Életforma.hu

GASZTRO

Liba erőleves, töltött libanyak, serpenyős libacomb

Hétvégi ajánlatunk: Liba erőleves, töltött libanyak, serpenyős libacomb, s hozzá zamatos, üde újborok...Gyorsan elkészülő pompás ebéd, vagy vacsora lehet bármelyik.

Liba-erőleves tojással

Hozzávalók: (4 személyre)

80 dkg libaaprólék

1 csomag vegyes zöldség

1 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

1 zöld paprika

1 kiskanál piros paprika

késhegyni bors

Elkészítés: Alaposan megmossuk, megtisztítjuk az aprólékot. Mielőtt bettnénk a lábasba a hátról, és a szárnyakról fejtsünk le kb. 25 dkg húst, mert az kelleni fog a töltött libanyakhoz. A libanyakból a csontos-húsos részt óvatosan fejtsük ki, úgy hogy a bőre egyben maradjon majd a töltéshez. A húsos részt pedig tegyük hozzá aprólékhoz, azaz főzzük bele a levesbe.

Tisztítsuk meg, és daraboljuk fel a zöldséget, tisztítsuk meg, de hagyjuk egyben a hagymát, a paprikát és a fokhagymát.

A hozzávalókat tegyük egy leveses lábasba, sózzuk meg, adjuk hozzá a piros paprikát és a borsot, és öntsük fel kb. 2 liter vízzel. (Az erőleves lényege, hogy rövid, és ezáltal tartalmas legyen a lé.). Tegyük hozzá a megtöltött libanyakat is! Lassú tűzön főzzük. A töltött libanyakat egy óra múlva vegyük ki, s folytassuk az elkészítést a lenti recept szerint. Az erőlevest főzzük tovább, amíg a végén kb. 1,5 liternyi  leve marad. Ha a hús leválik a csontról, akkor jó. Vegyük le a tűzről, majd szűrjük le a levet. Hagyjuk egy kicsit állni. Ha nagyon zsíros a felszíne, fehér szalvétával, vagy kéztörlővel egy kicsit lezsírozhatjuk, de a nyers tojás is felfogja majd a zsírt. Tálalás előtt forrósítsuk fel, majd erőleves csészébe merjük, óvatosan, hogy az alján leülepedett finom morzsalékok ne keveredjenek fel. Mindegyikbe üssünk 1-1 nyers tojássárgáját, s már fogyaszthatjuk is.

Töltött libanyak

Hozzávalók: (4 személyre)

1 libanyak bőre

A leves készítésénél megnyert 25 dkg libahús

1 zsemle

3 tojás

fél fej hagyma

só, törött bors,

1 evőkanál libazsír

Elkészítés:

A libahúst ledaráljuk, a zsemlét vízbe áztatjuk, két tojást keményre főzünk, a hagymát lereszeljük és zsírban megpirítjuk. A libanyak vékonyabbik végét gondosan összevarrjuk. A darált húst, a kifacsart zsemlével, a pirított hagymával, az apróra vágott kemény tojással, az egy egész nyers tojással, sóval, borssal jól összekeverjük, majd a tölteléket óvatosan a libanyakba töltjük, s a bőr másik végét is összevarrjuk. Beletesszük a fenti levesbe főni egy órán át. Majd kivesszük, tepsibe, vagy sütőtálba tesszük, zsírral megkenjük és sütőben ropogós pirosra sütjük.

Főételként, melegen tört burgonyát, párolt káposztát készíthetünk hozzá, de savanyúsággal hidegen is kitűnő. Természetesen tálaláskor ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

Serpenyős libacomb

Hozzávalók: (4 személyre)

4 kisebb libacomb

2 kanál libazsír

2 fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

1 kávéskanál piros paprika

1 kg burgonya

3 zöld paprika

1 kisebb paradicsom

Elkészítés:

A húst alaposan megmossuk, a bőrt megtisztítjuk az esetleg benne maradt tokoktól, a hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot, burgonyát megtisztítjuk, megmossuk.

Egy serpenyőben felforrósítjuk a zsírt, s mindkét oldalán megpirítjuk benne a combokat, majd azokat átrakjuk egy lábasba. A zsírban megpirítjuk az apró vágott hagymát, megszórjuk piros paprikával, elkeverjük, egy kevés vízzel felengedjük, majd a combokra öntjük. Beletesszük a szétnyomott fokhagymát, és fedő alatt, mindig egy kevés vizet aláöntve, majdnem puhára pároljuk. Majd levesszük a fedőt és zsírjára sütjük. A combokat a lábos egyik oldalára toljuk, a másik oldalra beletesszük a gerezdekre vágott burgonyát, tetejére a felkarikázott paprikát és paradicsomot, és megsózzuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy kb. félig ellepje, és fedő alatt közepes lángon puhára pároljuk.

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.