Életforma.hu

GASZTRO

Ahol a sörben az igazság

Megkezdődött a kisüzemi sörfőzdék sörversenye és sörmustrája a Diósgyőri várban. Szombat estig negyven magyar társaság  nyolcvan sörét kóstolhatjuk meg, de színesíti a palettát, hogy idén már hét országból 86 főzde is elküldte több mint 300 sörét a megmérettetésre.

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete huszonkét éve minden második évben megrendezi nemzetközi sörversenyét. Ezalatt az időszak alatt a hagyományosan a Miskolcon tartott verseny a közép-kelet-európai régió egyik legjelentősebb sörversenyévé fejlődött. A több, mint két évtized alatt egyre több sörfőzde egyre több kategóriában és egyre több sörrel nevezett a versenyre. Idén már 7 országból 86 főzde küldte el több mint 300 sörét a megmérettetésre - megduplázva ezzel a két évvel ezelőtt indított sörök számát.

Tudtad?
Nemcsak a férfiak tudnak sört főzni! Ma az országban négy sörfőző nő is dolgozik, köztük Késmárki Kata, a kapucinusoknál. A kisüzemi sörfőzdék olyan termékeket készítenek, amelyek gyártása a nagy cégeknek nem éri meg, mert olyan rétedízlést szolgál ki. Igen fontos náluk a küllem, és a különböző ízesítési eljárások. A békésszentandrási Bukovszky Bélánál például kóstolhatsz szőlős, szilvás vagy málnás búzát is. Ez utóbbihoz kiváló a friss kecskesajt.

A megnövekedett nevezési kedvnek köszönhetően idén két fontos változás történt a verseny életében. Egyrészt változott a helyszín, a belváros helyett a nemrégiben felújított Diósgyőri vár lovagtermében tartják a sörbírálat, másrészt a zsűrinek két nap áll rendelkezésére (április 11–12.) a sörök értékeléséhez. A majd 50 tagú szakmai zsűri tagjai a verseny előtt többször is úgynevezett érzékszervi tréningen vettek részt a Szent István Egyetem Söripari Tanszékének oktatói iránymutatásával.

Az értékelés alapján a megfelelő pontszámot elért söröket a zsűri arany, ezüst és bronz diplomával díjazza, tehát könnyen előfordulhat, hogy ugyanabban a kategóriában több sör is aranyérmes lesz. Gyémántdiplomát a verseny három legmagasabb pontszámot elérő arany diplomás söre kap. A bírálatot a zsűri tagjai a vakteszt szabályai szerint végzik, tehát nem tudják, melyik sörfőzde sörét értékelik, csak a nevezett kategóriát ismerik.

Pénteken, 13-án délelőtt folytatódik a szakmai program, ami már a sörértő közönségnek is érdekes lehet. 10 órától a lovagteremben sörös konferencia kezdődik, amelyen az előadók a legaktuálisabb sörpiaci fejlemények mellett visszatekintést adnak az otthoni sörfőzés középkori kialakulásáról. Délután – az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Sörkészítő tagozatának jelenlétében hirdetik ki a verseny eredményét.

Ezekből is válogathatsz! Kép: László Márta

Ezt követően átalakul a helyszín egy sörszakmai kerekasztallá, ahol lehetőség lesz konkrét megbeszélésekre a felek között.

Csapolt és magyar az igazi
Magyar söröket isznak a magyarok a legszívesebben. De ha nincs? Akkor jöhetnek a cseh termékek! Ezen sörök népszerűségét csak a német és a belga sörök tudták megközelíteni, majd kis leszakadással a brit, a holland és az amerikai nedűk jönnek - derült ki egy friss felmérésből!

Pénteken és szombaton a várban Kovács András, a Magyarországi Sörcikkgyűjtők Egyesületének elnöke izgalmas sörtörténeti kalandozásokkal egybekötött tárlatvezetéseket tart az egyesület tagjainak gyűjteményeiből rendezett kiállítás keretében.

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének történetében idén először Sörmustra is kapcsolódik a sörversenyhez. A vár előtti Vásártéren pénteken és szombaton délután körülbelül 40 hazai kisüzemi sörfőzde mutat be két-két – a versenyen is indított – sörét. A hasonló jellegű eseményekhez képest újdonság, hogy pénteken 16 és 18 óra között minden főzde standján maga a tulajdonos vagy a sörfőző mester illetve mesternő áll majd a csapok mögött, így számos kulisszatitkot tudhatnak meg az érdeklődők.

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.