Életforma.hu

GASZTRO

Budapest szőlőskertje, Etyek

Már a rómaiak is foglalkoztak a szőlőműveléssel Etyek környékén. Mára volt kollégám, Rókusfalvy Pál igazi, közösségteremtő erejével magával ragadta a környék gazdáit. Ahogy mondta, ő pénzből teremtett bort, és nem fordítva, ám ez csak a kezdet! Munkája a helyi bor, borkultúra javára vált..., építik a történetet - egy remek, nagy tudású ifjúval!  

Előttem az utódom címmel volt valaha egy tévéműsor még a Magyar Televízióban. Ismert művészek léptek fel gyermekeikkel, és mi a szórakozáson túl eldönthettük, tehetséges vagy sem az utód. Jó kis műsor volt!

Fiatal Rókusfalvy borok, Kép: László Márta

Nos, a Wineglass Klub Etyeiki Borvidékét bemutató összejövetelén arra már rájöhettünk, hogy bármi történik is, a Rókusfalvy Birtok biztosan jó kezekben van. Az egyetlen fiúgyermek Palkó, aki elvégezte itthon a kertészetit, majd amerikai és új-zélandi tanulmányútja után megfelelő szakismeretet szerzett, humorával, beszédkészségével, biztosan remek televíziós újságíró lenne, de borásznak már most is kiváló! A Wineglass Sajtóklub borkóstolójának első három tétele, a pezsgő és a 2017-es Rozé, illetve Fresküvé elképesztő ízvilággal rendelkezik, fiatalos, lendületes, igazán az etyeki föld tavasziasságát hirdeti! Ezek az ő tudását, munkáját mutatják. Nagyszerű!

A pezsgő bejön a vidéknek - mondta a Rókusfaly Birtok tulajdonosa a borkóstolón, és a 2014-es pezsgője valóban remek indítás volt a Wineglass találkozóján. Jó száraz, kellemes ital, ami - mint kiderült - gyakorlatilag már helyben elfogy. (Teszem hozzá, nagy sajnálatomra!)

Az Etyek-budai Borvidék legismertebb fehérborszőlő-fajtája a savignon blanc, azaz a "vadfehér". A Loire-völgyéből származik, legismertebb borai - származási vidékétől eltekintve - Új-Zélandon születnek, de a hazai borvidékeken is mindenütt megtalálhatók a tőkék.

Tudtad?
Mintegy 30 km-re terül el a fővárostól a hivatalosan Etyek-budai Borvidék. A majd 5600 hektáros szeles, napsütötte terület jó alap a szőlőtermesztéshez. Egyedi ökológiai adottságokkal, mészkő alapú, mélyrétegű, jó savszerkezetű, barna erdőtalajon érlelődnek évről évre a helyi szőlőtőkék kincsei. Nem véletlen, hogy a német szőlőművelők tehetségére Törley József, a hazai pezsgő atyja is felfigyelt. A szakértők szerint is a Champagne-hoz hasonló terület ma is méltán büszke a jelzőre!

Az úgynevezett érlelt borok sorát a 2015-ös Pinot Blanc folytatta. Mindenki szereti, és majdnem mindenki házasítja is. Bámulatos, mire képes a pezsgőtől a rozéig...

Rókusfalvyék 2015-ös Chardonny-ja már egy egészen szépen kinyílt bor. Van belőle saját telepítésű is. Az egyikből - úgynevezett - csendes bor, a másikból pezsgő készül. Szerencse, hogy máskor érnek, így van idő a szakszerű szüretelésre. A nagy ígéret a 2016-os Zöld Veltelini. Teljesen spontán érlelésű bor. Egy évben egy hordó, vagyis 600 palack készül belőle.

Bár az ifjúságnak készülő borok készítését Palkó irányítja, azért Pál sem engedi ki kezéből a gyeplőt. A 2016-os Sauvignon Blanc tehát úgynevezett reduktív tartályban készül, frissességet áraszt, mégis testes bor. A birtoktulajdonos annyira elégedett vele, hogy a neje azt kérte: "várd meg, hogy legalább egy ember dicsérje, mielőtt belekezdesz"!

A Rókusfalvy borsort a borok hercegnője zárja, a 2015-ös Pinot Noir. Testes, elegáns. A szőlő egy rendkívül érzékeny fajta, eredeti hazája Burgundia. Általában remekül sikerül, de kivételesen volt egy szörnyű, 2014-es esztendő. Ám végül, ez is sikerrel zárult. A bogyók alkalmatlanok lettek a borkészítésre, de párlatnak annál jobb lett belőle!

Kép: László Márta

Etyeken tehát a Pinot Noir és a Chardonnay viszi a prímet. Rókusfalvyéknál csak magyar tölgyfahordóval dolgoznak, de valószínűleg nem lesz ez mindig így - mondta a tulajdonos fia, Palkó munkájára utalva.

Az egykori zenész, Ki Mit Tud-os, televíziós műsorvezető, reklámszakember imád dolgozni, felülni a traktorra, mert hiszi, nem az a boldogság, hogy majd sok-sok év múlva egyszer valami jó lesz. Az oda vezető út kell, hogy jelentse ezt az örömöt!

Maga Széchenyi – a PEZSGŐ keresztapja
Két alkalommal iszom pezsgőt, amikor szerelmes vagyok, és amikor nem! E mondatot Coco Chanelnek, a XX. századi francia elegancia megteremtőjének, a divattervezőnek tulajdonítják. A pezsgő pedig francia honban született! Nálunk kissé mostohán bántak vele az utóbbi évtizedekben, de ma ismét szeretnék életre kelteni a tradicionális pezsgő gyártását, és célul tűzték ki a pezsgőkultúra kiteljesedését is – ez derült ki a Wineglass Sajtóklub résztvevőinek, amikor Budafokon meglátogathatták a Törley Pezsgőpincészetet.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.