A rum eredete – a kalózok italához illően – a karibi térségben keresendő, még ha felbukkanásának pontos ideje nem is egyértelmű. Hogy épp Barbadoson vagy Brazíliában készítették először, azt sosem fogjuk megtudni, de a legkorábbi bizonyítékok az 1620-as évekre mutatnak, a terjedés pedig gyors volt: az első észak-amerikai desztilláló 1664-ben nyitott, Staten Island területén.
A rum ekkor már világszerte híres volt: az angol flotta 1655-ben erre cserélte le a francia brandy-t, így a tengerészek hivatalos italává vált, 1970-ig minden tengerésznek kiosztották a napi rum adagját. 1740-től viszont a kapitányok a vizezett változatot preferálták, valószínűleg túl sok balesetet okozott a felfokozott jókedv. A felvizezett rumhoz citromlevet adtak a skorbut megelőzésére, így megszületett a grog!
Újabb ugrás: 1862-ben létrehozták a világ leghíresebb rum márkáját, a Bacardit és a Black Seal rumot is. Előbbit Facundo Bacardi Masso Kubában, utóbbit az angol James Gosling alapította a Bermudákon. És hogy honnan jött a híres cégér? A desztilláló közelében élő kubai gyümölcsdenevérek ihlették, a társadalom nagy százalékában jelenlévő írástudatlanság miatt pedig fontos volt egy mindenkinek felismerhető rajz. A Black Seal rumhoz pedig egyik kedvenc koktélunk, a Dark’n’Stormy, amit Gosling le is védetett, így azt hivatalosan csak az ő rumjával készítve nevezhetjük így!
A hírhedt koktélok születése pedig csak folytatódott! 1900-ban megalkották a Cuba Libre-t, ami a modern koktélkultúra egyik alap mozzanatának számít: Kubába a spanyol-amerikai háború alatt jutott el a Coca-Cola, amit az egyik kapitány ivott rummal, és egy szelet lime-mal. Az ital hamar elterjedt, és ezzel koccintottak Kuba felszabadulására is – innen jött a név! A Cuba Libre azért is fontos mérföldkő, mert ő kövezte ki az utat a Mojito-nak, a Mai Tai-nak, és a Daiquirinek is.
Az 1920-ban bevezetett szesztilalom szintén a rumnak kedvezett: míg az amerikai alkoholgyárak bezártak, és a whiskey, illetve a Bourbon fogyasztása visszazuhant, rengeteg amerikai indult Kubába, hogy ott élvezze a szabadságot, és a legfinomabb rumokat, no és persze, hogy azokat visszacsempésszék az otthon maradottaknak.
1953-tól a Bacardi család öröksége a kubai forradalom miatt komoly veszélybe került: Che Guevara támogatóiként Castro 1959-es hatalomra kerülése után menekülniük kellett az országból, mindenüket elveszítve. Szerencséjükre ekkor már más országokban – a Bahamákon, Mexikóban és Puerto Ricoban – is voltak gyáraik, ahol a saját, családi élesztővel dolgoztak, így a Bacardi fennmaradhatott.
A forradalom után bevezetett amerikai embargó – amit alig 2 éve oldottak fel – viszont újfent nem kedvezett sem a Bacardinak, sem a részben francia kézben lévő, de Kuba által államosított Havana Clubnak, a világ leghíresebb védjegy csatáit teremtve meg az alkoholkereskedelem terén. Ennek az embargónak volt köszönhető az is, hogy a legnagyobb globális vállalatok, mint a Bacardi és a Diageo Puerto Rico és a Virgin Islands amerikai fennhatóságú területére csábították a nagyobb gyártókat különböző kedvezményekkel, hogy megkerüljék az embargót – ezáltal borzalmas helyzetbe hozva a kubai kistermelőket, és azokat, akik Kubában a nagy márkák desztillálóiban dolgoztak.
És hogy mik a jelenlegi trendek? A rum kultúrája újabb felemelkedésben van: a különleges, kis mennyiségben készülő, extra kiadású rumok, a minőségi, kortyolgatni való italok egyre népszerűbbek, és ennek mi nem is örülhetnénk jobban! Mivel a mi polcainkon is számos különleges tétel sorakozik szerte a világból, jövő hét szombaton (július 18.) egy rumkóstoló koktélworkshopra várunk a Madách térre! Ha téged is érdekelnek ennek a kalandos italnak a legfinomabb változatai – és persze a belőlük készülő elképesztő koktélok – akkor regisztrálj az eseményre!