Életforma.hu

GASZTRO

Májusi ízek a koktélpoharadban

Koktélos rovatunkban a budapesti PIÑA Coctail Bar csapata vezet be minket a koktélok történelmébe, a legizgalmasabb eredetsztorikba, és kedvenc szezonális vagy épp ikonikus koktéljainak titkos receptjeibe. A sorozat második részét a májusban termő gyümölcsök inspirálták. Három kedvenc tavaszi koktélt ismerhetünk most meg, amiket akár otthon is elkészíthetünk!

A szezonalitás nemcsak az ételekben, de a koktélok terén is nagyon fontos, ami nem véletlen, ugyanis a minőségi gasztronómia számára a természet kincsei jelentik a legnagyobb ihletet. A május pedig egyértelműen a spárga és az eper körül forog. Ugyan a PIÑA-ban szeretjük az extravagáns vagy épp meglepő ötleteket és fúziókat, de ha koktélról van szó, inkább az utóbbi alapanyagra koncentrálunk… Reméljük, hogy nem bánjátok!

Egy finom Strawberry Aperolt? Fotó: PIÑA Coctail Bar

 

  • STRAWBERRY APEROL

Hozzávalók: pürésített eper (kb. 6 cl), Aperol (4 cl), citromlé (2 cl), pezsgő (felöntéshez, 1-2 dl)

Az igazi nyári klasszikus, mindannyiunk kedvenc olasz koktélja, az Aperol Spritz is elkészíthető epres változatban, de álljunk meg egy pillanatra, hiszen arról még nem beszéltünk, hogy a házi eperpüré is mindössze 2 perc alatt elkészíthető otthon! Ehhez a friss, piros epret megmossuk, durvára vágjuk és botmixerrel vagy robotgéppel pürésítjük. Ha véletlenül többet készítesz belőle, még egy finom panna cotta vagy pár gombóc fagylalt tetejére is tökéletes!

Így készítsd el a koktélt: töltsd egy jéggel teli borospohárba az alapanyagokat (a pezsgőt utolsóként!) és egy hosszú kanállal alaposan keverd át az italt.

  • STRAWBERRY FRESH
Van ennél frissebb? Fotó: PIÑA Coctail Bar

Hozzávalók: menta levél (4-6 db), pürésített eper (kb. 4 cl), vodka (4 cl), ananászlé (felöntéshez, kb 1-2 dl), citromlé (2 cl), igény szerint cukorszirup (2 cl), őrölt fekete bors

Ez a koktél egy pohárban ötvözi a nyár legfrissítőbb ízeit: a balkonládából csippentett mentalevél, a trópusi nyaralásokat felelevenítő fanyar, de édes ananászlé, és az érzékeinket felébresztő őrölt bors garantáltan felráz minket!

Így készítsd el: ágyazz meg jéggel egy nagy pohárban, tölts bele minden folyékony hozzávalót, majd egy hosszú szárú kiskanállal alaposan keverd át. Díszítsd friss mentalevéllel és eperszeletekkel!

 

  • STRAWBERRY MINI SHAKE
Így néz ki az epres mini-shake. Fotó: Van ennél frissebb? Fotó: PIÑA Coctail Bar

Hozzávalók: pürésített eper (kb. 4 cl), tequila (4 cl), citromlé (2 cl), cukorszirup (2 cl)

Ez a vadóc mini-turmix egy mexikói nyaralásra repít minket, elkészíteni pedig elképesztően egyszerű. Ha nincs hozzá otthon koktél shakered, összerázhatod egy lezárt befőttes üvegben, vagy egy kisebb és egy nagyobb, szemből egymásba illeszthető műanyag pohárral.

Így készítsd el: az alapanyagokat rázd össze jéggel, majd szűrd le a jégről egy talpas kehelypohárba. Nyársra húzott friss eperrel dekoráld.

Extra tipp: ha nincs otthon cukorszirupod, egyszerűen készíthetsz! Két rész kristálycukrot forralj össze egy rész vízzel, majd hagyd kihűlni. Nem romlandó, így sokáig használhatod koktélkészítéshez! Más édesítőszerekkel helyettesíteni viszont nem javasolt, ugyanis azok nem adják meg azt a szirupos állagot, ami a koktélkészítéshez fontos.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.