölthöz, de ha például jövőre esküvőt szerveznék, rendelnék belőle a bulira!

Fácánhoz szürkebarátot, kékfrankos rozét a vörös húsokhoz ajánlott a borvidék titkára, Bor Norbertné, aki egyben az Országh pincészetet is képviselte. A kóstoló után már rögtön azt javasolta, hogy feltétlenül ízleljem meg a Pócz Pincészet savignon blanc-ját is, és nem csalódtam!

Pócz borok, Kép: László Márta

2018 a Kokas hegyen kicsit hűvösebb volt, mint máshol az országban, de ez jót tett ennek a jó zamatú, elegáns, ünnepi asztalra illő bornak. Jó szívvel ajánlható sonkás, tejszínes, olaszos ételekhez, de a sültek, konfitált tarják, szárnyasok és a gesztenye is a barátok közé sorolható.

Világszerte megfigyelhető trend, hogy a fogyasztók keresik a gyümölcsös, könnyed borokat, habzó- és gyöngyözőborokat, továbbá a pezsgőket is. Az évjárattól függetlenül minden évben figyelni kell arra, hogy az optimális savtartalom mellett a borvidékre jellemző gyümölcsösség is megmaradjon, de ez már évek óta így működik a Dél-Balatonon.

Dél-balatoni szőlő, Kép: Furmint Photo

- Az idén már július végén elkezdtük a szüretet, szeptember elejére szinte az összes fehér szőlőt leszedtük, nemcsak a pezsgőalapokat. A szokásos fajtákból készítettünk idén alapbort: chardonnay, pinot noir, pinot blanc és furmint, utóbbinak ez lesz a második évjárata a lellei dűlőből. Különösen kritikus volt ebben az évben a megfelelő savszint eltalálása, de elégedettek vagyunk, egyelőre kiváló évjáratnak tűnik az idei - árulta el Baranyai Péter, a Garamvári Szőlőbirtok borásza.

Dél-balatoni bor, Kép: Furmunt Photo

Enyhén indult az év a Dél-Balatonon, a tél a megszokotthoz képest szinte meleg volt, majd márciusban a váratlan hóesés és fagy pár szőlőfajtát ugyan megrongált, de szerencsére komoly károk nem keletkeztek a borvidéken. Áprilisban a különös meleg volt meglepő, a májusi virágzás pedig már előrevetítette a korai szüretet is. A nyári szárazság és hőség okot adott az izgalmakra, de a szőlők gyorsan és szépen értek a borvidéken, és szerencsére a sav sem ment le. Július végére bebizonyosodott, hogy tényleg nagyon korai szüret lesz a borvidéken, olyan, amilyen talán még soha nem volt, már a hónap végén elkezdődött a korai fajták szedése a kánikulában. Kótoljátok meg Ti is az idei különlegességeket! Válogassatok borokat az ünnepekre! Egészségetekre!

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.