Életforma.hu

GASZTRO

Gundel palacsinta Mártinál

A férjem családját baráti és üzleti szálak fűzték egykor a Gundel-családhoz, és az étteremhez. Nem volt kérdés: elsők között tanultam meg anyósomtól az isteni fogást. Már a kiindulás is jó: van olyan, aki nem szereti palacsinta valamelyik válfaját, ... a kakaót, ... a csokit..., a rumot?...

Hozzávalók:

6 db kisebb palacsinta

Kép: wikimedia

Töltelék:

  • 5 dkg mazsola
  • 10 dkg darált dió
  • 10 dkg durvára vágott dió
  • 2 dl tejszín
  • fél narancs reszelt héja
  • 10 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 3 evőkanál rum
Csokiszósz:

  • 5 dkg étcsoki
  • 2 tojás sárgája
  • 1 púpozott ek. kakaópor
  • 12  g cukor
  • 2 dkg hideg vaj + 1 ek olvasztott vaj
  • 2 dl tej
  • 1 db vaníliarúd
  • 1 ek rum

Elkészítés:

A mazsolát beáztatod langyos vízbe. Hagyományos módon kisütöd a palacsintákat. Veszel egy lábast, belerakod a kétféle diót, a narancshéjat, a porcukrot és a fahéjat. Melegítsd fel a tejszínt, azt is add a dióhoz. Önts le a vizet a mazsoláról, és zsupsz, az is mehet bele. Egy-két mozdulattal összekevered, és jól felmelegíted, majd lehűtöd. A rumot csak hidegen szabad hozzáönteni. Most kapd elő a vaníliarudat, kapard ki a belsejét, és tedd a tejhez. A tojássárgáját keverd el a cukorral és, add a vaníliás tejhez. Folytonos keverés mellett lassú tűzön melegíted, de ne forrald fel, csak annyira legyen meleg, hogy besűrűsödjön. Jöhet a kakaó és a széttördelt étcsoki. Teljesen keverd el, majd dobd bele a teljesen hideg vajat. A rumot szintén csak akkor adod hozzá, ha kihűlt. A palacsintákat megtöltöd, de nem tekered fel, hanem négybe hajtod, egy tepsibe rakod úgy, hogy kicsit fedjék egymás. Az egészet meglocsolod az olvasztott vajjal. Ha megjöttek a vendégek, egy-két percre bedugod a sütőbe. Szórd meg porcukorral, öntsd nyakon a csokiszósszal, és ha még ezt is meg akarod "fejelni", díszítsd egy kis tejszínhabbal. Isteni! Ezt a receptet is elteheted karácsonyra! Jó étvágyat!
Ha Te is szereted a palacsintát, ezt is próbáld ki! 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.