Életforma.hu

GASZTRO

Egy alulértékelt, ám klasszikus koktél kalandos története

Legújabb sorozatunkban a budapesti PIÑA Coctail Bar csapata vezet be minket a koktélok történelmébe, a legizgalmasabb eredetsztorikba, és kedvenc szezonális vagy épp ikonikus koktéljainak titkos receptjeibe. A sorozat első részében egy legendás gyümölccsel és koktéllal érkeztek, amiről maga a koktélbár is kapta a nevét: fókuszban az ananász.

Sokan nem tudják, de a Brazíliából származó ananász a vendéglátás ősi jelképe, amely több száz éve a luxust, a vendégszeretetet és az extravaganciát testesíti meg. Emellett a piña nemcsak az ananászt jelenti spanyolul, de az agavé nyövény szívét is így hívják, amelyből két másik fontos alkohol, a mezcal és a tequila is készül.

A vendéglátás, mint jelkép születését pedig egy kedves legenda övezi: a Karib-térségből hazatért hajóskapitányok állítólag egy ananászt tűztek otthon a kapujukra, ezzel is jelezve, hogy ismét szeretettel várják barátaikat, hogy egy terített asztal mellett elmeséljék nekik az élményeiket.

Piña Colada, az ananász itala. Fotó: Piña Bar

 

Európában (majd a portugál hajósoknak köszönhetően egészen Indiáig, Ázsiáig jutva) Kolumbusz hazatérése után terjedt el – pontosabban lett ismert. A kereslet és a kínálat ugyanis még évszázadokon át, egészen az üvegházak 19. századi megjelenéséig nem közelítette meg egymást. A drága és egzotikus gyümölcs így a gazdagság és a végtelen megbecsülés jelképe lett, az egyik legnagyobb ajándékként tekintettek rá a diplomáciai találkozókon.

A luxus gyümölcse. Fotó: Piña Colada, az ananász itala. Fotó: Piña Bar

A karibi térség őslakosai persze már több száz éve fogyasztották ezt a vitaminbombát, de náluk is kiemelt szerepet kapott, az ananász formája a kézművesek között is népszerű volt. És hogy hogyan született meg belőle az egyik leghíresebb koktél? Nos, ahogy az ananászt övező történetekből ezt már sejthetjük is, erre sincs egy helyes válasz, ám egy közös pont mindegyikben van: Puerto Rico. Az ország 1978 óta a büszkélkedhet azzal, hogy ez a hivatalos itala.

A legtöbb forrás szerint vagy Ramón „Monchito” Marrero Núñez, vagy Ricardo García bártender készítette az első italt 1945 nyarán a San Juan-i Hilton Caribbean Hotel Beachcomber bárjában, de az is lehetséges, hogy Ramón Portas volt a feltaláló 1963-ban, a szintén San Juan-i Barrachina étteremben. A negyedik teória mindegyiküket megelőzi, e szerint ugyanis egy kalóz, Roberto Cofresí volt az ital szülőatyja az 1800-as években. Szintén közös pont, hogy mindannyian egy kókuszos ital direkt, vagy véletlen átalakításából inspirálódtak, amin még nagyobbat segített  az 1948-ban piacra dobott Coco López kókuszkrém.

Az egyik legértékesebb koktélgyümölcs. Fotó: Piña Colada, az ananász itala. Fotó: Piña Bar

 

A Piña Colada amúgy talán a szintén ananászos Hawaii pizzához hasonlóan alulértékelt jelenség (talán ez az ananász mainstream átka a XXI. században), amit azonban minőségi alapanyagokból, vagy akár egy kis csavarral igenis finom és izgalmas itallá lehet varázsolni. A jelenleg érvényes hivatalos alaprecept szerint fehér rumból, kókusztejből és ananászléből készül blenderben.

Mi a PIÑA bárban viszont egy egészen extrém formátumban készítjük; ananásszal infuzionált rum alapon kókusszal és sült ananásszal – mindezt fekete színben, röviden és határozottan tálalva, a tetején tojásfehérje habbal, szárított hibiszkusszal, vagy szezonálisan céklaporral.

A karantén vége után várunk titeket is szeretettel a Madách téren, hogy teljesen feje tetejére állítsuk a Piña Coladáról alkotott elképzeléseiteket!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.