Életforma.hu

GASZTRO

Édes Nosztalgia Újszászon

Túrógombóc torta, habos isler, joghurtos homoktövis fagyi... és ez csak három abból a napi 38-40 féle különlegességből, amit feltétlenül meg kell kóstolni a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Újszászon, a Nosztalgia Cukrászdában! Csak úgy hívogat a takaros, virágos kis parasztház a Mátyás király utcában. A mennyei illatok és a rengeteg vendég pedig elárulják, jó helyen járunk!

Egy kedves utcatábla mutatta az utat Újszászon, amikor szakadó esőben rohantam az anyukámhoz a következő faluba. Mindenképp süteményt is szerettem volna vinni.

Nosztalgia Cukrászda Újszászon, Kép: László Márta

Az ítéletidő közepette is hívogató volt a csupa virág kis parasztház. A szívet melengető falusi hangulat benn is folytatódott. Balra, a kicsi kávézóban a búbos kemence és kékfestős asztalterítők, párnák, jobbra, az egykori tiszta szobában a bámulatos XXI. századi cuki és süti kínálat fogadott!

Elképesztő volt a látvány! Hirtelen nem is tudtam, hogy mit válasszak! Rögtön kipróbáltam a mini sajtos rolót, és elámultam! Lenyűgözött! A férjem a hideg ellenére is egy gombóc fagyit választott, és nagyon jól döntött. Véletlenül épp ott volt a tulajdonos, Buzás Attila, és felesége, Erika is. Szerényen szabadkoztak, hogy "csak" ekkora a kínálat, de az akkori ballagásra rengeteg sütit elvittek az ünneplő családok. Már akkor elárulták, hogy minden receptjüket maguk kísérletezték ki.

Már nyitás után érkeznek a vendégek, Kép: László Márta

Kóstolhatunk hagyományos sütiket, de különlegességeket is! Van házi rétesük, házi krémesük, a Jászságban imádott(!) habos islerük, de egy picit minden más, mint a megszokott, és tegyük hozzá, kivétel nélkül minden rendkívül ízletes, és szemet gyönyörködtető!

Azóta is hazafele odajárunk nosztalgiázni! Valahányszor váratlanul betoppanunk, mindig ugyanazt a minőséget, ugyanazt a fantasztikus látványt kaptam, de mindig más választék fogadott!

Legutóbb pont 10 órára, nyitásra érkeztem, készítettem egy-két fotót a parasztházról is, de mire beértem, annyi vendég volt, hogy alig tudtam néhány mondatot váltani Erikával.

- Most, az eperszezonban az eperkrémes tortánk nagyon népszerű, de kedvelik a túrógombóc tortát,... -

Szemre- és szájra való, Kép: László Márta

És itt már át is veszik a szót az újszásziak! Egymás után sorolják a mascarponés málnatortát, a csupacsoki tortát, a joghurtos vörös áfonya és joghurtos homoktövis fagyit. A vörös áfonyát értem, de honnan a homoktövis, kérdezem Erikát.

- Ó, Újszász a homoktövis hazája! Óriási ültetvény él a település mellett! -

Mint kiderült, kihasználják a helyi adottságokat is, sőt, a sütikbe kerülő lekvárokat is mind maguk készítik. Nem véletlen, hogy olyan sok a vendég. Szombaton délelőtt például húszasával vitték a házi krémest, a mini réteseket, de nagyobb családi, vállalati rendezvényekre is van bőven megrendelésük.

Kézzel hajtogatott rétes, Kép: László Márta

Mindig csak annyit vállalnak, amennyit biztosan és magas színvonalon teljesíteni is tudnak. Szóval, nemcsak én szerettem bele ebbe a helybe. Adódik tehát a kérdés, mi a titok? Mitől jó egy sütemény? Erika szerint a recept egyszerű!

- Állandóan oda kell figyelni a vendégek igényeire, véleményére! A minőségnek mindig ugyanolyannak kell lennie, hogy bármikor érkezik a vásárló, ugyanazt a színvonalat kapja! Csak természetes anyagokkal dolgozunk: pl. liszttel, sertészsírral, ecettel! Soha nem használunk adalékanyagokat, vagy úgynevezett térfogatnövelő készítményeket. A férjem a nagy kísérletező. Bárhol járunk, és talál egy új ízvilágot, addig dolgozik rajta, amíg össze nem rakja a saját sütijét... Mi, cukrászok azért dolgozunk, hogy hétvégeken, ünnepeken megédesítsük, szebbé tegyük az emberek életét, és ez bizony sok munkával jár. Ez nekünk elhivatottság! -

...És, ha ennél is többet szeretnél tudni a különlegességekről, keresd a cukrászdát a facebookon is!...

NÉVJEGY
A híres habos isler, Kép: László Márta

A Buzás házaspár hölgy tagja a híres mesefilmhős, Bagaméri földjéről, Kisújszállásról származik, a férj szolnoki. Mindketten cukrászok, egy munkahelyük volt, ott találtak egymásra. Először a szomszédos Zagyvarékason vettek házat, a családi vállalkozás 9 éve ott indult, és ma is ott működik a cukrászműhely. Rajtuk kívül még egy szakember dolgozik velük. Véletlenül találtak rá az újszászi parasztházra, azonnal beleszerettek, rendbe hozták, nemcsak a házat, a portát is, és két éve már ott árulják a varázslatos sütiket! Erika, aki a vendégeket is kiszolgálja, azt mondja, egy jó cukrászdának nem feltétlenül egy főtéren kell állnia. Sütizni egy meghitt pillanat, amihez kell egy nyugodt hely, ahol átadhatjuk magunkat az ízeknek, az élvezeteknek. Mindenkinek jár pár perc boldogság! Ők azért dolgoznak, hogy meg is kapjuk!

A világ legegyszerűbb gyümölcsfagyija - házilag
Ideje van a nyárnak, a focinak és még az epernek, ezért aktuálisan el is készíthetjük a világ legegyszerűbb fagyiját, mindössze 3 összetevőből. A lényege, hogy a friss gyümölcsöt, legyen az bármi, előtte jól le kell fagyasztani.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.