Életforma.hu

GASZTRO

Közel-keleti salátavariációk hétvégére

Gondolatban ismét a Közel-Kelet felé vesszük az irányt, ahol a csúcshőmérséklet a nyári hónapokban gyakran tetőzik 40C fok felett, tehát a könnyed, ugyanakkor laktató vegetáriánus receptek száma gyakorlatilag végeláthatatlan.

Némi segítségért a Budapest belvárosában található Mazel Tov étterem Emberek, ételek, élmények című szakácskönyvét lapoztuk fel, amely bővelkedik a húsmentes fogásokban, ugyanis az előételek és saláták mellett vegetáriánus főétel szekció is helyet kapott. Akár önmagukban, kánikula-kompatibilis fogásként készíted el ezeket az ételeket, akár a kerti grillezéshez gyűjtesz köret fronton inspirációt, a lentebbi receptúrákkal biztosan nem fogsz mellélőni.

A színes kavalkádból három salit készítünk. Fotó: Mazel Tov

 

Elsőként érkezik a Marokkóból származó matbucha saláta, ami egy fűszeres, paradicsomos, intenzív ízű paprikasaláta. A tökéletes elkészítéséhez érdemes nyílt lángot - grillezők előnyben - használni, de sütőben is bátran neki lehet állni. A lényeg, hogy a kápiapaprikákat feketedésig kell sütni. A paprikának olyan erős a héjszerkezete, hogy míg a külseje megfeketedik, a belseje krémes állagúra puhul.

A céklasaláta pikantériáját a maréknyi friss koriander és a cayenne bors adja, és mellette szól, hogy hűtőben lefedve tárolva 1-2 napig bőven eláll, így könnyedén hűsítő fogás válhat belőle.

Végül, de nem utolsó sorban a karfiol steak receptúrája érkezik, ami a vegetáriánusok körében óriási népszerűségnek örvend, hiszen laktató főfogásként simán felveszi a versenyt a “húsos” társaival szemben. Tálalásához az egyetlen, talán még kevésbé ismert alapanyag a tahini, ami az egyik legfontosabb alapélelmiszer a közel-keleti gasztronómiában. A nyers tahini önmagában a hidegen sajtolt szezámmag pasztát jelenti. Izraelben úgy készítik, hogy hatalmas malomkövek között megőrlik a szezámmagot, így egy préselt, olajos pasztát kapnak. Ebben a formájában kissé kesernyés, érződik benne a jellegzetes szezámmag íz, szinte összehúzza a szánkat. Jó minőségű nyers szezámmag pasztát közel-keleti élelmiszereket árusító boltokban vehetünk, ugyanakkor egyre több hipermarket polcán találkozhatunk tartósított, bekevert tahini szósszal.

Matbucha. Fotó: Mazel Tov

MATBUCHA - Hozzávalók 4 főre: 2 fej hagyma, 8 db kápiapaprika, 1 dl olívaolaj, 2 db paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 2 chili paprika, 1 ek. paradicsompüré, 1 ek. só, 1 tk. cukor, 1 ek. pirospaprika, ½ tk. cayenne bors, maréknyi aprított petrezselyem.

Elkészítése: Sütőben, gázégő fölött vagy grillen süssük meg a kápia paprikát - mindegy, melyiket választjuk, a lényeg, hogy a paprika héja körben fekete legyen. Ezután forrón tegyük egy nagyobb tálba, fedjük le alufóliával és várjuk meg, míg kihűl. Ezután könnyedén le tudjuk húzni az égett héját. Vágjuk kisebb darabokra a paprika húsát. Serpenyőben vagy fazékban, kevés olívaolajon karamellizáljuk le az aprított hagymát, majd tegyük hozzá a hosszában felvágott paradicsomot, a zúzott fokhagymát és az apróra vágott, mag nélküli chilit. 3-4 percig pároljuk együtt az egészet. Amikor kissé szétesik a paradicsom, adjuk hozzá a paradicsompürét, sót, cukrot, pirospaprikát,

cayenne borsot, és a paprikahúst. Ha szükséges, önthetünk hozzá kevés vizet. Csak addig főzzük, amíg összeállnak az ízek, nem jó, ha túlságosan folyós lesz. Ezután pihentessük hűtőben, majd kevés olívaolajjal meglocsolva, aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk. A matbuchának jót tesz, ha áll egy kicsit, hogy összeálljanak az ízek - akár egy napig is pihentethetjük fogyasztás előtt.

 

Karfiol steak. Fotó: Mazel Tov

KARFIOL STEAK - Hozzávalók 4 főre: 1 fej karfiol, 100 g kész tahini, 1 ek. gránátalma mag, 1 ek. pirított mandula, csipet Maldon só,

Elkészítése: Vágjuk ki a karfiol torzsáját. Szedjük nagyjából egyforma méretű rózsákra, így szépen egyenletesen sülnek majd át. Kétféle elkészítést javaslunk. Az egyik, hogy a rózsákat bő, 170 fokos olajban sütjük ki aranybarnára. A másik, hogy 180 fokos sütőben 10-14 percig sütjük, míg a teteje szépen megbarnul. A sült karfiolokat tálaláskor locsoljuk meg kész tahinivel, szórjuk meg mandulával és gránátalma magokkal.

Céklasali. Fotó: Mazel Tov

CÉKLASALÁTA - Hozzávalók 4 főre: 1 kg cékla, 1 dl olívaolaj, 200 g cukor, 4 dl víz, 2 db citrom, 1 tk. só, 1 tk. római kömény, 1 tk. cayenne bors, 1 tk. füstölt pirospaprika, 1 tk. zúzott fokhagyma, maréknyi aprított koriander.

Elkészítése: sós vízben főzzük meg a céklát héjában. Amikor közepesen puha, hámozzuk meg, majd vágjuk 1x1 cm-es kockákra. Külön serpenyőben karamellizáljuk a cukrot, adjunk hozzá kevés vizet, és amikor kész, tegyük bele a zúzott fokhagymát, olívaolajat, füstölt pirospaprikát, apróra vágott chilit, tengeri sót, római köményt. Ebben a fűszeres masszában forgassuk át a céklasalátát, majd tegyük hűtőbe. Hidegen, sok friss korianderrel kínáljuk.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.