Életforma.hu

GASZTRO

A liba és az újbor ünnepe

November 11-én van Márton napja, melyhez rengeteg népszokás, hagyomány és legenda kötődik. Számos előrejelzést is tesznek a Márton-napi jelekből a következő időszak időjárására vonatkozólag.

Kép: pixabay.com

Márton a legendákban

Márton püspök legendája igen színes, fordulatos. Márton Savariában, a mai Szombathelyen született a 4. században. Gyermekkorát Ticinumban töltötte, majd 15 évesen apja kívánságára belépett a hadseregbe, 19 évesen lett  légionárius. Amiensben, egy téli estén történt, hogy odaadta köpenyét egy fázó koldusnak, ezt követően álmában megjelent Jézus, ennek hatására keresztelkedett meg.  371-ben Tours püspökének választották, ám ő az elismerés elől egy liba ólba bújt, de a hangosan gágogó ostoba libák elárulták rejtekhelyét. Így esett, hogy a jó Márton, aki Szombathelyen született,  398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat püspökként. Innen ered a népszokás, miszerint Márton napján libát kell enni, más nézetek szerint azonban a Márton-napi libaevésnek sokkal prózaibb okai vannak. November 11., azaz Márton napja jelölte a mezőgazdasági év végét, ilyenkor volt helye a számvetésnek, ideje a téli pihenés kezdetének. A parasztok ekkor kapták meg bérüket kemény munkájukért, s szokás volt a pénz mellé egy hízott libát is adni nekik, tekintve, hogy nyáron a libaállomány erősen megszaporodott, volt miből adni. Ezzel párhuzamosan az új bort is ekkor verték csapra. Nem lehet az sem véletlen egybeesés, hogy a Márton-napi lakomák éppen a 40 napos adventi böjtöt megelőző napon esnek meg. Elvégre fel kell készülni az eljövendő 40 szűk napra valahogyan!

Márton a konyhában

A mondás szerint november 11-én libát kell enni, mert  “aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.” A tipikus Márton napi ételek tehát a libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal.

Ma már gyakori, hogy az éttermek november hónapban külön Márton napi étlappal várják a liba ételek kedvelőit. Ilyenkor lehet újbort is kóstolni. Ha nem étteremben, hanem otthon kívánunk Márton napi hangulatba kerülni, nem valószínű, hogy egy egész libát meg fogunk sütni. Kézenfekvő megoldásnak tűnika libának csak bizonyos részeit elkészíteni. Köretnek válasszunk valamilyen gombócot, burgonyát, párolt káposztát, sült almát, sült zöldséget. Ha mégis egész libát sütöttünk, a maradékot igyekezzünk minél változatosabban felhasználni.

Fogadd köpenyem felét! Páratlan tisztelgés Szent Márton előtt
Páratlan régészeti kiállítás nyílt a Szent Márton-év keretében Pannonhalmán és Szombathelyen. A híres leleteket és számos aranytárgyat, köztük a Nagyszentmiklósi kincs egy darabját is felvonultató tárlat Szent Márton szülőföldjének, Pannóniának majd öt évszázadát mutatja be, betekintést enged a kereszténység e térségen belüli elterjedésébe. Ebben az összefoglaló formában most először tekintheti meg a nagyközönség a korszak nemzetközi jelentőségű kulturális és művészeti értékeit.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.