Liba-erőleves tojással
Hozzávalók: (4 személyre)
80 dkg libaaprólék
1 csomag vegyes zöldség
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 zöld paprika
1 kiskanál piros paprika
késhegyni bors
Elkészítés: Alaposan megmossuk, megtisztítjuk az aprólékot. Mielőtt bettnénk a lábasba a hátról, és a szárnyakról fejtsünk le kb. 25 dkg húst, mert az kelleni fog a töltött libanyakhoz. A libanyakból a csontos-húsos részt óvatosan fejtsük ki, úgy hogy a bőre egyben maradjon majd a töltéshez. A húsos részt pedig tegyük hozzá aprólékhoz, azaz főzzük bele a levesbe.
Tisztítsuk meg, és daraboljuk fel a zöldséget, tisztítsuk meg, de hagyjuk egyben a hagymát, a paprikát és a fokhagymát.
A hozzávalókat tegyük egy leveses lábasba, sózzuk meg, adjuk hozzá a piros paprikát és a borsot, és öntsük fel kb. 2 liter vízzel. (Az erőleves lényege, hogy rövid, és ezáltal tartalmas legyen a lé.). Tegyük hozzá a megtöltött libanyakat is! Lassú tűzön főzzük. A töltött libanyakat egy óra múlva vegyük ki, s folytassuk az elkészítést a lenti recept szerint. Az erőlevest főzzük tovább, amíg a végén kb. 1,5 liternyi leve marad. Ha a hús leválik a csontról, akkor jó. Vegyük le a tűzről, majd szűrjük le a levet. Hagyjuk egy kicsit állni. Ha nagyon zsíros a felszíne, fehér szalvétával, vagy kéztörlővel egy kicsit lezsírozhatjuk, de a nyers tojás is felfogja majd a zsírt. Tálalás előtt forrósítsuk fel, majd erőleves csészébe merjük, óvatosan, hogy az alján leülepedett finom morzsalékok ne keveredjenek fel. Mindegyikbe üssünk 1-1 nyers tojássárgáját, s már fogyaszthatjuk is.
Töltött libanyak
Hozzávalók: (4 személyre)
1 libanyak bőre
A leves készítésénél megnyert 25 dkg libahús
1 zsemle
3 tojás
fél fej hagyma
só, törött bors,
1 evőkanál libazsír
Elkészítés:
A libahúst ledaráljuk, a zsemlét vízbe áztatjuk, két tojást keményre főzünk, a hagymát lereszeljük és zsírban megpirítjuk. A libanyak vékonyabbik végét gondosan összevarrjuk. A darált húst, a kifacsart zsemlével, a pirított hagymával, az apróra vágott kemény tojással, az egy egész nyers tojással, sóval, borssal jól összekeverjük, majd a tölteléket óvatosan a libanyakba töltjük, s a bőr másik végét is összevarrjuk. Beletesszük a fenti levesbe főni egy órán át. Majd kivesszük, tepsibe, vagy sütőtálba tesszük, zsírral megkenjük és sütőben ropogós pirosra sütjük.
Főételként, melegen tört burgonyát, párolt káposztát készíthetünk hozzá, de savanyúsággal hidegen is kitűnő. Természetesen tálaláskor ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
Serpenyős libacomb
Hozzávalók: (4 személyre)
4 kisebb libacomb
2 kanál libazsír
2 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál piros paprika
1 kg burgonya
3 zöld paprika
1 kisebb paradicsom
só
Elkészítés:
A húst alaposan megmossuk, a bőrt megtisztítjuk az esetleg benne maradt tokoktól, a hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot, burgonyát megtisztítjuk, megmossuk.
Egy serpenyőben felforrósítjuk a zsírt, s mindkét oldalán megpirítjuk benne a combokat, majd azokat átrakjuk egy lábasba. A zsírban megpirítjuk az apró vágott hagymát, megszórjuk piros paprikával, elkeverjük, egy kevés vízzel felengedjük, majd a combokra öntjük. Beletesszük a szétnyomott fokhagymát, és fedő alatt, mindig egy kevés vizet aláöntve, majdnem puhára pároljuk. Majd levesszük a fedőt és zsírjára sütjük. A combokat a lábos egyik oldalára toljuk, a másik oldalra beletesszük a gerezdekre vágott burgonyát, tetejére a felkarikázott paprikát és paradicsomot, és megsózzuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy kb. félig ellepje, és fedő alatt közepes lángon puhára pároljuk.