Életforma.hu

GASZTRO

A lockdown az angol szupermarketek pezsgőeladási adatain is nagyot javított

Minden eddiginél nagyobb forgalmat bonyolítottak le a nagy angliai szupermarket-láncok pezsgőből a karácsonyt és a szilvesztert megelőző időszakban. A kiugróan jó adatokra gyakorlatilag az egyetlen magyarázat, hogy a koronavírus járvány miatt zárva tartó szórakozóhelyek helyett az emberek idén a szigetországban is otthon kényszerültek ünnepelni.

Nem mondhatnánk, hogy különösebben meglepő adatok jelentek volna meg arról, mennyi pezsgő is fogyott az angol szupermarketekben a karácsonyt és az újévet megelőző időszakban.

Otthon pukkannak a palackok. Fotó: depositphotos.com

Nagy-Britannia öt legnagyobb forgalmat lebonyolító szupermarketcsoportja közül három, a Sainsbury's, a Morrison és az Aldi minden eddiginél nagyobb mennyiségben adott el ebből az elegáns italfajtából közvetlenül az ünnepeket megelőző időszakban - írja a Reuters.

A kiugróan jó forgalmi adatokra gyakorlatilag az egyetlen magyarázat, hogy a koronavírus járvány miatt zárva tartó szórakozóhelyek helyett az emberek arra kényszerültek, hogy otthonukban ünnepeljenek, így az alkoholfogyasztás is a négy fal közé szorult.

A Sainsbury ebben az időszakban a korábbi évek hasonló időszakához képest 52 százalékkal növelte meg pezsgőeladásait.

A Morrisons arról számolt be, hogy a cég pezsgőértékesítése 64 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest, míg az Aldi 4,5 millió üveg pezsgőt, habzóbort és proseccót adott el csak december folyamán.

A Nielsen piackutató szerint az Egyesült Királyságban a pezsgőértékesítés 18 százalékkal nőtt éves szinten a decemberig tartó négy hét alatt, míg a crémant habzó bor értékesítése 51 százalékkal nőtt ugyanezen időszak alatt.

A felmérések szerint a britek valamivel több, mint 310 millió fonttal többet költöttek alkoholra a szupermarketekben, mint a szórakozóhelyeken, kocsmákban, bárokban, éttermekben az utolsó negyedévben az előző év azonos időszakához képest

Mit isznak a magyarok?

A pezsgő még mindig erősen szezonális terméknek számít a magyar piacon, a fogyasztás elsősorban a karácsonyi és újévi időszakban ugrik meg igazán hazánkban.

Bár naprakész adatokkal nem rendelkezünk arról, hogy a mostani szigorító intézkedések miatt milyen mértékben esett vissza az italfogyasztás a szórakozóhelyeken és éttermekben idehaza, ám az általános tendenciákat figyelve, valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt állítjuk, hogy az év végi, általában is megugró bolti forgalom, most a részleges lockdown miatt, még inkább megnövekedett pezsgőkből, habzóborokból egyaránt.

Az utóbbi években fokozatos átalakuláson ment keresztül a magyarországi pezsgőpiac: az értékesítés majdnem fele ugyan még mindig az év utolsó két hónapjára koncentrálódik, de a fogyasztók négy-öt éve már egyre tudatosabban döntenek a magasabb árfekvésű, jó minőségű pezsgők mellett, amit a fokozatosan kibontakozó gasztronómiai forradalom következtében már nem csak alkalmi italként fogyasztanak.

A magyarok még mindig az édes pezsgőt preferálják, de a Törley Pincészetnél a hazai értékesítésen belül 60 százalék alá csökkent az édes pezsgők aránya.

Egyértelmű az elmozdulás a száraz, félszáraz ízek felé is, és nem csak a drágább pezsgők kategóriájában. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a rozé pezsgők is, világviszonylatban a pezsgőpiac közel 10 százalékát ezek uralják.

Millió számra készül. Fotó: depositphotos.com

Az évi 22-24 millió palack pezsgőt és 11-13 millió palack bort előállító Törley Pezsgőpincészet Kft. nemcsak Magyarországon, hanem Európa számos országában, sőt a tengerentúlon is elismert piaci szereplővé vált az elmúlt években; a palackban erjesztett pezsgők eladásának növekedése két számjegyű, ezzel párhuzamosan a tartályos erjesztésű pezsgők is néhány százalékos növekedést produkálnak az elmúlt években.

Ami az exportpiacok megoszlását illeti, a magyar pezsgők fő fogyasztói a svédek, az észtek és a kanadaiak, ám Vietnámban, Kazahsztánban, Nigériában is vásárolják a Törley pezsgőit. A Hungária Grande Cuvée Brut Kanada franciák lakta Québec tartományában például piacvezető. A Törley és a Hungária márka egyébként a belföldi és az exportértékesítésnél is zászlóshajónak számít.

Hogyan készül?

  • A tradicionális pezsgőkészítési eljárás (méthode traditionnelle) fontos ismérve, hogy a pezsgő ugyanabban a palackban erjed és érlelődik, mint amelyben később forgalmazzák. A tradicionális erjesztésű pezsgők hosszú palackérlelési procedúrán esnek át, ez pedig ízében, illatában is megmutatkozik: illatában és ízében is inkább érett gyümölcsösség érződik, nem friss citrusosság, testesebb, kicsit édeskésebb jegyekkel.
  • A palackban erjesztett, szűréssel seprőtelenített eljárásnál (méthode transvasée) a töltőbor úgynevezett magnum (1,5 literes) palackokba kerül. Az eljárás fő jellemzője, hogy a palackban erjesztett és érlelt pezsgőt zárt rendszerű, hűthető és nyomásálló tartályba ürítik, melyben az erjesztés és az érlelés zajlik minimum 9 hónapig. Sterilen szűrik és hőkezelik, így biztosítva az egyenletes minőséget, majd expedíciós likőrrel beállítják a végleges cukortartalmat.
  • Tartályban erjesztésnél (méthode charmat) a pezsgők nyomásálló, acéltartályokban erjednek. A folyamat 3-6 hónap alatt zajlik le. A rövid érlelési időt követően a pezsgőt fajtának megfelelően likőrözik, szűrik, hidegkezelik, sterilszűrik, lepalackozzák. Amennyiben a pezsgőt nem borból, hanem mustból egy menetben erjesztik, akkor Asti típusú pezsgőkről beszélünk. (méthode asti)

Mi a különbség?

Habzóbor

A palackban a nyomás alsó határa megegyezik a pezsgőével, azaz 3 bar. A szén-dioxid viszont nem második erjedés során képződik, hanem szén-dioxid hozzáadásával. A gázt elnyeletik, szaturálják a borban - ezt kötelező feltüntetni a címkén.

Gyöngyözőbor

Csak szolidan pezseg, a nyomás csak 1-2,5 bar a palackban. Legtöbbször szén-dioxid-hozzáadással készül, ezt szintén kötelező jelölni a címkén, vagy ritkábban, de előfordulhat, hogy buborékai természetes úton születnek.

Champagne

A champagne az északkelet-franciaországi borvidék és az innen származó pezsgők neve. 1927-től eredetvédelem alatt áll, hiszen a pezsgővilág csúcsát képviseli: tradíciója, minősége, kifinomultsága, stílusa és eltarthatósága teszi páratlanná. A mondás, miszerint minden champagne pezsgő, de nem minden pezsgő champagne, helytálló. A pezsgő - a champagne - abban különbözik a habzóbortól, hogy szénsavtartalma természetes úton, méghozzá a borhoz hozzáadott cukor és élesztő egyvelegéből, zárt erjedéssel képződik. Míg a habzóborba mesterséges úton juttatják a buborékokat az elnyeletett szénsav eredményeképpen. Vagyis pezsegni pezseg, ám ettől még köze sincs a pezsgőhöz.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.