Életforma.hu

GASZTRO

Pezseg az élet Bujdosóéknál

Betartotta ígéretét a Bujdosó Pincészet, és megalkotta első pezsgőjét - ezt maga, Bujdosó Feri jelentette be. Az elsők között kezdtek gyöngyözőbort készíteni itthon, de mindig is tervezték, hogy előbb-utóbb tradicionális eljárással készült pezsgő is kerül a kínálatukba. A nyáron már meg is kóstolhatjuk!

"Régóta érdekel a pezsgő műfaja, már a diplomamunkámat is erről írtam, a különböző szőlőfajtákat vizsgáltam benne. A gyakorlati időmet németországi pezsgőüzemekben töltöttük Beával, előbb egy kisebb szászországi pezsgőpincészetnél Probocskai Mátyás keze alatt, majd Wiesbadenben a Henkell&Söhnleinnál dolgoztunk. Akkor még, 1989-ben az volt a terv, hogy itthon a BB-nél leszek pezsgőmester, aztán úgy esett, hogy belevágtunk a saját birtok építésébe, és egy időre távol kerültem a pezsgőkészítéstől.

Kép: Bujdosó Pincészet

Most végre minden úgy alakult – az évjárat, a szőlők, a financiális kérdések –, hogy a 2016-os évjáratból elkészíthettük az első méthode traditionnelle pezsgőnket. Pinot noir és királyleányka fajtákból áll a házasítás, mindkettő saját kezelésben lévő szőlő, és direkt olyan ültetvények, amiket pezsgőhöz, illetve habzóborhoz való szőlő termeléséhez alakítottunk ki.

Fontosnak tartom a megfelelő alapbort: figyelni kell, nehogy elszálljon az alkohol, közben a trükkös meg az benne, hogy a gyümölcsnek viszont érettnek kell lennie, és természetesen az élénk, de semmiképpen sem zöld savakra is oda kell figyelni. Ezt a megfelelő szüreti időpont kiválasztásával érhetjük el, valamint azzal, ha a szőlőben a tőketerhelés is optimális.

Hajó, szabadság, szerelem
Navigare nevesse est, vivere non est necesse – hajózni muszáj, meghalni nem – mondta állítólag Pompeius, amikor a tengerészek Szicíliában nem akartak útnak indulni a viharos időben Rómába a gabonával megrakott hajókkal. Kései utódaik új utat választottak, megalkották az úgynevezett portolán térképet, amivel már pontosabban tudtak navigálni. Feltehetőleg minket is így navigál majd a Bujdosó Pincészet új Matróz címkesorozata az áruházak polcai között.

A tradicionális pezsgők esetében a hosszú seprőn tartásban hiszünk, a 24-36 hónapot tartjuk ideálisnak. Kíváncsiak vagyunk, hogy a királyleányka hogyan viselkedik ennyi érlelés után, hiszen egyelőre még nincs erről igazán tapasztalat, szemben a pinot noirral.

Összesen 5000 palack készült, ebből időről időre 500-1000 palackos egységeket fogunk degorzsálni, először most a nyárra, és valószínűleg majd karácsony előttre. És persze nem tudtuk megállni, rögtön 500 palacknyi magnumot is készítettünk, ami fantasztikusan izgalmas összehasonlításra ad majd lehetőséget.

A pezsgőnk Garamvári Vencel budafoki pincéjében készül, aki régi családi barátunk, még anyu évfolyamtársa volt az egyetemen. Feltétel nélkül megbízunk benne, az ő tapasztalata a pezsgőkészítés terén megkérdőjelezhetetlen, és ez garancia volt arra, hogy a mi pezsgőnk is kiváló minőségű lesz.

Brut pezsgőnk lett, méghozzá szándékosan, én szívesebben iszom kedvesebb, gyümölcsösebb pezsgőket, a nulla gramm cukorral készült brut nature nem az én ízlésemet tükrözi. Az a 8-9 gramm cukor, ami benne van, felerősíti a gyümölcsös ízeket, és így lett végül egy saját, dél-balatoni stílusú, tradicionális pezsgőnk. Nem a champagne-hoz akarjuk mérni magunkat, nem is lehetne, egyelőre ezért is került bele királyleányka a chardonnay fajta helyett.

A címkét ismét Ipacs Géza tervezte, a szín és az alapminta ötletét egy hajózási jel adta, mi más. És persze már most rengeteg ötletünk van a folytatásra mind a fajták tekintetében, mind abban, hogy akár egy proseccóhoz hasonló, nagyon gyümölcsös, könnyed pezsgőt készítsünk majd.

Bujdosó Feri"

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.