Életforma.hu

GASZTRO

Minden a szicíliai nagyival kezdődött...!

Egyszer volt, hol nem volt, élt a XX. század első felében egy Chicagóba kivándorolt szicíliai úr, nevezett Ike Sewell, aki erősen tűnődött saját megélhetésén. Így jutott eszébe nagymamája, aki isteni pizzát sütött neki minden hétvégén, csak ez más volt, mint hagyományos olasz testvérei. Így született meg 1943-ban az úgynevezett deep dish pizza, és vele együtt a Pizzeria Uno étterem, ami rövidesen egy egész hálózattá nőtte ki magát. Amerikai útjukon ismerkedtek meg vele a Kiss-testvérek az elmúlt években, és ma már fogadja is vendégeiket új éttermük a Budapesten, a Bajcsy és az Alkotmány utca sarkán. És ez nem mese!   

Kiss-testvérek, Kép: László Márta

Megmaradt az amerikai stílus, de új fogások kerültek a repertoárba. A budapesti Bajcsy-Alkotmány utca sarkán nyílt I55 étteremben az úgynevezett deep dish pizzákon kívül ajánlom, kóstoljátok mag a jambalayát is. Ez a Kiss-testvérek legújabb ötlete. Mindent megkóstoltam, és valami isteni volt! Tartsatok velem egy kis kulináris kirándulásra.

Egyszemélyes pizza, Kép: Csiki Vivien

Péter és Dávid igazán két lábbal jár a földön. Szakmai világkirándulásaik után együtt Amerikáig mentek, hogy megtalálják azt az ízvilágot, azt az üzleti modellt és modort, amiből meg is tudnak élni. Ezt követve - persze sok-sok buktató után - bármibe is vágtak, sikerült.

I55
Az étterem névválasztásával a tulajdonosok szerették volna kifejezni Amerika gasztronómiai sokszínűségét, mely bőven túlmutat a cukormázas junkfoodon. Az I55 az Interstate 55-ös autópályát jelöli, ami észak-dél irányban szeli ketté az államokat, Chicagót New Orleans-szal kötve össze. Az étterem falain és az étlapon is az I55 mentén fekvő nagyvárosok elevenednek meg - mindegyik városból érkezett egy-egy jellegzetes étel. Chicagóból a deep dish pizzát, Memphisből és St. Louis-ból a barbecue-t, New Orleans-ból pedig a jambalayát lehet megkóstolni, de ezek mellett is bőven találhatunk még jellegzetes amerikai fogásokat, úgy, mint az óriási burgerek, a házi készítésű nachos, vagy a klasszikus steak.

A főpincér és a séf a Wesselényi utcai burgerezőt nyitotta meg elsőként. Akkora sikere volt, hogy másfél év múlva már a következő étterem nyitásán gondolkoztak. Az már akkor látszott, hogy a hamburgerforradalom nem tart örökké, ezért egy új műfaj után kutattak, amit BBQ-stílusban álmodtak meg. Végiglátogatták Amerika déli államainak legnagyobb barbecue éttermeit, hogy megfelelő tapasztalatot és tudást gyűjtsenek, majd 2015 decemberében megnyitották a Budapest Barbecue Company-t is. A második éttermet is hasonló lelkesedés fogadta, mint a Burgert. A siker nem maradt el, és tovább akartak lépni. Rátaláltak az új helyre, és a chicago-i olaszok büszkeségére, a deep dish pizzára. Nem sokkal később már úton is voltak Chicago-ba, hogy az ottani mesterektől tanulják meg a deep dish pizza készítésének fortélyait. Micsoda karrier egy pizzától!

Jambalaya, Kép: László Márta

És mitől más egy deep dish pizza? Ó, rengeteg mindentől! Először is a tésztája inkább linzeresnek tűnik, nem a hagyományos kenyértésztából készül. Egyik jellegzetessége, hogy legalább 5 centi magas, akárcsak egy pite - a tésztája ennek ellenére vékony és könnyű. A vastagságát annak a magas peremű acél serpenyőnek (innen a 'deep dish' elnevezés) köszönheti, melyben a pizzát sütik: ennek a falára kanyarítják fel a tésztát, és ebbe pakolják, mint egy tálba jó gazdagon a feltéteket. A Chicago-stílus azt is jelenti, hogy a feltéteket fordított sorrendben helyezi fel a séf. először jön a mozzarella és a cheddar keveréke, erre kerül a húsos ragu. A séf, Dávid elmondása szerint ez leginkább a nálunk debreceniként ismert fűszeres darált húsra emlékeztet. Na, erre jönnek a különböző friss zöldségek, majd a paradicsomszósz és koronaként még egy kis reszelt parmezán. Most jöhet a sütő! A tésztának és a gazdag feltétnek köszönhetően ezt a pizzát hosszabb ideig, majd 25 percig kell sütni, magas, 220-230 C° fokon.

Kóstolás az I55-ben, Kép: Csiki Vivien
Egy kis pizzatörténelem

Mitől más ez a pizza, mint nápolyi társa? A gyökerek itt is Olaszországba nyúlnak vissza, egy bizonyos Ike Sewell nevű olasz úriember nagymamájáig, aki unokájának minden vasárnap pizzapitét sütött. Sewell még a XX. század elején változtatta állandó lakhelyét Chicagóra, és hamar kitalálta, hogy az addig méltánytalanul a harapnivaló kategóriába sorolt pizzát ideje lenne a teljes értékű étkezések közé emelni, így megalkotta a deep dish pizzát, és 1943-ban megnyitotta első pizzériáját, amit praktikusan Pizzeria Uno névre keresztelt. A pizzának gyorsan híre ment a szelek városában, így hamar franchise lett az Uno-ból, majd a ‘70-es évektől egyre több deep dish pizzéria nyitott meg - alapítóik persze először egytől-egyig az Uno-ban voltak szakácsok sokszor évtizedeken keresztül. Az Uno egyébként kifejezetten büszke erre, nincsen bennük harag a vetélytársakkal szemben, ami tökéletesen tükrözi a tengerentúliak példaértékű életszemléletét.

Burgonyasaláta BBQ-hoz két(Kiss)testvér módra

Közösségteremtő foglalatosság a BBQ készítése az Egyesült Államok déli államaiban. Ha valakit meghívnak egy ilyen partira, az biztosan egy egynapos program lesz, hisz a húsnak hosszú idő kell, míg tökéletes lesz. A magyar testvérpár hosszasan tanulmányozta náluk az eljárás csínját-bínját, majd az ott tapasztaltakkal felvértezve vágtak bele a hazai étterem kialakításába. Ennek egyik gyöngyszeme ez a majonézes krumpli – egy kis csavarral!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.