Életforma.hu

GASZTRO

Vincelléres, sokszínű Sopron

Egy jópofa fanatizmus és őrület kell ahhoz, hogy valaki helyt tudjon állni egy ilyen szerelemben. Ezt Molnár Tibor borász mondta nemrég a Wineglass Sajtóklubjában. A Vincellér Ház egyik több évtizedes múlttal rendelkező soproni pincészetének második generációhoz tartozó tagja a közelmúltban saját névvel lépett piacra. A csupa érdekesség között van például a hosszan héjon tartott, majdnem narancsos zöld veltelini vagy a spontán erjesztett zweigelt. Kalandos boros utazás jön!

Molnár Tibor borkóstolóján többször is foglalkozott a klímaváltozással! Például 2017-ben rendkívül kényelmesen szüreteltek. 2018-ban viszont össze-vissza ment minden. A tervezés ellenére egybeesett a különböző szőlők érési ideje.

Az édesapjától örökölt ültetvények különböző területeteken fekszenek. Fertőszentmiklós környékén például  átlagos, kontinentális az éghajlat, de Kópháza környéke már kicsit esősebb. Balf és Fertőrákos között találhatók a legmelegebb dűlők, az ott termő szőlőből még aszú jellegű bor is készíthető. A szakember hozzátette, hogy az utóbbi években a térségben a picit hűvösebb dűlőknek megnőtt az ázsiója. A kékfrankos jó 20 éve még egy vékony ízvilágú, „semmilyenke” bor volt, ma már az előkelő kategóriába tartozik, ami pont a klímaváltozásnak köszönhető.Ausztriában  tanult az egyébként vendéglátós és szállodaszakos közgazdász. Mint elmondta, ott tényleg véresen komolyan veszik a borkészítést. Fele részben uniós támogatással  kérnek fel  francia szakértőket tanácsadásra, és minden mondatot szentírásként vesznek. Nem bírálják felül egyetlen pontját sem, és ennek köszönhető, hogy szomszédaink bortermelése az utóbbi években új pályára állt, és valóban az élvonalba verekedte  magát.

Molnár Tibor szerint erre a precizitásra kell törekedni nálunk is, ha minőséget szeretnénk előállítani, és ezt vezette be saját pincészetében is. Ráadásul ma Magyarországon nemcsak kiváló borásznak kell lennie annak, aki ezzel szeretne foglalkoznia, hanem ugyanúgy kell érteni a marketing-költségekhez, mint a villanyszámlához.

Folyton változik a világ ízlése, a bornál nagyjából 20 évenként tapasztalható komolyabb igényváltás.  Molnár Tibor szerint mára kicsit visszaesett a rozé iránti érdeklődés, és lassan inkább a fehérek iránt nő a kereslet.Folyton változik a világ ízlése, a bornál nagyjából 20 évenként tapasztalható komolyabb igényváltás.  Molnár Tibor szerint mára kicsit visszaesett a rozé iránti érdeklődés, és lassan inkább a fehérek iránt nő a kereslet.

Képzeljünk el egy gyönyörű kilátást a Fertő-tóra, és már a szánkban érezzük a pincészet Vincellér 2018-as Soproni Zenitjét. Előző évben nem kellett kapkodni a szürettel, a javarészt 30 éves öreg tőkék érett ízeket küldtek. Visszafogottabb az illat- és aromavilága, de bámulatos.Légiesen könnyű bor lett a 2018-as Vicellér Soproni Kékfrankos rozé. Színében és illatában is elegáns bor, ami tökéletesen visszaadja Sopron és környékének sokszínűségét.

Kihívásokkal teli év volt: ezt mondják a borászok arra, amikor semmi nem sikerül, amit az időjárás még derekasan meg is fejel. A 2014-es Molnártiti Soproni Kékfrankos rozé éppen ebbe a kategóriába tartozik, ami véleményem szerint szenzációsan sikerült, mondjuk úgy, a kézműves ágazat extrém terméke. Vagy valaki nagyon kedveli, vagy idegenkedik tőle. Molnár Tibor szerint ezt a bort nem szabad hűteni, különben nem jönnek ki jól a gránátalmás, érett ízek.Fizzi Miska az elnevezése a 2017-es gyöngyöző bornak. Gyönyörű rozé! Imádják a hölgyek, a fesztiválozók, és az sem véletlen, hogy vezető japán borkereskedők jöttek el érte! Nemcsak megkóstolták, de a rájuk jellemző alapossággal kicsi, steril zacskóban talajmintát is vettek, sőt, egy drónnal a környéket is végigpásztázták. El voltak ragadtatva!

Szintén imádják a japán vevők a 2014-es Molnártiti Selection Soproni Zweigeltet. A már említett 2014-es esztendő megint! Isteni, de nemcsak a gyönyörű színe miatt kell megkóstolni ezt a nagyszerű bort!

Jegyzeteimben „NAGYON FINOM” megjegyzéssel külön bekereteztem a 2015-ös Vincellér  Soproni Kékfrankost! 2011-ben telepített bioművelésű tőkéken termett. Kitűnő volt az évjárat, színe mint a rubinté. Két évig várta sorsát tölgyfahordóban. Szép, kerek, gyümölcsös ízeiben ott a meggy, a borsosság, a fűszeresség.Végül egy igazi meglepetés, a 2018-as Vincellér Zöldike fehér must. 2010 óta foglalkoznak külön must készítéssel, mert megnőtt rá az igény. Különösen divatba jött a bor alapú koktélok világában. Legnagyobb vásárlójuk az olasz specialitásairól híres Gianni étterme.

Különc borvidék könyvborító, Kép: László Márta

A Wineglass Sajtóklub borkóstolóján találkoztam ezzel a gyönyörű könyvvel! Horváth Ferenc újságíró, a Soproni Téma főszerkesztője írta, a legtöbb fotót Filep István, az MTI munkatársa készítette. A kötet először 2005-ben jelent meg, de világörökségi területen azóta annyi minden történt, annyi fiatal borász tette le a névjegyét, hogy át kellett dolgozni azt. Aki belelapoz, egy nagyon izgalmas világba csöppen, és biztos kedvet kap egy soproni kékfrankoshoz!   

Molnár Tibor és pincészete szerintem annak köszönheti sikerét, hogy következetesen dolgozik. Nemcsak a piaci igényeket figyeli, hanem a házon belüli, azaz a szőlészeti-pincészeti technológiák szigorú betartását és betartatását. …Hiszen gondoljunk csak bele: ha az osztrákok nem így álltak volna hozzá a borászathoz, nem itt tartanának! Ma már nem is jönnek át Sopronba egy pohár borra! Ebben persze a hazai piac védelme is benne van – no meg az osztrák minőség!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.