Életforma.hu


Tiszta krimi: egy 24 fejű sárkánynak köszönhetjük a Balatont!

Tiszta krimi: egy 24 fejű sárkánynak köszönhetjük a Balatont! 

Tudtad, hogy valaha egy 24 fejű sárkány élt a Bakonyban, aki igen jó ízlésű, ám nagyon falánk volt? Nos, erre is fény derül február utolsó napján Balatonfüreden, a Kisfaludy strand parkolójában, ahol 16 híres balatoni étterem séfje süt-főz. A GasztroPiknik ingyenes borkóstolóján mutatják be a régió új közösségi borát. A gyerekek pedig sárkányeledelt is készíthetnek Füred Kapitány segítségével. Szóval télen is el kell menni a Balatonra!
Határtalan bortúrára Bács-Kiskunban

Határtalan bortúrára Bács-Kiskunban 

Másodjára is nagy sikerrel zajlott le a Bács-Kiskun megyei bormustra, ahol a vidék legkiválóbb borászai, pincészetei kapnak lehetőséget, hogy bemutassák a Duna-Tiszta közének legjobb borait. Idén is kóstoló és közönségszavazás döntötte el, ezek közül melyik legyen a Bormustra bora. Az egyik kecskeméti hotelben megtartott rendezvényen jótékonysági borárverést is szerveztek, amivel a licitálók a csángó gyerekek továbbtanulását támogatták.
„A szekszárdi kadarka vígan megy a garatra”

„A szekszárdi kadarka vígan megy a garatra” 

Igazi sikertörténet a Szekszárdi Palack. Hároméves egyeztetés után 2015-ben készült el az első, amibe kizárólag a vidék kiemelt borfajtáit: a szekszárdi bikavért, a kékfrankost és a kadarkát töltötték, és töltuk ma is. A környék gazdái a burgundi típusú palackot választották hozzá, lévén, hogy az említett borok az eleganciáról, a gyümölcsösségről, a fűszerességről szólnak. Ebből kaptunk ízelítőt a napokban a Société Budapestben.
Tudsz te egyáltalán sört inni?

Tudsz te egyáltalán sört inni? 

Legalább olyan fontos a sörkóstolás tudományába belekóstolni, mint magába a sörbe! Mára nálunk i s a sörkészítés a gasztronómia fontos részévé vált. Olyan magyar sörök születtek a hazai piacon az elmúlt három-négy évben, amelyek az ír, a cseh és az amerikai piacon is szenzáció sikert arattak. Te melyiket ismered?
Megnyaljuk mind a tízet!

Megnyaljuk mind a tízet! 

Soha nem volt még annyi food truck egy helyen az Magyarországon, mint az idei Nemzetközi Street Food Fesztiválon. Szeptember 21-én és 22-én majd 80 kocsi települ ki az Andrássy-ra, az Operától a Bajcsi-Zsinlinszky útig, hogy 14 ország konyháját mutassa be a közönségnek.
Pezsgőt a cipőből? Még ez is lehet!

Pezsgőt a cipőből? Még ez is lehet! 

Húsvét hétfőn egy igazi frissítő újdonság kezdődik a pezsgőkedvelők legnagyobb örömére! Az italvilág Ferrarija, a champagne mutatkozik be többféle formában az elegancia, a luxus és a kuriózumok kedvelőinek – mert a champagne ma már igazi életérzés.
Vincelléres, sokszínű Sopron

Vincelléres, sokszínű Sopron 

Egy jópofa fanatizmus és őrület kell ahhoz, hogy valaki helyt tudjon állni egy ilyen szerelemben. Ezt Molnár Tibor borász mondta nemrég a Wineglass Sajtóklubjában. A Vincellér Ház egyik több évtizedes múlttal rendelkező soproni pincészetének második generációhoz tartozó tagja a közelmúltban saját névvel lépett piacra. A csupa érdekesség között van például a hosszan héjon tartott, majdnem narancsos zöld veltelini vagy a spontán erjesztett zweigelt. Kalandos boros utazás jön!
Indul a sörkarnevál

Indul a sörkarnevál 

Negyedszer rendezik meg a folyékony kenyér legnagyobb ünnepét. A Gellért Szállóban február 15-16-17-én csapra verhetjük a legjobb hazai és a külhoni söröket. Mintegy százféle izgalmas ízvilággal ismerkedhetünk meg. 
Nem csinálódik, hanem születik - ilyen az igazán jó bor

Nem csinálódik, hanem születik - ilyen az igazán jó bor 

Frissen erjedt borok, buborékok, ünnepi hangulat, sok-sok jó kedélyű, borászttal foglalkozó ember egy kupacban - másodszor rendezett nagyon jól sikerült sajtóbemutatót Budapesten az év új boraiból a Dél-Balatoni borvidéknek a Wineglassn Sajtóklub. Ezúttal a Kaluzál téri vásárcsarnok egyik étterme adott otthont a kóstolónak. Nemcsak a könnyedebb, már lepalackozott friss borokat ízlehettük meg, hanem a későbbi, úgynevezett nagy borok - idézőjelben - bébi formáját is is megkóstolhattuk.  
Hogyan kóstoljunk whiskyt?

Hogyan kóstoljunk whiskyt? 

Mit tudhatunk meg a whiskyről a színe alapján? Mennyire dugjuk bele az orrunkat a pohárba? Jéggel vagy jég nélkül érdemes kérnünk a whiskyt? Dave Francis, az Edrington nemzetközi nagykövete igazán hasznos tanácsokat adott az idei Whisky Show résztevőinek, melyekkel még a kezdők is bármilyen eseményen megállhatják a helyüket. Az alábbi összefoglalóban az is kiderül, hogy a nők miért ügyesebbek a whisky kóstolásban, mint a férfiak.

Ahol a sörben az igazság 

Megkezdődött a kisüzemi sörfőzdék sörversenye és sörmustrája a Diósgyőri várban. Szombat estig negyven magyar társaság  nyolcvan sörét kóstolhatjuk meg, de színesíti a palettát, hogy idén már hét országból 86 főzde is elküldte több mint 300 sörét a megmérettetésre.

Amikor a sörmesternek új gyereke születik... 

Kísérleteztek, végül a próbafőzések után a sörivókra bízták a döntést! Így született meg a Pale Ale. A legnagyobb hazai sörgyár új, kellemesen kesernyés italának ízvilágát három különleges komló hozzáadásával alakították ki, csodás színét pedig a bajor malátának köszönhetjük.

Ha február, akkor furmint! 

Ismét egy egész hónapot szentelnek a borkedvelők az egyik legkiemelkedőbb Kárpát-medencei szőlőfajtának tartott furmintnak. Februárban azonban nemcsak a különféle eseményeken, hanem egyre több étterem borlapján is találkozhatnak a fajtával az érdeklődők, mindenkinek érdemes megkóstolnia!

November a vörösöké 

Hatvan hazai kiállító majd 200 bora fogadja november 18-án a bordeaux-i szőlőfajták borainak szerelmeseit a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján. A sétáló kóstolón kívül a Borkollégium pop-up school előadásai, és a Csúcsborok Termében további 30 különleges magyar tétel várja az érdeklődőket. Aki pedig arra kíváncsi, hogy Bordeaux miért stabil etalon a világ borfogyasztóinak körében, most két exkluzív borsort is végigkóstolhat, hogy megtudja.

Isteni lesz ez az évjárat a Dél-Balatonon - itt a nagy BUMM! 

Valamivel kevesebb a termés, a tavalyinál, de a minősége CSÚCS - egybehangzóan ezt állították 2017-ről a dél-balatoni borászok, akik épp Márton-nap előtt tartottak kóstolót Budapesten. A szakmai közönség elismerően szólt a tartályokból és hordókból frissen kikerült újborokról. Már most markánsan érezhető, hogy ezt az évjáratot még sokig emlegetjük! 

Csapjunk bele a sóletba! 

Idén harmadszor rendezik meg a szabadtéri Sóletfesztivált a fővárosban az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség. A kóser ételeket kínáló népszerű gasztronómiai esemény augusztus 27-én vasárnap 11-21 óra közt vár minden érdeklődőt a VII., Kazinczy utca Király utca és Wesselényi utca közti szakaszán.

Hegynek föl a Badacsonyi Tekergő 

Vízitaxival jöttél? Tekeregj tovább ingyenes buszunkkal! A kikötőtől indulunk, a hegy tetejéig meg sem állunk! Útközben bejárjuk Badacsony legjobb helyeit! Szállj fel a BADACSONYI TEKERGŐre! Nemcsak pompás borok és ételek várnak Rátok, de az a páratlan kilátás a Balatonra! Az egészen káprázatos! Ne hagyd ki! 

Most nagy durranás jön! 

Június második szombatja a pezsgőrajongók piros betűs ünnepe lesz! A Winelovers Pezsgő Június Nagykóstolón Magyarországon még sosem látott buborékos választékkal találkozhatnak a vendégek. Nem csupán a kóstolható tételek száma, de azok változatossága és minősége is lenyűgöző: több mint 30 magyar és 40-nél is több nemzetközi pincészet több mint 150 pezsgője, gyöngyöző- és habzóbora várja a látogatókat 2017. június 10-én, a Corinthia Hotel Budapest termeiben a nagy kóstolón.

Ámulj! Ezek az idei legjobb sörkorcsolyák! 

Pályázatot hirdetett a Magyar Sörgyártók Szövetsége a Sör Világnapján, hogy megtalálja azokat a sörkorcsolyákat, amelyek jól illeszkednek a modern magyar gasztronómiába, hazai, jó minőségű alapanyagokból, könnyedén elkészíthetőek, és méltó kíséretet adnak a vele megivott söröknek. A felhívásra összesen 49 pályázat érkezett, 30 vidékről, 19 pedig a fővárosból.

Spicc nélküli kirándulás a Vödörvölgybe 

A XIV. századból származik az első bejegyzés a pálinkáról. Károly Róbert feleségét, Erzsébetet gyógyították vele. Az élet vizének, aqua vitae-nek nevezték a nemesi nedűt. Ma jobbnál jobb pálinkák születnek a hazai pálinkaversenyeken. Sokszoros díjazott a Csalló Pálinka Manufaktúra, egy családi vállalkozás is. A Vödör-völgyben hamisítatlan kisüsti készül!       

Kóstold meg Gyenesdiást! 

Öt helyi vendéglátóhely fogott össze: a tavaszi Nyitott Balaton idején immár második alkalommal invitálják a hagyományos ízekre és kulináris élményekre vágyókat Gyenesdiásra. A Somogyi Zoltán Max helyi gasztroblogger és a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület által szervezett Gyenesi Íz-lelő programon a vendégek maguk választhatják ki, hogy a csak erre a napra készített, italokkal együtt kínált kóstoló menükből melyik két étterem kínálatát ízlelik meg.

Bíbor buli Pécsett! 

Szinte minden borfajtának rendeznek versenyeket világszerte, Pécs immár negyedik éve házigazdája a Baranyában rendkívül elterjedt és közkedvelt portugieser (vagy régi nevén kékoportó) nemzetközi versenynek. A Portugieser du Monde-ra szinte minden közép-európai országból érkeznek nevezések és a közönség is megkóstolhatja a legjobbakat április 2-án a Zsolnay Negyedben.

150 bordói Budapesten 

Másodszor kapnak főszerepet Budapesten a világ legnépszerűbb szőlőfajtái. A Bordó Blend Nagy Bordói Kóstolón a cabernet sauvignon, a cabernet franc, valamint a merlot, és ezek házasításai állnak majd a középpontban november 21-én. 

Bemutatkozik Olivér és a Király leánykája! 

Nincs programod hétvégére? Kóstolgass Bujdosó-féle újborokat a hétvégén Szentendrén. Az idei év első kortyait a skanzenben mutatja be a család nagyközönségnek.