Kóstoló cikkek

Tiszta krimi: egy 24 fejű sárkánynak köszönhetjük a Balatont!
Tudtad, hogy valaha egy 24 fejű sárkány élt a Bakonyban, aki igen jó ízlésű, ám nagyon falánk volt? Nos, erre is fény derül február utolsó napján Balatonfüreden, a Kisfaludy strand parkolójában, ahol 16 híres balatoni étterem séfje süt-főz. A GasztroPiknik ingyenes borkóstolóján mutatják be a régió új közösségi borát. A gyerekek pedig sárkányeledelt is készíthetnek Füred Kapitány segítségével. Szóval télen is el kell menni a Balatonra!

Határtalan bortúrára Bács-Kiskunban
Másodjára is nagy sikerrel zajlott le a Bács-Kiskun megyei bormustra, ahol a vidék legkiválóbb borászai, pincészetei kapnak lehetőséget, hogy bemutassák a Duna-Tiszta közének legjobb borait. Idén is kóstoló és közönségszavazás döntötte el, ezek közül melyik legyen a Bormustra bora. Az egyik kecskeméti hotelben megtartott rendezvényen jótékonysági borárverést is szerveztek, amivel a licitálók a csángó gyerekek továbbtanulását támogatták.

„A szekszárdi kadarka vígan megy a garatra”
Igazi sikertörténet a Szekszárdi Palack. Hároméves egyeztetés után 2015-ben készült el az első, amibe kizárólag a vidék kiemelt borfajtáit: a szekszárdi bikavért, a kékfrankost és a kadarkát töltötték, és töltuk ma is. A környék gazdái a burgundi típusú palackot választották hozzá, lévén, hogy az említett borok az eleganciáról, a gyümölcsösségről, a fűszerességről szólnak. Ebből kaptunk ízelítőt a napokban a Société Budapestben.

Tudsz te egyáltalán sört inni?
Legalább olyan fontos a sörkóstolás tudományába belekóstolni, mint magába a sörbe! Mára nálunk i s a sörkészítés a gasztronómia fontos részévé vált. Olyan magyar sörök születtek a hazai piacon az elmúlt három-négy évben, amelyek az ír, a cseh és az amerikai piacon is szenzáció sikert arattak. Te melyiket ismered?

Megnyaljuk mind a tízet!
Soha nem volt még annyi food truck egy helyen az Magyarországon, mint az idei Nemzetközi Street Food Fesztiválon. Szeptember 21-én és 22-én majd 80 kocsi települ ki az Andrássy-ra, az Operától a Bajcsi-Zsinlinszky útig, hogy 14 ország konyháját mutassa be a közönségnek.

Pezsgőt a cipőből? Még ez is lehet!
Húsvét hétfőn egy igazi frissítő újdonság kezdődik a pezsgőkedvelők legnagyobb örömére! Az italvilág Ferrarija, a champagne mutatkozik be többféle formában az elegancia, a luxus és a kuriózumok kedvelőinek – mert a champagne ma már igazi életérzés.

Vincelléres, sokszínű Sopron
Egy jópofa fanatizmus és őrület kell ahhoz, hogy valaki helyt tudjon állni egy ilyen szerelemben. Ezt Molnár Tibor borász mondta nemrég a Wineglass Sajtóklubjában. A Vincellér Ház egyik több évtizedes múlttal rendelkező soproni pincészetének második generációhoz tartozó tagja a közelmúltban saját névvel lépett piacra. A csupa érdekesség között van például a hosszan héjon tartott, majdnem narancsos zöld veltelini vagy a spontán erjesztett zweigelt. Kalandos boros utazás jön!

Indul a sörkarnevál
Negyedszer rendezik meg a folyékony kenyér legnagyobb ünnepét. A Gellért Szállóban február 15-16-17-én csapra verhetjük a legjobb hazai és a külhoni söröket. Mintegy százféle izgalmas ízvilággal ismerkedhetünk meg.

Nem csinálódik, hanem születik - ilyen az igazán jó bor
Frissen erjedt borok, buborékok, ünnepi hangulat, sok-sok jó kedélyű, borászttal foglalkozó ember egy kupacban - másodszor rendezett nagyon jól sikerült sajtóbemutatót Budapesten az év új boraiból a Dél-Balatoni borvidéknek a Wineglassn Sajtóklub. Ezúttal a Kaluzál téri vásárcsarnok egyik étterme adott otthont a kóstolónak. Nemcsak a könnyedebb, már lepalackozott friss borokat ízlehettük meg, hanem a későbbi, úgynevezett nagy borok - idézőjelben - bébi formáját is is megkóstolhattuk.

Hogyan kóstoljunk whiskyt?
Mit tudhatunk meg a whiskyről a színe alapján? Mennyire dugjuk bele az orrunkat a pohárba? Jéggel vagy jég nélkül érdemes kérnünk a whiskyt? Dave Francis, az Edrington nemzetközi nagykövete igazán hasznos tanácsokat adott az idei Whisky Show résztevőinek, melyekkel még a kezdők is bármilyen eseményen megállhatják a helyüket. Az alábbi összefoglalóban az is kiderül, hogy a nők miért ügyesebbek a whisky kóstolásban, mint a férfiak.
Ahol a sörben az igazság
Megkezdődött a kisüzemi sörfőzdék sörversenye és sörmustrája a Diósgyőri várban. Szombat estig negyven magyar társaság nyolcvan sörét kóstolhatjuk meg, de színesíti a palettát, hogy idén már hét országból 86 főzde is elküldte több mint 300 sörét a megmérettetésre.
Amikor a sörmesternek új gyereke születik...
Kísérleteztek, végül a próbafőzések után a sörivókra bízták a döntést! Így született meg a Pale Ale. A legnagyobb hazai sörgyár új, kellemesen kesernyés italának ízvilágát három különleges komló hozzáadásával alakították ki, csodás színét pedig a bajor malátának köszönhetjük.
Ha február, akkor furmint!
Ismét egy egész hónapot szentelnek a borkedvelők az egyik legkiemelkedőbb Kárpát-medencei szőlőfajtának tartott furmintnak. Februárban azonban nemcsak a különféle eseményeken, hanem egyre több étterem borlapján is találkozhatnak a fajtával az érdeklődők, mindenkinek érdemes megkóstolnia!
November a vörösöké
Hatvan hazai kiállító majd 200 bora fogadja november 18-án a bordeaux-i szőlőfajták borainak szerelmeseit a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján. A sétáló kóstolón kívül a Borkollégium pop-up school előadásai, és a Csúcsborok Termében további 30 különleges magyar tétel várja az érdeklődőket. Aki pedig arra kíváncsi, hogy Bordeaux miért stabil etalon a világ borfogyasztóinak körében, most két exkluzív borsort is végigkóstolhat, hogy megtudja.
Isteni lesz ez az évjárat a Dél-Balatonon - itt a nagy BUMM!
Valamivel kevesebb a termés, a tavalyinál, de a minősége CSÚCS - egybehangzóan ezt állították 2017-ről a dél-balatoni borászok, akik épp Márton-nap előtt tartottak kóstolót Budapesten. A szakmai közönség elismerően szólt a tartályokból és hordókból frissen kikerült újborokról. Már most markánsan érezhető, hogy ezt az évjáratot még sokig emlegetjük!
Csapjunk bele a sóletba!
Idén harmadszor rendezik meg a szabadtéri Sóletfesztivált a fővárosban az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség. A kóser ételeket kínáló népszerű gasztronómiai esemény augusztus 27-én vasárnap 11-21 óra közt vár minden érdeklődőt a VII., Kazinczy utca Király utca és Wesselényi utca közti szakaszán.
Hegynek föl a Badacsonyi Tekergő
Vízitaxival jöttél? Tekeregj tovább ingyenes buszunkkal! A kikötőtől indulunk, a hegy tetejéig meg sem állunk! Útközben bejárjuk Badacsony legjobb helyeit! Szállj fel a BADACSONYI TEKERGŐre! Nemcsak pompás borok és ételek várnak Rátok, de az a páratlan kilátás a Balatonra! Az egészen káprázatos! Ne hagyd ki!
Most nagy durranás jön!
Június második szombatja a pezsgőrajongók piros betűs ünnepe lesz! A Winelovers Pezsgő Június Nagykóstolón Magyarországon még sosem látott buborékos választékkal találkozhatnak a vendégek. Nem csupán a kóstolható tételek száma, de azok változatossága és minősége is lenyűgöző: több mint 30 magyar és 40-nél is több nemzetközi pincészet több mint 150 pezsgője, gyöngyöző- és habzóbora várja a látogatókat 2017. június 10-én, a Corinthia Hotel Budapest termeiben a nagy kóstolón.
Ámulj! Ezek az idei legjobb sörkorcsolyák!
Pályázatot hirdetett a Magyar Sörgyártók Szövetsége a Sör Világnapján, hogy megtalálja azokat a sörkorcsolyákat, amelyek jól illeszkednek a modern magyar gasztronómiába, hazai, jó minőségű alapanyagokból, könnyedén elkészíthetőek, és méltó kíséretet adnak a vele megivott söröknek. A felhívásra összesen 49 pályázat érkezett, 30 vidékről, 19 pedig a fővárosból.
Spicc nélküli kirándulás a Vödörvölgybe
A XIV. századból származik az első bejegyzés a pálinkáról. Károly Róbert feleségét, Erzsébetet gyógyították vele. Az élet vizének, aqua vitae-nek nevezték a nemesi nedűt. Ma jobbnál jobb pálinkák születnek a hazai pálinkaversenyeken. Sokszoros díjazott a Csalló Pálinka Manufaktúra, egy családi vállalkozás is. A Vödör-völgyben hamisítatlan kisüsti készül!
Kóstold meg Gyenesdiást!
Öt helyi vendéglátóhely fogott össze: a tavaszi Nyitott Balaton idején immár második alkalommal invitálják a hagyományos ízekre és kulináris élményekre vágyókat Gyenesdiásra. A Somogyi Zoltán Max helyi gasztroblogger és a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület által szervezett Gyenesi Íz-lelő programon a vendégek maguk választhatják ki, hogy a csak erre a napra készített, italokkal együtt kínált kóstoló menükből melyik két étterem kínálatát ízlelik meg.
Bíbor buli Pécsett!
Szinte minden borfajtának rendeznek versenyeket világszerte, Pécs immár negyedik éve házigazdája a Baranyában rendkívül elterjedt és közkedvelt portugieser (vagy régi nevén kékoportó) nemzetközi versenynek. A Portugieser du Monde-ra szinte minden közép-európai országból érkeznek nevezések és a közönség is megkóstolhatja a legjobbakat április 2-án a Zsolnay Negyedben.
150 bordói Budapesten
Másodszor kapnak főszerepet Budapesten a világ legnépszerűbb szőlőfajtái. A Bordó Blend Nagy Bordói Kóstolón a cabernet sauvignon, a cabernet franc, valamint a merlot, és ezek házasításai állnak majd a középpontban november 21-én.
Bemutatkozik Olivér és a Király leánykája!
Nincs programod hétvégére? Kóstolgass Bujdosó-féle újborokat a hétvégén Szentendrén. Az idei év első kortyait a skanzenben mutatja be a család nagyközönségnek.