Életforma.hu

GASZTRO

Mosolygó buborékok egy pohárban

Egész életében azon dolgozott a hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője dom. Pierre Pérignon, hogy ne legyenek tavaszra buborékok az üvegekben, mégis erről, vagyis a pezsgőtől vált áldottá a neve. Az akkor selejtnek tartott bor gyorsan vált a francia főúri reggelik és ünnepek kedvencévé a champagne. A pezsgő ma virágkorát éli! Óriási kedvenc, de sajnos Magyarországon még mindig csak szilveszter környékén fogy belőle igazán.       

Exkluzív pezsgősor, Kép: László Márta

Úgy nagyjából 1670 és 1715 közé tehető a pezsgő születésnapja. A franciaországi Champagne tartományban már jóval korábban ismerték a szénsavas italt. A  meglehetősen hűvös éghajlati adottságoknak köszönhetően a bor erjedése ugyanis csak a szüret utáni tavaszon fejeződött be.

Dom Perignon, Kép: wikimedia

A "pöttyök" a borban meg csak szaporodtak, és ez bizony akkor selejtnek számított. Dom. Pierre Pérignon pincemester ötlete alapájn végül parafadugóval zárták le az üveget, amit viaszba mártott dróthálóval erősítettek az üveg nyakához. Ttikolták az eljárást, de az ipari kémkedés már akkor jól jövedelmező fogalakozássá nőtte ki magát. Na, innentől már csak egy ugrás az angol ipari forradalom. A fantasztikus fejlődésnek köszönhetően már olyan üveget is tudtak gyártani, ami kibirta a korabeli szállítást. Az orosz cári udvar ugyansi hiába rendelt vagy háromezer palackot fényűző rendezvényeire, jó, ha 300 megérkezett belőle Szentpétervárra...

- A pezsgő mindig is a luxus kategória védjegye volt, és ez most, a 2008-as gazdasági válság után sincs másként - mesélte Komoróczki Anna borakadémikus, aki nem először tartott előadást a Wineglass Sajtóklubb kóstolóján. A szakember hozzátette, hogy a rozé ugyancsak ennek az időszaknek a felfedezettje, és a kettő együtt meg igazán nagy melepetéseket okozott, és nemcsak a szakmának, hanem a pezsgőkedvelőknek is. Nézzük a világtrendeket - mindezt olyan szemmel, hogy mi, magyarok mindezt csak nagyjából öt évvel később vesszük észre...

Bortolomiol, Kép: László Márta

Selyemmalomból alakította borospincévé az észak-olaszországi Bartolomiol-család otthonát Valdobbiadenében. Ott született meg az első palackozott prosecco! A nyári melegből a Velencétől északra húzódó, ékszerdobozhoz hasonlító városkákba vonultak vissza a nemesek. Az ottani teraszokon kóstolgatták a virágos, barackos ízű, 11,5-12 fokos alkoholtartalmú, tankeljárással készült proseccot. Egymásközt csak mosolygó buborékoknak nevezték kedvenc pezsgőjüket. A Senior ProseccoSuperior DOCG Extra Dry ma - fiú utód nem lévén - a család négy csodás lányának nevéhez fűződik. Ahogy mondják, a prosecco lelke a föld, ahol a szőlő terem. Évente körülbelül ötmillió palackot adnak el.

Széchenyi – a PEZSGŐ keresztapja
Két alkalommal iszom pezsgőt, amikor szerelmes vagyok, és amikor nem! E mondat a francia Coco Chaneltől származik. A pezsgő pedig francia honban született! Nálunk kissé mostohán bántak vele az utóbbi évtizedekben...

Alig két hete érkezett először a franciaországi Provance-ból Magyarországra a Rosè Atmosphére Extra Brut 2016. Igazi, palackos érleléső, alacsony savtartalmú, légiesen könnyed finomság! A családi pincészet 1979 óta organikus művelésű. Az elegáns, visszafogott stílusú pezsgő egy teljesen egyszerűnek tűnő csomagolásban kerül elénk. Az átlátszó üveggel az a cél, hogy a pezsgő kitárulkozzon nekünk, mutassa önmagát, és így élvezzük enyhén élesztős, rendkívül kellemes ízvilágát.

100 százalékban a fagytűrő chardonnayből készül a Perre-Marie Chermette család Crèmant de Burgogne Blanc de Blancs Brutja Burgundiában. (Nem is olyan régen még egy borvidéknek számított a Lyontól északra fekvő Burgundia a terület legdélibb részével, Beaujolais-val, de ez a vidék már önállóan lép piacra.) Nem túl ismert pezsgőről beszélünk, nem véletlen, hogy leginkább csak a bennfenntesek keresik a pörkölt magvas, nyárvégi intenzív ízeket ebben az italban. A szakemberek szerint a különlegesség nem shampagne, de nem is prosecco. Franciaországban minimum 12 hónapig érlelik a pezsgőt, és ez érződik is! Engem teljesen elvarázsolt!

Carassia, Kép: László Márta

Félig magyar sikertörténet a kárásztelki Carissia Blanc de Balncs Brut. A lghíresebb magyar borász, Gál Tibor pannonhalmi diákokkal szilvapálinkázott a kis szilágysági zsákfaluban, egy rég elfeledett amfiteátrum szélén. Mint kiderült, a terület egykor igen jól termű szőlőskert volt, és a neves borász látta is benne a fantáziát. Gál Tibor egy autóbalesertben elhúnyt, de a diákok, a helybeliek nem feledték, amit mondott! Szinte zsebkenydőnyi területekből, de összevásárolták a teraszos földet. 2017-ben debütáltak chardonney pezsgőjükkel. A középkategóriásnak mondott, csillámos, kicsit karcos, nem szokványos ásványosságú pezsgő a londoni Pezsgő VB-n aranyérmes lett, ami óriási elismerés! Az egykori zsákfaluban ma újra pezseg az élet. A geotermikus energiákkal, napelemekkel dolgozó román pincészet nemcsak pezsgője miatt lett híres! Építészeti díjat is kapott!

Már megint pezsgőgyártás, és megint a NŐK! Az Antinori-család 1385 óta borászkodik Olaszországban. Toscanaból indultak. A 26. generációra három leánygyermek jutott, a Milántól északkeletre fekvő Franciacorta felthetőleg a vizsgamunkájuk lehetett, és remekül sikerült! A pici olasz borvidékről 2011-ben jelentkeztek első pezsgőjükkel. A pörkölt magvas ízvilággal lehengerelték a bírálókat. Nálunk nagyon kevesen ismerik például a Cuvée Royale Franciacortát, de az elegánsabb hazai olasz éttermek borlapján megtalálható. Kedves pezsgőkedvelők, reménykedjünk, mert Marchese Antinori családjának Magyarországon is vannak ültetvényei!

Cava, Kép: László Márta

Meghökkentő címkéjével hívja fel magára a figyelmet a katalán Torelló úr palackos erjesztésű cavajára. Nemcsak a pezsgőkészítés fortélyait, de Barcelona nevezetességeit is sorra vehetjük a kissé extravagáns, de annál vidámabb palackon. A cava szó pincét jelent. A család 1395 óta borászkodik. Egy szerzetes barát 1874-ben utazott el Franciaországba, hogy kifigyelje a pezsgőkészítés fortályait. Így született meg a Cava Brut Reserva Special Edition 2012, a három helyi szőlő borából készült cava. Jól érződik rajta a meszes talaj és a határozott savtartalom! Nem túl kifinomult, citrusos, rusztikus ízvilága kifejezetten a meleg nyári napok kelléke lehet egy könnyű, esti beszélgetéshez.

Az elmúlt 10 év legnagyobb magyar sikere Kreinbacher József 2013-as Prestige Brutja. Az úgynevezett csendes borok ismerője idén platina díjat kapott a pezsgők világbajnokságán, a londoni Decanter World Wine Awards (DWWA) versenyén. Nincs előkelő magyar étterem e pezsgő nélkül. 85 % furmintból, 15 chardonnay-ból készült. Nemcsak a minőség, ami elbűvölő, hanemm az az alázat, ahogy a sikeres üzletember szeretett volna visszaadni valami a családnak, akikkel és az országnak, ahol él. Szeretné felvirágoztatni a Somlót. Olyan szállodát, játszóházat tervezett, ahol nemcsak a kóstolásra induló felnőttek, hanem a gyerekek is jól érzik magukat.

Pezsgők a jégben, Kép: László Márta

1805-ben özvegyült meg Tricot asszony, egy törékeny francia hölgy a franciaországi Champagne-ban. A bátor és ügyes nő nem adta el a birtokait, nem vonult vissza magányába, hanem keményen beleállt a pezsgőkészítésbe! Idén 200 éves a Rosé Brut Champagne NV! Nincs exkluzív pezsgőkóstoló e rozé pezsgő nélkül! Elegancia, kifinomultság jellemzi ezt a fantasztikus italt! Színét Madame Tricot még helyi, erdei bogyókkal festette, de ma már úgy készül, hogy az alapborhoz 1-2 % helyi vörösbort adnak. Elbővölő!

Ugye, hogy minden palack egy igazi mese? Itt a hosszú hétvége, ünnep is van, bontsunk egy pezsgőt a melegben! Köszönjük meg annak a sok bátor és kemény francia hölgynek, hogy ilyen remek pezsgők kerülhetnek ma a világ asztalára, egy szerelmes éjszaka poharába! Egészségünkre!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.