Életforma.hu

GASZTRO

Főzelékek a budapesti gasztro-forradalom frontvonalában

A főzelékeket sokan nem értékelik kellőképpen, pedig ha jól el vannak készítve, akár finom főétel is válhat belőlük. Most olyan helyeket mutatunk be, ahová érdemes betérni legalább egy tál "lencsére".

A főzelékről sokunknak általában az iskolás menzás élmények jutnak az eszünkbe, amikor is a konyhás néni a tálcánkra rakott valami meghatározhatatlan, sok rántással készült, zöldséges ételt.

Lehetett ez borsófőzelék, krumplifőzelék, tökfőzelék, finomfőzelék, vagy éppen sárgaborsófőzelék, sokszor nem is igazán tudtuk megállapítani, hogy mit is eszünk. Néhány főzelékben szinte megállt a kanál, a másik változat pedig annyira folyós volt, hogy levesként is megállta volna a helyét.

A főzelékek néhány éve a reneszánszukat élik a budapesti gasztronómiai életben. Most bemutatunk öt olyan helyet, ahol tényleg finom (!) főzeléket lehet enni, minőségi és finom hozzávalókból.

Főzelékezésre fel!

Hokedli (Budapest)

Ez az apró ételbár a Nagymező utcában valódi főzelékparadicsomnak számít. A naponta változó menüben mindig szerepel három isteni főzelék, ezek általában gluténmentesen készülnek, és egyáltalán nem hasonlítanak a régi menzás ételekre. Sok fogásból kihagyják a tejtermékeket, így a laktózérzékenyek is találhatnak maguknak ennivalót. Sőt! A vegákról és vegánokról sem feledkeznek meg!

Sinkó Bori, a hely tulajdonosa istenien bánik a fűszerekkel. Amíg az étterme a koronavírus miatt zárva volt,  hajléktalanoknak főzött a Budapest Bike Maffiával karöltve. Igazi kedves hely a Hokedli, visszahozza a házias ízeket modern változatban, amitől még ízletesebbek mind a levesek, mind a főzelékek.

Nem csak a szemed kívánja. Fotó: Hokedli Facebook oldal.

Neked főztem (Zánka)

Balaton egyik legkülönlegesebb étterme újra várja a főzelékszeretőket is. A zánkai Neked főztem étteremnek már a neve is beszédes, hát még az, ami ott kapható. Az étterem kínálatát a Balaton-felvidék őstermelői által, szezonális alapanyagokból frissen készített ételek, kézműves borok és házi szörpök jellemzik. Az étterem kínálatából mi most a medvehagymás burgonyafőzeléket ajánljuk friss rántott fogassal tálalva.

A Főzelékes (Budapest)

A Nagymező utcában található kifőzde a régi tradicionális ízeket hozza, minden nap sokféle főzelékből választhatunk. Állandóan megtalálható az étlapon a borsófőzelék, a krumplifőzelék, a lencsefőzelék, a spenót, és a sárgaborsófőzelék. A főzelékek mellé feltétként fasírt, rántott szelet, és pörkölt kérhető. Gyors ebéd gyanánt, ha szívesen ennél házi ízeket, térj be ide.

Foto: Mezna Facebook oldala

Mezna (és nem Menza, Budapest)

Igen, jól olvastad, nem Menza, hanem Mezna. Az AKG iskola menzáját nem csak a hozzájuk járó gyerekek és szüleik élvezhetik, de bárki rendelhet tőlük. Az ebédeket Óbudán és Hűvösvölgyben veheted át, és bizony finom főzelékek is vannak az étlapon a sok más finom menzai fogás mellett. A klasszikus húslevestől, a sárgarépa-krémlevesen át, a ricottás lasagnéig minden megtalálható náluk kedvezményes áron, gyerek-, és felnőttadagban is. Ráadásul a rendeléshez komposztálható dobozokat is biztosítanak, gondolva a környezetvédelemre. A Facebook oldalukon mindig megtalálhatod az adott heti menüt és a rendelési linket.

Bors Gasztrobár (Budapest)

Bár a Kazincy utcában található Bors Gasztrobár leveses-szendvicses hely, mostanság főzelékeket is lehet náluk kóstolni. Az étlap naponta változik, de napi egy főzelék mindig akad a kínálatban. Legutóbb mexikói kukoricafőzeléket kóstóltunk náluk, tényleg csípős volt az íze. A Facebook oldalukon minden nap felteszik az aktuális kínálatot, és ha nem laktál jól egy főzelékkel,  kóstold meg a túró rudi levesüket is, igazi desszert levesként tálalva. Zseniális!

Nincs időd éttermezni? Akkor főzd meg otthon a kedvenc főzelékedet! 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.