Életforma.hu

GASZTRO

Mexikó és az egzotikus tömények esete

A nyár a trópusi ízekről is szól – cikksorozatunk legújabb részében a legfinomabb tequila- és a mezcal alapú italok történetével ismerkedünk meg

Koktélos rovatunkban a budapesti PIÑA Coctail Bar csapata vezet be minket a koktélok történelmébe, és kedvenc szezonális vagy épp ikonikus koktéljainknak titkos receptjeibe. Az esős június végéhez közeledve ők is megszomjaztak a jeges nyári koktélokra, így most egészen a forró Mexikóig repítenek minket!

Számtalan tequila létezik. Fotó: Pinterest

 

A turizmusáról, képzőművészetéről, és nem mellesleg a több száz millió agave növényről híres ország számunkra most legfontosabb települése, Tequila 500 éves múltra tekint vissza. A térségben több tízezer ember dolgozik a kék agave ültetvényeken, amelyek egyre nagyobb területet foglalnak magukba.

Ahogy a híres olasz sajtok esetében, úgy hosszú évekig itt is csak egy bizonyos tartományban, Jaliscoban lehetett hivatalosan tequilát készíteni, mára azonban a két szomszédos tartomány is elnyerte ezt a jogot, ami persze rengeteg munkával és türelemmel jár.

A hatalmas agave növényekből 400 éve készítenek alkoholos italt, és maga a folyamat is sokáig tart: ezek a (nem kaktusz!) pozsgások ugyanis 8-10 éves korukban érnek meg a betakarításra, és kidöntésük után új növényt kell ültetni a helyükön.

A jimadorok, azaz az aratók a növény szíve (a nagyjából 40-100 kilós piña) körüli leveleket mind levágja, a tequila ugyanis ebből a legbelső részből készül, amely nyesés után valóban egy nagy ananászra hasonlít.

Agavé-szüret. Fotó: Pinterest

 

És hogy mi a különbség a tequila és a mezcal között? A mezcal egy szélesebb kifejezés, amely magában foglal a tequilán kívül más, agave növényből készült alkoholos italokat is. A tequila csak kék agavéból, míg a mezcal típusú italok több fajta agave növényből is készülhetnek, és a szabályozásuk is kissé szabadabb, a piñát pedig egy földbe ásott gödörben pörkölik meg a fermentálás előtt – ettől kapja jellegzetesen füstös ízét.

Míg a tequilát és a mezcalt Mexikóban tisztán isszák, addig mi szeretünk belőlük izgalmas koktélokat keverni, méghozzá rendhagyó módon! Legyen szó sötétre pörkölt kávészemeken való átcsepegtetésről, sós-grapefruitos frissítőről, paradicsom-lime-eper kombinációról, vagy épp egy chilis-vaníliás, füstös mezcal margaritáról, a lehetőségek száma végtelen! 

Ha van kedvetek, REGISZTRÁLJATOK A BÁR TEQUILA-KÓSTOLÓ ESTJÉRE június 27. szombatra, ahol végigtesztelhetitek ezeket a forró hangulatú ízbombákat!

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.