Rum cikkek

Koktélok a hideg napokra
Nyakunkon az ősz, és bár lehet, hogy lélekben még a nyári koktélokat szürcsölgetjük, sajnos azok az idők már elmúltak. De aggodalomra semmi ok, mert rengeteg finom koktél variációt tartogat ez az évszak is. Mutatunk is öt különbözőt!

Rumtörténelem
A rum mögött álló legendák és történetek többsége egzotikus, trópusi tájakon, de leginkább a vad óceánokon és tengereken született. Ezekbe a legendás pillantokba – és persze kedvenc rum alapú koktéljaikba vezet be minket a PIÑA Cocktail Bar csapata!

Birsalmahab délutánra
Jó visszagondolni ezekben a gyönyörű vénasszonyos napokban a nagyinál töltött vasárnapokra. Nusi néni rendkívül találékony volt, és mindig tálalt a családnak valami kis desszertet. A birsalmát kevesen szeretik, pedig szerintem isteni, és nagyon sokféle módon fel tudod használni. Ez a hab például mindig „vitte a prímet”!

Azért tényleg ne a nagyit tegyük el a szilva helyett
Ezt is meg kell tanulni, ha valami tényleg finomat szeretnénk a családnak majd a télen. A gombócról már meséltem elégszer, de csak gondoljátok végig, hogy ez a remek gyümölcs milyen isteni lesz majd egy remek sülthöz pár hónap múlva! Egyszerűen mámorító!
Rumos meggy télire
Időhiányra, helyszűkére vagy lustaságra hivatkozva sokan nem tesznek el télire semmit, pedig annyira jó csak kikapni a polcról egy lekvárt, lecsót vagy kompótot! Most egy nagyon egyszerű, de isteni finom receptet mutatok, amit természetesen szintén a lőrinci nagymamámtól tanultam. Sokféle módon használhatod majd, de karácsonykor biztosan valahogy az asztalra kerül!

Pikáns dinnyesaláta estére
Rendkívül értékes nyári gyümölcsünk a sárgadinnye. Indiában már 4 ezer évvel ezelőtt termesztették. Hozzánk feltehetően örmény közvetítéssel jutott. Élettani hatása rendkívül kedvező. Gazdag A-, B-, C-vitaminban. Káliumtartalma miatt vízhajtó, gyorsabban távoznak a salakanyagok a szervezetből, és ez segít a fogyókúrázóknak is. Illatos sárgadinnye nélkül egyszerűen nincs nyár!

Pina Colada koktél, a trópusi varázslat
A Pina Colada az egyik legfinomabb trópusi koktél, mely egy San Juan-i szállodában született meg, 1954-ben. Olyannyira népszerű lett, hogy 1978-ban Puerto Rico nemzeti italának választották. Elkészítése gyors, egyszerű, és a hozzávalók is könnyen hozzáférhetőek.

Zebra keksz
Egy-két csomag keksz, egy kis keverés, egy kis kutyulás, és kész az isteni finom, házias nassolni való. Vendégségre is tökéletes, de piknikre is jó, vihetjük magunkkal az irodába, vagy csomagolhatjuk az uzsonnás dobozba is.

Két emelet boldogság
Három tésztaréteg között két réteg krém, egy vaníliás és egy rumos, kakaós. A krém klasszikus pudingos, vajas. Kicsit talán hosszadalmas elkészíteni, de ha rászánjuk magunkat, biztos lesz a siker.

Barack
Nem tudom, most milyen sütemények divatosan a falusi lagzikban, de gyerekkoromban biztosan nem múlhatott el lagzi e nélkül a sütemény nélkül. Elkészítése türelmet igényel, de megéri a fáradozás.
Gesztenyekocka - a sütés nélküli desszert
Az ünnepi édességek között is jól mutat, de a hétköznapok kedvenc desszertje is lehet ez a sütés nélküli gesztenyés finomság. A hagyományos püré helyett ajánljuk.
Gundel palacsinta az ünnepekre
Van-e széles e hazában, ki a Gundel nevet nem ismeri? Érdekesség, hogy a Gundel palacsinta receptjét nem is Gundel János alkotta meg, hanem Márai Sándor felesége. Szó köztünk maradjon: igen jól tette!
Mindenki kedvence: a tiramisu
Szerintem ha világszintű felmérést készítenének a desszertek népszerűségéről, a tiramisu az első tízben végezne. Nálam mindig van otthon babapiskóta és egy doboz mascarpone vészhelyzet esetére - és ezek a vészhelyzetek elég sokszínűek tudnak ám lenni! -, a tojás úgyse fogy ki sose a hűtőből, úgyhogy nincs akadálya egy jó tiramisunak, a nap bármely szakában legyünk is.
Csokilikőr, a folyékony stresszoldó - házilag
A vidám bulihangulatot könnyed, és főleg saját készítésű italokkal is fokozhatjuk. A csokilikőr elsősorban nők kedvenc itala, de az erősebbik nemen is kifoghat. Erre mondják, hogy csak úgy itatja magát...Szinte gyerekjáték elkészíteni.
Gundel palacsinta Mártinál
A férjem családját baráti és üzleti szálak fűzték egykor a Gundel-családhoz, és az étteremhez. Nem volt kérdés: elsők között tanultam meg anyósomtól az isteni fogást. Már a kiindulás is jó: van olyan, aki nem szereti palacsinta valamelyik válfaját, ... a kakaót, ... a csokit..., a rumot?...